maanantai 23. toukokuuta 2016

Mitä luetaan kesäl... ei vaan syksyllä?

Sunnuntain kahvi- ja lukuhetki.

En varmaan koskaan pääse kunnolla mukaan tähän rytmiin, jossa keväällä mietitään syksyn juttuja ja syksyllä kevään. Minä kun mietin mieluummin kevään juttuja keväällä ja syksyn sitten syksyllä. Sama väärä rytmi (heh heh) pätee uutuuskirjoihin, joista puhutaan yleensä jo puoli vuotta etukäteen. Vaikka kirjallisuus kiinnostaa ja nykyään uutuudetkin - nuorempana en tiennyt yhtään mitä milloinkin julkaistiin - niin pongaan silti kiinnostavimmat uutuudet mieluiten muiden kirjablogeista sekä kirjaston ja kirjakauppojen uutuushyllyistä. Ja nimenomaan silloin kun ne ilmestyvät, en kuukausia etukäteen.

Vaan joskus sitä on paatuneimmankin tehtävä poikkeus. Se poikkeus on nyt, sillä - turhia tässä totuutta kiertelemään - mitäpä sitä ei tekisi tenttiin lukua ja koulujuttuja vältelläkseen! Itseasiassa satuin jo töissä selaamaan erästä syksyn kirjakatalogia ja huomaamaan miten monta kiinnostavaa teosta on tulossa. Jatkoin katalogien selailua kotona ja päätin pitkästä aikaa (tai ehkä ensimmäistä kertaa?) tehdä listan kiinnostavimmista uutuuksista, jotka tahtoisin lukea.

Tässä siis aivan liian pitkäksi venähtänyt lista syksyn kiinnostavimmista uutuuksista, jotka mielelläni lukisin. Mikään lukulista tämä ei ole, sillä mitä luultavimmin en tule näitä kaikkia lukemaan syksyllä, tai välttämättä koskaan. Enemmänkin tämä toimii muistilistana, että mitä voisin lukea. Katalogeja silmäillessä on saattanut myös mennä ohi joitain herkkuja, joten myöskään mikään lopullinen tuomio tämä ei ole. Kunhan nyt on. Kirjat ovat kustantajan mukaan aakkosjärjestyksessä, mutta muuten täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Syksyn 2016 kiinnostavimmat uutuudet

Ren-In: Merkintöjä ruohomajasta (Art House, lokakuu 2016)

Japanin kirjallisuuden rakastetuimmaksi klassikoksi nimitetty Merkintöjä ruohomajasta vaikuttaa seesteiseltä, rauhoittavalta ja ajatuksia herättävältä teokselta. Japani ja japanilainen kirjallisuus kiehtovat, joten tämä oli ehdoton nosto listalle.

Leena Lifländer: Kolme syytä elää (Atena, elokuu 2016)

Kahta naista on nuoruudessa yhdistänyt yksi mies. Kun naiset kohtaavat vuosikymmenien jälkeen sattumalta, nousee unohdettu menneisyys pintaan pyytämättä. Miten tuolloin tehdyt valinnat ovatkaan vaikuttaneet koko elämään. Vahvan oloinen esikoinen, jonka kansista pidän kovasti.

Chigozie Obioma: Kalamiehet (Atena, elokuu 2016)

Afrikkalaiskirjailijan esikoinen on ollut Booker-finalisti ja teosta on verrattu muun muassa Chimamanda Ngozi Adichieen. Melkoisilla odotuksilla kirja on ladattu ja no, edellä mainituista syistä teos minuakin kiinnostaa. Kirjan tarina sijoittuu Nigeriaan ja kertoo veljeksistä, joille kylähullu ennustaa veljensurmaa. Seurauksena on traagiseksi venyvä tapahtumaketju.

