tiistai 5. huhtikuuta 2016

Takashi Hiraide: Kissavieras


Takashi Hiraide: Kissavieras, S&S 2016
Sivut: 152
Suomentanut: Raisa Porrasmaa
Alkuteos: Neko no kyaku

Kissavieras on suloinen ja viisas pieni kirja, joka oli omiaan kaltaiselleni Japania fiilistelevälle kissaihmisille. Kirja kertoo pariskunnasta, jonka asunnossa alkaa vierailla kissa. Kissa on naapurin, mutta pian pariskunnalle muodostuu kiinteä yhteys kissaan ja heidän keskustelunsa alkavat pyöriä kissan ympärillä.

Kirja on sympaattinen ja hienostuneen filosofinen, ollen samalla elämämakuinen ja aito. Eleetön tarina heräsi kauniisti eloon ja painotti pienten asioiden merkitystä elämässä. Ihastuin suuresti pariskunnan asuttamaan piharakennukseen kattoikkunoineen ja naapuruston kissojen elämään. Tykästyin päärakennuksen ihmisiin ja kiinnyin siihen yhteen surullisen kuuluisaan puuhun. Tuli ajatus, että elämän pitäisi olla tällaista.

Pidin siitä, ettei kirja jäänyt vain kauniiksi ajatuksiksi, vaan kirjassa oli mukana elämän tuoma raadollisuus. Vaikka haluaisi, että tarinassa olisi ripaus enemmän satumaisuutta ja taikaa - sen olisivat kaikki ansainneet! - niin realistisuus kuitenkin tekee tarinasta vielä tärkeämmän. Sairaudet ja menetykset ovat osa elämää, ja juuri siksi elämän pienistä ihmeistä nauttiminen on niin tärkeää.
Kissavieras sopii kissaihmisille, jotka ihastelevat elämän pieniä ihmeitä, tykkäävät lukea välillä filosofiseksi taittavia tekstejä eivätkä kaipaa jokaiseen kirjaan suuria juonikuvioita. Kirja jättää jälkeensä haikea, mutta kuitenkin hyvän mielen.

 

12 kommenttia:

 1. Oi, tätä olisikin varmaan kiva lueskella oman katin kehrätessä sylkyssä :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti! Minä luin tätä pääsiäisenä maalla, kaukana omista kehrääjistäni, mutta toimi kirja niinkin! <3

   Poista
 2. Summasitpa mainiosti, millaiselle lukijalle Kissavieras sopii! Tunnistin siitä heti itseni. :-D Ilmankos siis pidin kirjasta, ja mukavaa kuulla, että se oli myös sinulle mieluinen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe :D Joo, tässä on kyllä niiin kissaihmisen kirja kuin olla vaan voi <3

   Poista
 3. Tämä oli kyllä aika ihana! Jotenkin kaiken kruunasi tuo kansi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihana on! Ja totta, kansi on kaunis, ja jotenkin niin japanilainen.

   Poista
 4. Ah, tiedän jo että tulen pitämään tästä, en voisi ehkä enempää kissaihmiseksi muuttua :D

  VastaaPoista
 5. Tämä on kauttaaltaan kaunis pieni kirja. Ja sopii myös meille, joille kissat eivät ole niin tuttuja. Viehättävä, surullinenkin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis, viehättävä ja vähän surullinen - totta!
   Ja ei varmasti tarvitse olla kissarakas, jotta tästä saa irti paljon, mutta toki kissaihmisille tämä on ihan omiaan :)

   Poista
 6. Tämä kuulostaa niin ihanalta! Tulee vähän mieleen Muriel Barberyn Siilin elganssi joka on yksi lempikirjoistani. Jospa tämä löytäisi tiensä luokseni kirjastosta joku päivä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea tämä! En ehkä uskaltaisi verrata Siilin eleganssiin, joka on myös minun lempikirjojani!, mutta nyt kun sanoit, niin ehkä joku sama taka-ajatus näissä piilee :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.