torstai 15. syyskuuta 2016

Riitta Jalonen: Kirkkaus Riitta Jalonen: Kirkkaus, Tammi 2016
Sivut: 352

Olin lukenut kirjaa vasta muutamia kymmeniä sivuja kun halusin jo aloittaa alusta. Varmistaa, että jokainen sana tuli luettua, jokainen lause ja rivi ymmärrettyä ja kaikki se, joka jäi niiden väliin. Halusin lukea kirjan heti, ja säästellä sitä loputtomiin.

"Ensimmäinen lause toi tullessaan toivon. Vain toivon tähden voin kirjoittaa, en vihan tai pelon. Kun on kirjoittamalla kokenut kirkkauden ja nähnyt mustasta ajasta erottuvan valon, ei voi unohtaa sanojen voimaa."

Riitta Jalosen Kirkkaus oli kuin tyrmäys. Huikean hieno kirja, joka oli kirjoitettu niin taiten, että lukiessa kipristi vatsanpohjasta. Miten joku osaa! Kirja ei jää vain sanahelinäksi tai korulauseiksi, vaan huolella valituista sanoista ja kauniista lauseista maalautuu kokonainen, vahva tarina. 

Fiktiivisen kertomuksen taustalla on todellinen ihminen, uusiseelantilainen kirjailija Janet Frame, jota hoidettiin vuosia mielisairaalassa väärän diagnoosin perusteella. Yli 200 sähkösokkia skitsofreniaan, jota Frame ei sairastanut. Framen rankkaan elämäntarinaan osui myös kahden siskon hukkumiskuolema, veljen vakava sairaus ja perheolot, joissa lasten hampaat mädäntyivät suuhun. Mutta kaiken synkän keskeltä Frame kirjoitti tiensä ulos ja kohosi maailmalla tunnetuksi, palkituksi kirjailijaksi. Vaan ei suomennetuksi - toivottavasti tämä erhe korjaantuu pian!

Vaikka Kirkkaus on fiktiivinen kirja, joka vain nojaa todellisiin tapahtumiin, tahtoi kirja mennä minuun täydestä. Ja menikin. Oli ja on vaikea ravistella itsensä tajuamaan, ettei tämä ole Framen kirjoittama, vaan aivan toisen käsialaa, sillä niin syvälle Framen sielunmaisemaan ja mieleen kirja lukijan vien. Tai tietenkin vain kuvitteelliseen sellaiseen, mutta sitäkin on vaikea tajuta, sillä niin aidolta kirja tuntuu. Se pukee sanoiksi ja herättää eloon Janet Framen.

Kirkkaus on myös kuin oodi kirjoittamisella ja sanoille, osoitus niiden voimasta. Kuten kirjan takakannessa lukee: "-- sanat voivat pelastaa ihmisen elämälle." Ja miten kauniita sanoja, lauseita ja kieltä tämä kirja onkaan täynnä! Niin, ja ajatuksia.

"Harppi piirtää ympyrän, jonka sisälle kaikkien ihmisten pitäisi mahtua. Rajan yli voi kurkotella mutta sinne ei saa mennä. Jos menee, on kuin neulomuksesta karkaisi silmukka omille teilleen: yksi karannut uhkaa vetää mukanaan toisia.
  Aika siirtää rajat aina eri paikkaan, ei mikään määritelmä pysy. Kuka sanoo mikä on oikea tapa olla ihminen?"

Minulta otti hetken, että pääsin tarinaan kunnolla kiinni, sillä kirjan tyyli ja rytmi vaativat muutaman sivun verran totuttelua. Alkuun mietinkin, että jääkö tämä kirja etäiseksi, mutta pian unohdin koko ajatuksen - ei jäänyt etäiseksi, kaikkea muuta.

Voisin jatkaa ylistyssanoin, mutta ei kirja niitä tarvitse, se puhuu puolestaan. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä Kirkkauden pariin. Ei tämä kaikkien kirja ole, mutta sen suhteen kannattaa ottaa riski.

Lainasin tämän kirjastosta, mutta haluan tämän myös omaksi.