Mari Manninen: Yhden lapsen kanssa - Kymmenen tarinaa kiinalaisista perheistä (Atena, lokakuu 2016)

Millaisia tarinoita löytyy Kiinan yhden lapsen politiikan takaa? Siitä kertoo tämä kirja. Vaikuttaa rankalta ja kiinnostavalta, sillä yhden lapsen politiikka Kiinassa ei suinkaan ole ollut ongelmatonta vaan kaikkea muuta.

Yu Hua: Elämänkaari (Aula & Co, syyskuu 2016)

Teoksen elokuvasovitus kiellettiin Kiinassa, joten tottakai kirjailija nousi samassa tunnetuksi maailmalla. En kiellä, etteikö kirja kiinnostaisi minuakin etenkin tästä syystä. Kirja kertoo vanhasta miehestä Fuguista ja hänen elämästään. Hän tuhlasi perheensä omaisuuden ja siirtyi sen jälkeen viljelemään maata. Kiinan historian merkittävät käänteet kuten sisällissota, nälänhätä ja kulttuurivallankumous linkittyvät miehen elämään. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! 

Kate Morton: Salaisuuden kantaja (Bazar, syyskuu 2016)

Mortonista on tullut kolmen kirjan perusteella minulle luottokirjailija, kun kaipaan kevyttä ja mukanaan vievää kirjaa. Kartanoita, sukudraamoja ja salaisuuksia - toimii! Syksyllä suomennetaan jälleen yksi Morton ja se on ehdottomasti lukulistallani, vaikka katalogin perusteella tarina salaisuutta kantavasta Laurelista ei ihan hirveän suuria odotuksia herätäkään.

Steven Rowley: Lily ja mustekala (Bazar, lokakuu 2016)

Kirja on kertomus Tedistä, jonka rakkain ystävä on koira, jonka otsasta löytyy "mustekala". Ted ei halua menettää ja päästää irti ainoasta ystävästään. Kuulostaa oudohkolta, mutta juuri siksi kiinnostavalta. Kiinnostukseni kasvoi, kun luin esikoisen oikeudet ostetun lähes miljoonalla dollarilla ja että kirjan oikeudet on myyty 11 maahan. Siis kirjan, jossa kerrotaan miehen ja koiran välisestä ystävyydestä? Okei, onhan tämä nyt pakko lukea!

Karoliina Sallinen: Tee se itse -vauva (Bazar, elokuu 2016)

Humoristiselta kuulostava kirja vauvan odottamisesta ja vuodatus kaikesta siitä "mitä neuvolan oppaat unohtivat kertoa" ei varsinaisesti kuulosta aiheelta, josta olisin kiinnostunut. Mutta Karoliinan blogia jonkin verran lukeneena olen utelias hänen teoksensa suhteen ja saattaa kirja ainakin kokeiluun päätyä. 

Inkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissa (Gummerus, elokuu 2016)

Tässä kirjassa ensimmäisenä kiinnostukseni herätti kirjan kannet. Sekä myöhemmin katalofin kuvaus: "traaginen mutta toiveikas tarina nuoresta malariantutkijasta". Kirja sijoittuu sekä Suomeen, että Pohjois-Thaimaahan. Olenkohan koskaan lukenut Thaimaahan sijoittuvaa kirjaa? Tämä kirja on hyvin mahdollisesti yksi niistä, jotka ainakin luen syksyllä.

Muriel Barbery: Haltianelämää (Gummerus, syyskuu 2016)

Kirjailijalta lukemani Siilin eleganssi on yksi elämäni kirjoista, sielukirja, joten onhan se melkein pakko kokeilla myös tätä uutuutta. Hieman vierastan ajatusta lapsista yliluonnollisine kykyineen, mutta mahdollisuuden kirjalle aion silti antaa. Jännityksellä odotan.

Minna Rytisalo: Lempi (Gummerus, heinäkuu 2016)

Myönnän, ettei kirjan aiheet, sota ja rakkaus sodan aikaan, ole kiinnostuslistallani kovin korkealla, mutta kun seuraamani bloggaaja - joka harmillisesti on lopettanut bloginsa kirjoitamisen - kirjoittaa kirjan, niin lukulistallehan se kolahtaa. Kirjalla on ihana nimi ja kannet!


