lauantai 3. syyskuuta 2016

Inkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissaInkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissa, Gummerus 2016
Sivut: 388
Kannen suunnittelu / kuva: Jenni Noponen / Istockphoto
Kirjastosta

Kiinnostuin Inkeri Markkulan esikoisromaanista Kaksi ihmistä minuutissa kun sen ensimmäisen kerran kirjakatalogista pongasin. Nuori malariantutkija Pohjois-Thaimaassa - olenkohan koskaan lukenut Thaimaahan sijoittuvaa kirjaa? Uusi kotimainen raikkaalla aiheella pääsi heti syksyn lukulistan kärkeen. Kaksi ihmistä minuutissa onkin jo toinen lukemani kotimainen esikoisromaani syksyn uutuuksista - Rytisalon heinäkuussa julkaistua Lempiä en laske syksyn kirjaksi, mutta sekin oli loistava - ja aiemmin jo pohdin, että jos kotimaisten uutuuksien taso on näin kova, en taida lukea syksyn aikana mitään muuta!

Kaksi ihmistä minuutissa kertoo nuoresta malariantutkijasta Alinasta, joka lähtee tutkimaan malariaa Pohjois-Thaimaahan vuonna 2012. Trooppisessa Thaimaassa metsä sirkuttaa, pimeydessä kiiluvat keltaiset silmät, on kuuma ja nukkumaan käydään moskiittoverkon alle. Malaria elää sitkeässä ja kuolema on arkipäivää. Siellä on Kian, Poa, Aran ja Lotte. Niin, Lotte.

Mutta menneisyydessä on Astrid. Astrid, joka jää auton alle jättäen yksin Alinan ja heidän pienen vauvansa Sellan. Sellan, jonka Astridin vanhemmat ottavat huostaansa, sillä Alinalla ei ole lapseen mitään laillista sidettä. Vaikka hän on ollut se, joka Sellan halusi. Nyt hän seuraa kaikkea sivusta, saa Sellan joskus suopeudesta luokseen.

Kaksi ihmistä minuutissa on romaani tärkeistä ja raskaista aiheista. On malaria, joka tappaa kaksi ihmistä minuutissa, mutta vain köyhissä maissa. On kahden naisen yhteinen lapsi, joka päätyy ulkopuolisille, kun laki ei tunnusta äitiä, joka ei ole synnyttänyt. Laura kirjoitti kirjasta hyvin, että kirja ottaa kantaa, mutta ei alleviivaa. Kirja ohjaa lukijan ajattelemaan aiheita, mutta ei painosta. Luottaa lukijaan.

Vaikka kirja on traaginen, koskettava ja surullinen, taustalla on kuitenkin lempeä vire. Kirja ei jätä jälkeensä toivotonta oloa, vaan ennemminkin kaihoisan lämmön. Tietynlaisen uskon ihmisiin ja hyvyyteen, jota vielä on.

Kirja oli hyvin kirjoitettu, sitä oli helppo ja nopea lukea. Kirjan parissa viihtyi ja tuntui, että se oli läpikotaisin kiinnostava. Moni kohta maalautui mieleen elävästi, kuten esimerkiksi keskiyöllä auki oleva kasvitieteellinen puutarha. Metsiä, kukkia, kasveja, omenapuita ja magnolioita kirjassa on runsaasti, kostean kasvien tuoksun voi haistaa.

Kaunis ja kaihoisa kirja. Täynnä tunteita ja vehreyttä.

Pidin kirjasta kovasti, ja suosittelen sitä suuresti oikeastaan ihan kaikille. Mutta silti jokin kirjassa teki sen, ettei se yltänyt niin suureksi, kuin se olisi voinut eikä koskettanut niin vahvasti, kuin sillä olisi ollut mahdollisuus. Olen yrittänyt miettiä mistä se johtuu, sillä tavallaan en keksi kirjasta moitteen sanaa. Ehkä tarina jäi hieman etäiseksi kauniin kielen alla? Ehkä lapsiaihe ei ollut minulle? Ehkä kirja olisi voinut pureutua syvemmälle aiheisiinsa?

