perjantai 15. huhtikuuta 2016

Yann ja Edith: Basil & Victoria


Yann ja Edith: Basil & Victoria, Gummerus 1993
Suomentanut: Jukka Heiskanen
Alkuteos: Une aventure de Basil et Victoria - SATI 1990

Aina silloin tällöin tulee lukeneeksi jotain, josta ei oikeastaan haluaisi kirjoittaa blogiin. Näitä on vähän, mutta on kuitenkin. Haluttomuuden syynä saattaa olla esimerkiksi ettei ole oikeastaan mitään sanottavaa teoksesta tai ettei osaa pukea teoksen herättämiä tunteita sanoiksi tai ei halua antaa teokselle bloginäkyvyyttä syystä tai toisesta. Olen kuitenkin päättänyt kirjoittaa kaikista kokonaan lukemista teoksistani - koulukirjoja laskematta - blogiin, joten siitä pidän kiinni. Niinpä kirjoitan nyt sarjakuvasta, jonka luin loppuun asti vain koska se oli lyhyt ja josta en oikeastaan haluaisi kirjoittaa. Sarjakuva jätti jälkeensä niin epämiellyttävän tunteen. Hyh.

Basil & Victoria on sarjakuva, joka sijoittuu 1800-luvun Lontooseen. Sarjakuva kertoo kahdesta katulapsesta, jotka ovat keskenään pari. Heidän seikkailuaan värittää rottatappelut, kadonnut tyttö sekä tyttöä etsimään hätyytetty Sherlock Holmes. Tosin, sarjakuvassa ei oikeasti nähdä Sherlock Holmesia, joten tähän lankaan ei kannata astua (kuten minä tein).

Tarina on rankka, raadollinen ja vanhanaikaisella tavalla hieman sopimaton. Päähenkilöt ovat lapsia, mutta heillä on parisuhderiitoja kuin vanhalla avioparilla, jotka uhkailevat toisiaan erolla. Basil makaa alastomana nätin tytön päällä ja Victoria kihisee kiukusta mustasukkaisena. Hmm? Olin kyllä hieman yllättynyt sarjakuvan sisällöstä - minä kun lainasin tämän kirjastosta lasten sarjakuvien joukosta!

Toisaalta mitenköhän lapsilukija tähän suhtautuisi? Ehkä puhtaasti mielenkiinnolla ja huumorilla? Ehkä kaltaiseni jäykähkö aikuisen ei pitäisikään tarttua tähän lainkaan, vaan jättää tämä niille, jotka osaavat suhtautua asioihin ilman tiukkapipoista nipottamista.

Mutta vaikka olen sarjakuvaa miettinyt ja puntaroinut, etsinyt näkökulmia ja yrittänyt päästä yli oman hämmennykseni, on jäljellä silti edelleen se epämielyttävä tunne, kuin olisi lukenut jotain tympeällä tavalla likaista. En tykännyt. Ja vaikka lainasin tälle jatko-osan, saa se jäädä lukematta. Lukekoon joku muu, joka ehkä saa sarjakuvasta irti jotain, toisin kuin minä tällä kertaa. 

Teos saa kaksi sydäntä paikoin kiinnostavista kohdista sekä tunteiden herättämisestä.

Oletko sinä lukenut tämän ja millaisia ajatuksia teos sinussa herätti?

 

2 kommenttia:

 1. Jännää, miten eri tavalla koin tämän. Luin tosin koko sarjan kerralla, ehkä sekin vaikutti.

  Minä en kokenut Basilin ja Victorian "suhdetta" parisuhteena tai mitenkään seksuaalisena, vaan jonkinlaisena leikkinä ja me vastaan muut -asetelmana.

  Tässä tarinassa koin rankimmaksi Satin tarinan, vaikka eivät toki katulapsetkaan helpolla päässeet.

  Mitä mieltä olit piirrostyylistä? Minusta se on taidokasta.

  (Kerrottiinko lasten ikää muuten missään vaiheessa? Minulle jäi mielikuva, että he olisivat noin 12-vuotiaita, mutta en ole ollenkaan varma että asiaa olisi erikseen mainittu.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa nappasin sarjisvinkin blogistasi, mutten viitsinyt mainita tekstissä, kun se oli omalta osaltani näin täystyrmäys. En tiedä olisiko omakin fiilikseni ollut eri, jos olisin lukenut näitä putkeen enemmän. Nyt ei vain napannut, eikä jatko oikein houkuta...

   Piirrostyyli oli joo minunkin mieleeni! Pidin myös tummasta sävymaailmasta. Ja en muista mainittiinko ikää, mutta minäkin ajattelin, että ikä olisi jotain 10-13 välistä.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.