Karl Ove Knausgård: Syksystä (Like, elokuu 2016) & Talvesta (Like, lokakuu 2016)

Hiton Knausgård! Vaikka Taisteluni -sarja on vielä pahasti kesken, on nämä nakattava lukulistalle kuin pakon saneleman. Sen verran koukussa miehen kerrontaan olen. Nämä kaksi kirjaa ovat ensimmäiset neljäosaisesta henkilökohtaisesta ensyklopediasta. Siinä on lyhyitä tarinoita vuoden jokaiselle päivälle. Jännää!

Sjón: Valaan suusta (Like, syyskuu 2016)

"On vuosi 1635. Taikausko, köyhyys ja julmuus hallitsevat Islantia. Roviolla poltetaan kirjoja ja miehiä." En yleensä hirveästi välitä näin kauas historiaan sijoittuvista kirjoista, joissa taikausko ja myytit heräävät eloon, mutta kun kyseessä on Islanti, niin johan muuttuu ääni kellossa. Olen aiemmin lukenut kirjailijalta Poika nimeltä kuukivi, josta pidin.

Emma Cline: Tytöt (Otava, elokuu 2016)

Tästä kirjasta on kohistu niin paljon, että jopa minä olen siitä kuullut! Nimittäin tästä esikoisesta on käyty melkoista tarjouskilpailua niin amerikkalaisten kuin muidenkin kustantamoiden kesken ja käännösoikeudet on myyty jo 34 maahan. Huh! Kirja kertoo 14-vuotiaasta Eviestä, joka on yksinäinen ja tylsistynyt, kunnes hän rakastuu tapaamaansa hippityttöön, jonka kanssa hän päätyy kommuuniin. Kun rakkauden huuma häviää, paljastuu karu totuus idyllin taustalla. Ehdottomasti luettava.

Klas Östegren: Twist (Siltala, syyskuu 2016)

"Mistä kertomus alkaa? Alkaako se sinä kesäisenä aurinkoisena iltapäivänä kalaretkellä saaristossa, kun tyttö ja poika rakastuvat ja Twist and Shout soi? Vai 80-luvulla, kun sama pari tapaa jalavien alla Tukholmassa ja rakastuu uudestaan? Vai vasta uudella vuosituhannella, kun kuolema on parin jo erottanut? Ensimmäisen ujon suudelman ja murheellisen muistotilaisuuden väliin jännittyy lähes viidenkymmenen vuoden historia. Kokonainen elämä, kiitävä hetki." Kirjan aiheet tuntuvat runsailta: hyväksikäyttö, korruptoituneet rakennushankkeet, politiikka. Kiinnostaa!

Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia (Tammi, syyskuu 2016)

Murakami pääsee listalle, sillä kaikista vastahankauksista huolimatta kirjailija jaksaa kiehtoa. Melkein odotan, ettei jaksaisi! Tämän kirjan lukemisen kanssa minulla ei ole kiire, eli en välttämättä tule syksyn aikana lukeneeksi. 

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi (Tammi, syyskuu 2016)

Romaani bloggaajasta, täydellisyyden tavoittelusta ja stalkkerista? Kuulostaa sen verran kiehtovalta, että lukulistalle menee. Kirjailijalta aiemmin lukemani Purkaus oli ainakin hyvä.

Riitta Jalonen: Kirkkaus (Tammi, elokuu 2016)

Janet Frame oli kirjailija, jota hoidettiin psykiatrisessa sairaalassa skitsofreenikkona aiheettomasti. Myöhemmin hän nousi maailmanmaineeseen teoksillaan. Tarina kirjailijasta, kirjoittamisen pakosta ja kuinka sanat voivat pelastaa ihmisen. Kirja kuulostaa todella kiehtovalta ja olenhan edelleen hulluna kirjoihin, joiden aiheena on kirjoittaminen, joten lukulistalle menee!

