maanantai 2. toukokuuta 2016

Huhtikuun kirjat ja kulttuurit


Sanotaan, että huhtikuu on kuukausista julmin, ja vuosi vuodelta olen yhä varmemmin allekirjoittamassa tuon väitteen. Huhtikuu on jo muutaman vuoden ollut itselleni kevään vaikein kuukausi, eikä tänäkään vuonna helpolla päästy. Kevätväsymys meinasi nitistää ja nipistää viimeisetkin energian rippeet. Maaliskuun flunssa iski huhtikuussa uudelleen, mitä nyt vain tällä kertaa suuremmalla volyymilla. Kuukauden suurin haaveni on ollut tehdä keskelle sänkyä pesä ja muuttaa sinne asumaan mielellään keksipurkin ja suklaarasian kera. 

Huhtikuussa olen - sängyssä asumisen sijaan tai siis sen lisäksi - opiskellut ja ollut töissä. Lokakuussa alkanut työsopimukseni loppui huhtikuun lopussa ja yllätyksenä tuli, miten nopeasti aika kului! Onneksi kovin messeviä jäähyväisiä ei tarvinnut jättää, sillä kalenteriin on merkittynä muutama sijaisuus toukokuullekin.

Huhtikuussa ehdin lukea enemmän kuin ajattelin. Huhtikuun alku meni vielä Islannissa kun luin Sjón teoksen ja jo neljännen (!) Arnaldurin dekkarin. Islannin jälkeen aloin kuitenkin kaivata jotain ihan muuta, joten päädyin lukemaan kotimaisia, kaksi teosta 10 oman hyllyn himotuinta -listalta sekä yhden uutuuden.

Huhtikuun kirjat 

Sjón: Poika nimeltä kuukivi
♥ Arnaldur Indriðason: Mies järvessä (Arvio tulossa)
Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat
Joel Haahtela: Katoamispiste
Karl Ove Knausgård: Taisteluni - Toinen kirja
Terhi Rannela: Frau (Arvio tulossa)

Sivuja yhteensä: 1 734

Kirjastosta lainattuja: 4
Omasta hyllystä: 2

Kuukauden parasta on vaikea valita, sillä huhtikuussa luin oikeasti vain hyviä kirjoja. Nautin jokaisen lukemisesta ja voisin suositella jokaista. Henkilökohtaisiksi suosikeiksini nousivat kuitenkin Haahtelan Katoamispiste, joka oli älyttömän hyvä sekä Knausgårdin Taisteluni - Toinen kirja, jonka mahtavuutta en osaa pukea sanoiksi. Huikeita kirjoja! 

Huhtikuun kulttuuri(t) 
 

Vuoden alussa haastoin itseni käymään vähintään kerran kuukaudessa jossain "kulttuuririennossa" kodin seinien ulkopuolella. Haaste on edennyt paremmin kuin hyvin! Ja uskokaa tai älkää, mutta kävin huhtikuussakin teatterissa. Tästähän voisi tulla melkein tapa! Tällä kertaa teatterikokemus oli hieman erilainen, mutta ehdottomasti hyvä ja kokemisen arvoinen. Sen lisäksi piipahdin Wäinö Aaltosen museossa.

Nuorten työttömien teatteripaja: #Syrjäytynyt paska (Teatris, Vimma 2.4.)
 

Kävin katsomassa harrastelijapohjalta tehdyn näytöksen #Syrjäytynyt paska. Näytelmä käsitteli millaista on olla työtön ja masentunut nuori kaikkine lieveilmiöineen. Aihe olikin tärkeä ja kiinnostava! Nuoret olivat itse käsikirjoittaneet näytelmän. Lisäksi nuoret hoitivat myös roolisuorituksensa oikein hyvin. Pelkäsin vähän etukäteen, että tuleeko sama fiilis kuin joskus koulunäytelmiä seuratessa, kun näyttelijät hihittelevät vuorosanojensa jälkeen, mutta pelko oli turha ja näytelmä onnistunut. Kiitos!

Saara Ekström: Alkemia (Wäinö Aaltosen museo 5.2. - 24.4.2016)
 

Unohdan aina välillä, että asun kävelymatkan päässä Wäinö Aaltosen museosta ja että opiskelijana pääsylipun hinta ei päätä huimaa. Huhtikuussa muistin jälleen paikan olemassaolon ja kävin katsomassa Saara Ekströmin kehutun näyttelyn. Näyttely oli ehdottomasti vierailun arvoinen ja ihastuin eritoten videoteoksiin, joita olisin voinut jäädä tuijottelemaan tunneiksi. Samalla kuitenkin vahvistui tunteeni, että nykytaide on minulle vähän vaikea pala, ja osa meni nätisti ymmärrykseni yli. Mutta jotain silti tarttui ajatuksiin, kuten näyttelyistä aina.

