sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Yu Hua: Elämänkaari


Yu Hua: Elämänkaari, Aula & Co 2016
Suomentanut: Rauno Sainio
Sivut: 250
Kansi: Tuomo Parikka
Alkuteos: Huó zhe 1993
Kirjastosta

Edellisen kirjan kohdalla pohdin olenko koskaan mahtanut lukea Thaimaahan sijoittuvaa kirjaa ja tämän kirjan kohdalla taas on pakko mainita, että kirjallisessa sivistyksessäni (niin missä...?) taitaa olla myös Kiinan kokoinen aukko. Olen varmuudella lukenut yhden kiinalaisen kirjoittaman kirjan - ehkä kaksi? - , mutta tietämykseni on hataraa.

Tuota aukkoa lähdin paikkailemaan aivan hetki sitten suomennetulla teoksella Elämänkaari, joka on alunperin julkaistu vuonna 1993. Tosin syyni tarttua kirjaan ei oikeasti ollut ihan näin hieno ja jalo, vaan tartuin kirjaan samasta syystä kuin moni muukin ja jonka vuoksi kirja on kohonnut bestsellerin asemaan. Nimittäin kirjan elokuvasovitus kiellettiin Kiinassa - ah mikä kohu! Pakko ottaa selvää mistä on kyse!

Elämänkaari kertoo Fugui nimisen miehen elämäntarinan. Fugui on vauraan perheen röyhkeä tuhjaalapoika, joka viihtyy uhkapelipöydissä ja ilotaloissa velkaantumassa. Velkojen maksamiseen menee lopulta perheen koko omaisuus. Edessä ovat vaatimattomat ajat maanviljelijöinä. Fuguilla on kuitenkin edessään vielä kovemmat ajat. Kun Kiinaa ravistelee sisällissota, kommunismi, nälänhätä ja kulttuurivallankumous, elää Fuguin perhe läpi ne kaikki. Vastoinkäymiset ja suuret menetykset eivät tahdo jättää Fuguita rauhaan edes elämän ehtoossa.

Fuguilla voisi ajatella olevan kova kohtalo, mutta enemmän sääliksi kävi hänen läheisiään. Hyvätahtoisia vanhempia, jotka menettivät kaiken poikansa tähden. Fuguin vaimoa, joka lyönneistä tai prostituoiduista huolimatta ei koskaan hylännyt. Lapsia, jotka elivät isänsä armoilla. Fugui tuntui melkoisen vastenmieliseltä, mutta myös aidolta hahmolta. Aika ja eri kulttuuri antavat kuitenkin paljon anteeksi. Elämä oli silloin varmaan juuri tällaista ja harva siitä taisi voittajana selviytyä. Ihme, että Fugui ei ollut enempää sekaisin.

Vaikka Fuguin tarina oli rankka, paikoin jopa kuvottava, oli se silti hyvin kiinnostava. Fuguin elämäntarina linkittyi tiukasti Kiinan historian tapahtumiin, jotka kiinnostavat ja tulivat näin jotenkin enemmän todeksi. Lisäksi oli virkistävää lukea näin kaunistelematon tarina, kaikessa sen kauheudessaankin. Ja kaikessa mustassa huumorissaan.

Vaikka tekstissäni ovat vilahdelleet sanat rankka, kuvottava, vastenmielinen ja kauheakin, niin kirja oli silti mukaansa tempaava ja nopea lukea. Luin itse kirjan parilla istumalla. Kirjan kokonaisuus on eheä ja tarina heräsi eloon vieden mukanaan. Se hirvitti ja kosketti, kirjaa ei tahtonut laskea käsistään. Tämä tarina jää varmasti elämään.
  
Ai niin ja miksi kirjan elokuvasovitus sitten on kielletty? Jos ymmärsin oikein, niin kirjan kuvaama Kiinan historia ja poliittinen kritiikki ovat syynä, mutta toisaalta kirjan paikottainen rivous saattaa myös saada kulmat kohoilemaan. Vai onko oma nutturani vain liian tiukalla?

Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Suosittelen erityisesti Kiinasta tai Kiinan historiasta kiinnostuneille ja hieman erilaisia lukukokemuksia kaipaaville. Tässä on hyvin kiinnostava tapaus.

10 kommenttia:

 1. Oi, tämä kirja täytyy etsiä lukuun. Ristiriitaisuuksia täynnä oleva Kiina kiinnostaa minua kovasti... Kiitokset hienosta jutustasi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, oli kyllä kiinnostava tapaus tämä. Kiitos itsellesi!

   Poista
 2. Haha, puolen mantereen kokoisia sivistysaukkoja löytyy minultakin ;-)! Tänä vuonna olen pyrkinyt paikkailemaan sitä vähän ja kirjastosta lainattujen pinosta löytyy tällä hetkellä Ji Li Jiangin Punainen huivi, joka sukeltaa kulttuurivallankumouksen aikaan. Ehkäpä Elämänkaarikin päätyy tukkimaan sivistysaukkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, no onneksi en ole ainoa. Itselläni on varauksessa "Yhden lapsen kansa", joka kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta. Odotan sitä kyllä paljon! Täytyy laittaa Punainen huivi muistiin, koska tuo aika kyllä kiinnostaa. Elämänkaari oli kiinnostava teos kaikin puolin, joten kannattaa kokeilla, jos yhtään kiinnostaa :)

   Poista
 3. Tämä kirjajäi kiinnostamaan minua jo kun huomasin GR:sta että tätä luit, ja nyt se fiilis tämän postauksesi myötä vahvistui entisestään. :) Pitää lisäillä kirjaston varauslistalle. Kiina maana ja kulttuurina on kiinnostanut hurjasti kolmen vuoden takaisen Shanghai-reissun jälkeen, ja tähän asti sieltä on tullut luettua lähinnä hieman kevyempää kirjallisuutta. Pari muuta odottaisi vuoroaan tosin ihan omassakin kirjahyllyssä, mutta jostain syystä niihin on ollut aika iso kynnys tarttua.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa muistinkin, että sinulla oli jonkinlainen suhde Kiinaan! Suosittelen kyllä tätä ehdottomasti, koska tämä on sekä Kiinan historian kannalta kiinnostava, että muutenkin hyvällä tavalla erilainen romaani. Eikä tosiaan kevyimmästä päästä, vaikka ei onneksi raskas lukea.

   Ja juu, tunnistan tuon oman hyllyn kirjoihin tarttumisen vaikeuden... :D

   Poista
 4. Kiina kiinnostaa kovadsti ja siksi Elämänkaarikin odottaa kirjahyllyssä. Olen lukenut Kiinasta kertovaa kirjallisuutta jonkin verran ja vähän taustaa siis on... Kiinnostuksella odotan tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla mitä pidät tästä kun luet! Ja suosituksia Kiinaan sijoittuvasta kirjallisuudesta otetaan mielellään vastaan :)

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus! Tämän voisin napata kirjastosta jos vastaan tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen, jos yhtään kiinnostaa :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.