Joel Dicker: Baltimoren sukuhaaran tragedia (Tammi, elokuu 2016)

En ole lukenut kirjailijalta aiemmin suomennettua teosta, mutta tämä toinen kiinnostaa. Sukudraamaa, johon liittyy rikkaita serkkuja, kultaisia muistoja lapsuudesta ja selkeästi jonkinlaisia salaisuuksia. Kuulostaa kiehtovalta, sillä kaikki sukudraamat tuntuvat olevan nyt mieleeni.

Maja Lunde: Mehiläisten historia (Tammi, elokuu 2016)

Tämä kirja sijoittuu samaan aikaan kauas menneisyyteen, että pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki kietoutuu mehiläisten ja mehiläisten hoidon ympärille. Ja tulevaisuudessa siihen, kuinka pölytys tehdään käsin - ovatko kaikki mehiläiset jo kuolleet? Sellainen aihe, jota en tahdo sivuuttaa.

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja (Tammi, elokuu 2016)

Lisää japanilaisia romaaneja, kyllä kiitos! Tätä on englanniksi blogeissa jo luettu ja kehuttu, joten muiden hehkutuksen vuoksi nousee omallekin lukulistalle. Tarina vaikuttaa kiinnostavalta. Se on kertomus vanhasta professorista, jonka muisti ulottuu vain 80 sekunnin päähän, häntä nuoremmasta taloudenhoitajasta, taloudenhoitajan pojasta sekä heidän yhteiselämästään. Saa luvan olla niin hyvä, kuin mitä väittävät.

Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Kepler62, Kirja Kolme: Matka (Wsoy, elokuu 2016) & Kirja neljä: Pioneerit (Wsoy, lokakuu 2016)

Lisää Kepleriä jee! Ihastuin ikihyviksi kahteen ensimmäiseen osaan ja siitä asti olen odottanut jatkoa. Olen näiden suhteen varmaan yhtä malttamaton kuin näiden varsinainen kohdeyleisökin! 

---
  
Pari huomiota yhteenvetona listasta: 

1. Listalla on paljon Japaniin tai Kiinaan linkittyvä kirjoja, joten se saattaa olla tulevan syksyn teema. En pane pahakseni!

2. Kuten perusteluista voi huomata, lukulistalleni päätyy kirjoja mitä erilaisimmista syistä. Milloin syynä on kauniit kannet, milloin tuttu tai puolituttu kirjailija, milloin kirjan julkaisemiseen liittyvä kohu, milloin kirjan sijoittuminen kiehtovaan paikkaan ja ties mitä. Itse kirjan tarina tuntuu välillä jäävän ihan sivuseikaksi. 

Oletteko te ehtineet kurkata syksyn uutuudet ja löytyykö lukulistalta samoja? Puuttuuko listaltani selkeästi joku helmi?

21 kommenttia:

 1. Alustavasti olen katsellut, mutta vähän sama kun sulla, että en vielä tohtisi syksyä miettiä. Kun nyt selviäisi näistä keväänkin kirjoista ensin. :) Kiinnostava lista sulla kyllä on. Houkutus päästä irti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, minäkin uinuin ihan tyytyväisenä kevään ja kesän kirjoissa, kunnes ei voinut enää olla kurkkimatta syksyn kirjoja! Vaikuttaa kyllä hyvältä kirjasyksyltä. Vielä kun olisi aikaa lukea kaikki!

   Poista
 2. Olen ohimennen vilkaissut syksyn katalogeja, mutta eipä tuolta kovin pysyviä muistijälkiä jäänyt... tuntuu, että haluan nyt vaan nauttia kohta alkavasta kesälomasta ja runsaasta lukuajansta. Syksyllä lukuaikaa on vähän, joten katalogien selailu hieman turhauttaa - ei niitä kuitenkaan ehdi oikein lukemaan. :) Listasi kirjoista ainakin Sjonin kirja kiinnostaa myös minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu vähän hassulta hehkuttaa syksyn kirjoja, kun tiedän, että olen silloin kiireinen opiskelujen vuoksi ja nyt kesällä aion lukea koko syksyn edestä haha :D Mutta onneksi elokuussakin julkaistaan jo osa, niin ehkä niistä ehtii jonkun lukea.