"Kuolleina ihmiset ovat sisällämme vielä enemmän kuin elävinä."  
 
 
Muissa blogeissa: Järjellä ja tunteella, Kulttuuri kukoistaa, Lukuisa, Rakkaudesta kirjoihin, Tuijata

20 kommenttia:

 1. Sain tämän juuri luettua. Tuli niin lähelle, huikean hieno. Rakastuin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sinäkin pidit! Tämä on hieno kirja.

   Poista
 2. Vau! Sait kiinnostumaan niin, että lisäsin lukulistalle ja aion etsiä tämän käsiini. Kiitos siis vinkistä. :-) Valitsemasi tekstikatkelmat ovat upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa jes! Toivottavasti tykästyt. Kirja on täynnä toinen toistaan hienompia lauseita, joita olisi tehnyt mieli lainata vähän jokaista!

   Poista
 3. Oon kans sitä mieltä, että tän ois voinut siteerata kannesta kanteen, niin hienoa tekstiä! Ihanaa, että kaikki (en ole ainakaan vielä kuullut yhtäkään soraääntä) ovat vain huokailleet ihastuksesta tämän vuoksi <3 Upea, upea kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, teksti on hienoa ja kirja todella mahtava! Minäkään en ole vielä kuullut, ettei joku olisi tästä pitänyt, mutta sitä odotellessa. Olisi hauska kuulla ajatuksia sellaiselta, joka ei tälle syty :)

   Poista
 4. Minullekin tämä on varmasti vuoden hienoimpia lukukokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, ihanaa, että näin hienoja kotimaisia teoksia on olemassa <3

   Poista
 5. En tiedä olisiko juuri se kirja mulle, mutta niinkun sanoit, se riski varmaan kannattanee ottaa. Kirjan kuvaus kuulosti todella mielenkiintoiselta ja juuri siksi olisikin mielenkiintoista lukea noista tapahtumista, vaikka fiktiota ovatkin, niin varmasti myös tuollaista voi tapahtua.

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja pohjautuu tositapahtumiin ja Janet Frame sai oikeassakin elämässään sähköhoitoa skitsofreniaan, joka oli hänelle väärin diagnosoitu.

   Kehottaisin ottamaan riskin! :)

   Poista
 6. Sulattelen vieläkin kirjaa, jotenkin pitäisi osata pukea sanoiksi näin upeasti kirjoitettu kirja. Pitkästä, pitkästä aikaa käy niin, että jonkun kirjan kohdalla tahtoo lukea sen uudestaan. Kirkkaus on juuri sellainen, ja täynnä alleviivauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkaus oli ja on niitä kirjoja, joista oli vaikea sanoa. Tuntuu, etteivät mitkään sanat tee oikeutta tälle :D

   Ja todellakin, tässä on helmi, jonka haluaa omaan hyllyyn ja uudelleen luettavaksi <3

   Poista
 7. Huh! Tätä on nyt ylistetty kovasti. Odottaa hyllyssä... :)

  VastaaPoista
 8. En ole varma, onko tämä minun kirjani - yleensä välttelen tällaisia semi-fiktiivisiä teoksia. Mutta toisaalta, niinkuin ylläkin on todettu, yhtään soraääntä en ole teoksesta lukenut, joten varmaan se olisi hyvä antaa mahdollisuus tälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuon semi-fiktiivisten kirjojen välttelyn, koska itsellenikin ne ovat joskus vaikea pala. Tämä ei, joten en voi kuin suositella! :)

   Poista
 9. Tämä kuulostaa todella hyvältä, pitääpä tutustua :)

  P.S.
  Blogissani on sinulle haaste:
  http://minnasiikila.blogspot.fi/2016/09/elakoon-essee-haaste-granta-4-seksi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea!

   Kiitos haasteesta, yritän pitää sen mielessä ja vastata. :)

   Poista
 10. Katri, tämä kirja on hengitys hengitykestäni, veri verestäni. Signeerasin itselleni eli ei lähde luotani pois.

  Ehkä vuoden paras...

  <3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.