Niin tai näin, kirja on kuitenkin loistava. Erittäin hyvä kotimainen esikoinen. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tämän luettavakseen!


♥½

Muissa blogeissa: Mari A:n kirjablogi, Mitä luimme kerran

10 kommenttia:

 1. Tämän syksyn kotimaiset ovat kieltämättä olleet hurjan kovia! Tässäkin olisi kieltämättä ollut varmasti ainesta vielä enempään, mutta silti se oli esikoisena enemmän kuin moni kokeneemmankin kirjailijan kirja. :) Tykkäsin hurjasti, kuten ehkä omasta postauksestakin ilmi kävi, tällaista kirjallisuutta on todella nautinnollista saada lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Sopii vain odottaa, mitä vielä tuleman pitää, sillä omalla lukulistallani on ainakin vielä kaksi uutta kotimaista.

   Esikoiseksi tämä on loistava, mutta ehdottomasti muutenkin hyvä kirja. Luulen, että omalla kohdallani varsin monesta näkökulmasta käsitelty lapsiaihe hieman etäännytti. Mutta hyvää kirjallisuutta, tällaista lukisi vaikka aina!

   Poista
 2. Tämä kirja kiinnostaa tuon lapsiaiheen takia kovastikin, itsellä tuttavapiirissä vastaava tapahtuma ja jotenkin tuo kiinnostaa sitten - miten käsitelty. Lisäksi myönnän, en ole minäkään tainnut lukea yhtään Thaimaa-aiheista kirjaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsiaihetta ja lapsia kirjassa käsitellään paljonkin ja monesta näkökulmasta. Lapsettomuutta, kahden naisen yhteistä lasta ja lakia, orpoutta, kasvamista jne. Tärkeä ja hyvä aihe. Suosittelen ehdottomasti, jos aihe kiinnostaa!

   Thaimaasta taidetaan kirjoittaa aika vähän?

   Poista
 3. Tämä(kin) vaikuttaa mielenkiintoiselta, kuten niin moni syksyn kirja. Oi että, niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! En normaalisti lue tosiaankaan näin paljon uutuuksia, mutta tämä syksy on täynnä niiiiiin kiinnostavia kirjoja. Ja totta, aika ei millään riitä kaikkeen, mutta yrittänyttä ei laiteta... :D

   Poista
 4. Komppaan Kaisaa: blogit pursuilevat nyt niin paljon ihania uutuuksia, että ihan hämmentää! Tätäkään en 'huomioinut' katalogissa, mutta nyt kun luin juttusi... Täytyy pistää nimi mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän syksyn uutuudet ovat kyllä olleet huikeita ja monta kiinnostavaa on vielä tulossakin! Kuten tuossa yllä mainitsin, en normaalisti lue lainkaan näin paljon uutuuksia. Nyt ei vain ole vaihtoehtoja...

   Suosittelen! :)

   Poista
 5. Tykkäsin kovasti kirjasta, osui oikeaan kohtaan. Mulle tuli myös aika ajoin tuota fiilistä, että etäännyin kirjan tarinasta, mutta päädyin sitten siihen, että eihän tässä ollut mitään vikaakaan. Olisko ollut vähän sellaista tutkijamaista tekstintuottamista välillä teoksessa, ehkä hieman kylmää tekstiä? En osaa sanoa, paikoin kyllä pääsin mukaan oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri noin! Jotenkin todella hämmentävää, kun kirja jotenkin ei ihan kolahda, mutta ei keksi missä varsinainen "vika" on. Olisiko teksti sitten jäänyt aavistuksen kylmäksi, joka sen aiheutti? Tiedä häntä, mutta todella hyvä kirja silti :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.