   Saa nähdä millainen tuo Sjonin kirja on!

   Poista
 3. Listaltasi löytyy ainakin osittain samoja minuakin kiinnostavia syksyn kirjoja! En ole vielä koostanut omaa tärppilistaani, mutta katalogeja olen jo selannut. Syksy ei ainakaan alustavasti näyttänyt yhtä huikealta kuin tämä kevät on ollut, mutta sittenpähän sen näkee, kun perehdyn tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en edes muista selailinko kevään katalogeja kovin tarkkaan. Onhan nyt keväällä hyviä kirjoja tullut, muutama luettu ja moni lukematta, mutta minusta syksy taas näyttää jotenkin "omaltani". Etenkin nyt, kun Japani ja Kiina kiinnostavat.

   Kerroppa sitten, mitä sinun listallesi päätyi! ;)

   Poista
 4. Tässähän sinulla oli listattuna vaikka mitä! Itseäni kiinnostaa Teokselta syksyllä julkaistava Mary, kirjoittajana Aris Fioretos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, innostuin vähän! Ensin piti listata vain 10, mutta en sitten malttanut jättää siihen...

   Minä vähän petyin Teoksen katalogiin. Mikään ei ainakaan nyt vielä sykähdyttänyt... mutta katsotaan sitten syksyllä!

   Poista
 5. Ai että, mäkin olen jo sormet syyhyten selannut syksyn listoja, vaikka valtaosa keväänkin kirjoista huojuu vielä lukemattomien pinossa :D

  Kirjasyksystä on tosiaan tulossa taas hieno, odotan monia samoja teoksia kuin sinäkin. Esimerkiksi Twist, Mehiläisten historia, Kalamiehet, Tytöt ja Kristallipalatsi ovat minunkin listallani.

  Lisäksi odotan kovasti odotan ainakin Riikka Pulkkisen uutta kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, syksyn kirjat vaikuttavat kyllä hyviltä, että sopiihan tässä jo vähän innostua... vaikka itse tosin haluankin nyt keskittyä kevään kirjoihin ja oman hyllyn lukemattomiin.

   Kiva, että meillä on samoja listalla! Minulle Pulkkinen on ihan ok kirjailija, mutta enpä tiedä, se uutuus ei ihan vaikuttanut omaltani. Mutta katsotaan!

   Poista
 6. Olet tehnyt mielenkiintoisen listauksen! Laitoin muutamia varaukseen kirjastosta, kun alkoivat juttusi perusteella kiinnostaa :) kovasti on minunkin pitänyt tutustua syksyn kirjatarjontaan, mutta en oikein jaksa innostua syksystä näin kesän kynnyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hauskaa, että sinäkin löysit tästä kiinnostavia teoksia! Minunkin tekisi kovasti jo mieli pistää varaukseen, mutten tiedä aiheuttaako se vain suuren pettymyksen, jos niitä ei ehdi lukea :D

   Mutta joo, minullekin syksystä puhuminen ennen kuin on edes kesäkuu, tuntuu hieman väärältä. Mutta menkööt nyt tämän kerran!

   Poista
 7. Mielenkiintoisia löytöjä! Itse olen ehtinyt vasta tsekata yhden kustantajan kesän ja syksyn aikuiskirjojen osalta ja sekin oli niin runsas että huh!
  Että lukemista piisaa <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin kyllä piisaa! Minun oli tarkoitus tehdä tästä ensin joku syksyn top 10, mutta totesin, että se on mahdotonta! Tälläkään listalla ei ole ihan kaikki, jotka alunperin listasin :D