Toukokuussa

 

... valmistaudun tenttiin, johon luettavana on viisi kirjaa eli noin 700 sivua. Onneksi yksi kirja on jo luettu. Opiskelut eivät siihen lopu, sillä toukokuussa toimin digitarinatyöpajoissa, joiden pohjalta pitää kirjoittaa aika-monen-sivun raportti lähdekirjallisuutta unohtamatta. Kesäkuulle asti riittää vastuutuutorin hommia. Sen lisäksi olen ainakin muutaman päivän sijaisena kirjastolla. Toivottavasti ehdin myös lukea ja blogata, sillä rästissä on kolme postausta ja yöpöydällä huojuva pino kirjoja. Mutta ihan sama, koska toukokuu - sen on oltava parempi kuin huhtikuu!
 

Millainen oli teidän huhtikuunne ja miltä näyttää toukokuu?

9 kommenttia:

 1. Hyvin ehdit lukea, kiireistä ja flunssasta ja kevätväsymyksestä huolimatta! Minuakin on alkanut pikkuhiljaa houkutella Taisteluni-sarjan kakkososa, jospa viimeistään kesällä.

  Minulla huhtikuu oli kirjojen osalta vähän hiljaisempi ja muun elämän osalta äänekkäämpi. Toukokuukin näyttää vähän pahalta (työt + gradu...), onneksi kesällä saa hengähtää, vaikka silloinkin olen töissä, mutta onneksi ei tarvitse tehdä yhtään mitään muuta!

  Lämmintä toukokuuta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on ollut mulle tänä keväänä kyllä ehdoton juttu. Kun ei oikein jaksa muuta, onneksi on aina kirjat. Ja suosittelen toista osaa, oli mielestäni ensimmäistä parempi!

   Tsemppiä sulle toukokuulle! Opiskelu + työt ovat ihan oma juttunsa, sen tiedän. Ja sehän tuntuu melkein lomalta, jos saa olla vain töissä. Toivottavasti ehdit edes hetken lomailla oikeastikin :)

   Samoin! <3

   Poista
 2. Minulle iskee kevätväsymys aina maaliskuussa, huhtikuu on sen sijaan mennyt jo kivasti. Ja tästä vaan paranee koko ajan kun on näin lämpöisiä kevätpäiviä. Toivottavasti väsymys hiipuu sielläkin! :)

  Minunkin pitäisi jaksaa tehdä kahden viime kuun kuukausikoosteet, en ole yhtään katsonut kuinka paljon olen edes lukenut! Ihan hauskaa toisaalta joskus näinkin, ennen kun olen ollut niin tarkkaan selvillä lukumääristä. Hyvä jos enää edes muistan mitä luin maaliskuussa... Tuntuu niin kaukaiselta jo! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinulla alkaa jo hellittää! Minulla yleensä kevätväsymys alkaa jo helmikuun puolella, mutta jostain syystä se tuntuu saavuttavan huippunsa huhtikuussa. Toki asiaan vaikuttaa myös elämäntilanne, että milloin pääsee vähän helpommalla ja milloin se väsymys alkaa olla jo lamaannuttava.

   Hahaa! Minäkään en nykyään niin kauheasti lukemisia mieti paitsi koostetta tehdessä. Monena kuukautena on yllättynyt miten paljon olen lukenut, vaikka on tuntunut siltä, ettei ole ehtinyt mitään!

   Poista
 3. Huhtikuussa lukutahtini tipahti salakavalasti, mutta kuukauden teatteri-haasteena voi hyvin ja lasten ansiosta tuli käytyä parissakin musiikkiesityksessä. Toukokuu puolestaan näyttää vähintäänkin yhtä kiireiseltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joskus on toki muutakin tekemistä kuin vain lukeminen. Ja voi teatteri, siitä on tulossa itselleni uusi lemppari!

   Toukokuu tuntuu monena vuotena olevan se kiireisin, etenkin jos yhtään elämä linkittyy kouluun tai koululaisiin.

   Poista
 4. Minulle vaikein kuukausi on ehdottomasti tammikuu. Kivoja kirjoja olet lukenut. Luin itsekkin hiljattain Taivaalta tippuvat asiat ja se teki vaikutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä tuo tammikuu! Vaikka olen kyllä muidenkin kuullut sanovan samaa. Ei se nyt omakaan lempparini ole, mutta itselläni riittää silloin usein vielä virtaa, toisin kuin sitten lähemäpänä kesää... hmp.

   Taivaalta tippuvat asiat on hyvä! :)

   Poista
 5. Ihanaa toukokuuta! Huhtikuu oli todella opiskeluntäytteinen ja harmillisia yllätyksiä täynnä (koko opinnäytetyö menee uusiksi ja alle kuukausi aikaa saada uusi aihe ja työsuunnitelma kasaan), mutta heti toukokuun puolelle tultaessa olo vähän keveni auringon ja heräävän luonnon myötä. Toukokuussa puurran siis opparia, pidän vihdoin tuparit (muutettiin tammikuussa) ja aion lukea hyviä kirjoja :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.