   Poista
 8. Minäkin olen aika paljon katalogeja katsellut, mutta jotenkin en osaa tuoda listaa blogiin asti. Ehkä joskus minäkin. Mutta tuolta sinun listaltasi mielenkiintoisimmat ovat Barberyn Haltianelämää ja Clinen Tytöt, ja muutama muu myös kuulostaa ihan luettavalle. Nuo kaksi ovat kuitenkin sellaiset jotka haluaisin päästä lukemaan heti syksyllä. Pari mitkä laitoin itselleni vielä ylös ja mitkä kiinnostaa kovasti, on Michael Cunninghamin Villijoutsenet ja muita kertomuksia sekä Julian Fellowesin Belgravia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole minullekaan tyypillistä tällaisen listan tekeminen julkiseksi, mutta nyt innostuin! :)

   Barbery ja Cline ovat kyllä minullakin korkealla tässä, vaikka tuo Barberyn kirja jännittää! Cunningham taas tuotti minulle viimeksi niin kovan pettymyksen, että aion pitää pitkän tauon, ennen kuin luen häntä taas. Kirjailijan Tunnit on yksi lempikirjani, mutta se viimeisin oli... kuraa.

   Poista
 9. Nuo Obioman sekä Ogawan kirjat minulta olikin itseltäni mennyt ihan ohi, mutta alkoi nyt postauksesi myötä kiinnostamaan. :> Itse tosiaan odotan ehkä eniten uutta Murakamia, Pulkkista sekä tuota Mehiläisten historiaa, se kiinnostaa jostain syystä jo nyt ihan hurjasti, vaikken siitä mitään ole oikeastaan kuullutkaan. Toivottavasti on juuri niin hyvä kuin antaa ymmärtääkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukulistalle vain kaksi O:ta ;)

   Pulkkinen on myös kiinnostava kirjailija, mutta itselleni hieman keskinkertaiseksi jäänyt, joten en ole hänen uusintaan lukenut ja saa nähdä tulenko uutuuden lukemaan. Ehkä, ehkä en! Ja juu, toivottavasti Mehiläisten historia on niin hyvä kuin mitä aiheen perusteella voisi odottaa :)

   Poista
 10. Mun mielestä on niin ihanaa, että ollaan molemmat kirjabloggaaja Katreja, jotka rakastaa Siilin eleganssia :D Kotimaisista odotan eniten Riikka Pulkkisen ja Anja Snellmanin uutuuksia, käännetyistä Tolkienin Kullervon tarinaa, ja englanninkielisistä Sarah J. Maasin uusinta. Kaikki nämä ilmestyvät syyskuussa, mulla on hyvä synttärikuukausi tulossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, totta! :D

   Tuossa ylempänä juuri kommentoin, että itselleni Pulkkinen ei ole niitä odotetuimpia kirjailijoita, joten saa nähdä tulenko uutuuden lukeneeksi vai en. Snellmanin kohdalla voisi sanoa samat sanat. Mutta toki jännää, että kaksi näin suurta kotimaista kirjailijaa tuo taas jotain uutta :)

   Ja eikä miten ihanaa, voit sitten pyytää monta kirjaa lahjaksi ;)

   Poista
 11. Kävin juuri Lukuisan Lauran blogissa katsastamassa hänen syksyn kirjojen tärppilistan, ja kommentoin, että olen suorastaan helpottunut, etten löytänyt kuin yhden kirjan laitettavaksi omalle listalleni eli Jääkaksoset-niminen jännäri. Nyt sinulta löytyi vielä Mortonin ja Dickerin kirjat, jotka ovat ihan must. Lisäksi vakuutuin nyt Tytöt-kirjasta, Laurakin oli sen listannut.

  Minulla on tosiaan tarkoituksena äitiyslomalla lukea vanhempaa kirjallisuutta, koska kirjakaupassa työskennellessä tulee niin usein tartuttua uutuuksiin niin ajattelin tehdä tästä elämänvaiheesta toisenlaisen. Sehän suunnitelma vesittyy jos uutuuslistauksilta löytyy liikaa mielenkiintoisia kirjoja:D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.