tiistai 25. lokakuuta 2016

Elizabeth Harrower: Tietyissä piireissäElizabeth Harrower: Tietyissä piireissä, Fabriikki Kustannus 2016
Suomentanut: Laura Vesanto
Sivut: 224
Alkuteos: In Certain Circles 2014/1971
Kirjastosta

Australialainen Elisabeth Harrower kirjoitti romaanin Tietyissä piireissä vuonna 1971, mutta vähän ennen sovittua julkaisuajankohtaa hän kieltäytyi kirjan julkaisemisesta ja vetäytyi julkisuudesta lopettaen samalla kirjoittamisen. Kun australialainen Text Publishing löysi teoksen, antoi kirjailija viimein luvan julkaista sen vuonna 2014. Ja nyt uusi suomalainen, itseasiassa turkulainen, pienkustantamo Fabriikki Kustannus on julkaissut kirjan myös suomeksi. 

Kun kirjalla on tällainen tarina taustallaan, tulee siitä automaattisesti heti hippasen kiinnostavampi. Oi miksi kirjaa ei saanut aikanaan julkaista? Kirjailija ei ole tätä toistaiseksi kertonut, joten salamyhkäisyys on säilynyt. Miten jännittävää!

Tartuin kirjaan kuitenkin alunperin eri syystä. Fabriikki Kustannus kiinnosti ja kirjan takakansitekstin perusteella kirja vaikutti mielenkiintoiselta. Nappasin kirjan kirjaston uutuushyllystä mukaani ja luin oikeastaan saman tien.

Tietyissä piireissä lähti liikkeelle lupaavasti. Aluksi luin kirjaa tosi mielelläni. Pidin kirjan vähän yllätyksellisestä ja keskittymistä vaativasta tekstistä, sekä tarinasta, joka oli samaan aikaan tuttu ja vieras. Kirjan tarinassa on jotain aika perinteistä, rikas perhe ja köyhä perhe, kiillotettu julkisivu ja vähän ristiin meneviä ihmissuhteita, joissa kaikissa on omat hankauksensa. Kuitenkin kirja tuntui raikkaalta yllättävien käänteidensä vuoksi, sekä tosiaan vaatiessaan lukijan keskittymistä, mutta kuitenkin vieden tarinaa jouhevasti eteenpäin.

Kirjan loppu kuitenkin tuotti lievän pettymyksen. Tavallaan on palkitsevaa ja tyydyttävää, kun loppu menee kuten lukija on uumoillut, mutta onhan se vähän tylsää. Oma kiinnostukseni alkoi hiipua ja lupaava alku lässähti. Tosin en tiedä millainen loppu olisi ollut parempi. Ehkä yllätyksellisempi? Mutta siinä missä alku oli minulle hyvin lähellä täydellistä kaunokirjallisuutta, niin loppu teki hallaa kirjan kokonaisuudelle. Se on harmi.


Koska kirjalla on ikää, se antaa myös jotain anteeksi. Ikä antaa kehykset, joissa kirjaa voi lukea. Jos tämä olisi oikeasti uutuus, olisi oma suhtautumiseni kirjaan varmasti erilainen. Mutta kun sai heittäytyä luvan kanssa lukemaan 70-luvun teosta, oli oma asenne erilainen. Ikä antaa armoa, sallii lievän naiiviuden ja turvallisuuden.  

Kun luin kirjaa, en voinut olla pohtimatta löytyisikö tarinasta syy siihen, miksi kirjaa ei aikanaan julkaistu. Kirjassa on kaksi perhettä. Toinen on rikas, joutilas ja onnellinenkin, toinen kyhätty kasaan sairaalloisesta tädistä, sedästä ja kahdesta orvosta, onnellisuudesta ei voi juuri puhua. Kun heidän tiensä kohtaavat, on luvassa ristiin meneviä näkemyksiä, mutta myös puoleensa vetäviä piirteitä. Herää kaikenlaisia kysymyksiä. Voiko tästä ristiriitojen aallokosta löytyä oikea rakkaus? Rikkaus ei ole koskaan tuonut onnea, mutta onko köyhyys? Mikä tekee autuaaksi? Päätyykö alentuvasti suhtautuva lopulta itse alistetuksi?

Olisiko tällä tarinalla jotain tekemistä kirjailijan tai hänen läheistensä elämän kanssa? Vai olisiko kirjailija vain itse ollut lopputulokseen tyytymätön? Haha, jälkimmäistä pohdin lähinnä kirjan lopun vuoksi. Niin tai näin, nyt kirja on julkaistu salamyhkäisyyteen kiedottuna. Iäkkäältä kirjailijalta on myös viime vuonna julkaistu kirja. Mahdetaanko se tai aiempi tuotanto suomentaa joskus? Toivottavasti.

Vaikka kirja ei omaksi ikilemppariksini noussutkaan, kannatti kirja lukea ja suosittelen tutustumista muillekin.

Ihanaa, että Fabriikki Kustannus on alkanut kääntää erilaisia kirjoja. Vaatimattomasti olen ajatellut lukea kaikki heidän suomentamansa kaunokirjalliset teokset. Onneksi niitä on vasta pari.


 ♥½

10 kommenttia:

 1. Fabriikki kiinnostaa myös minua, löysin heidät keväällä lukiessani Levyn Uiden kotiin. Todella huikea kirja. Tietyissä piireissä ei ihastuttanut yhtä paljon, mutta pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Uiden kotiin lukulistalla. Pitääkin lukea se pian, ettei unohdu! :)

   Poista
 2. Fabriikki Kustannus on kiinnostava tapaus! Jos kukaan muu ei sitä tee, ajattelin lahjoa itseäni heidän "vuosikerrallaan" jouluna. Kaikki heidän tähän mennessä suomentamansa kirjat vaikuttavat kiinnostavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja hyvä lahjaidea itselle (tai kelle tahansa muullekin), ajattelin nimittäin tehdä ihan samoin ;)

   Poista
 3. Itselleni ihan tuntematon kustantaja. Kiva kun toit esille, aion tutustua tarkemmin!

  VastaaPoista
 4. Ryhdyin tässä syksyllä Fabriikin tilaajaksi, koska haluan tukea heidän mainiota linjaansa.

  Minäkin mietin lukiessa, että mikä lienee syy, että kirjailija veti kirjansa pois. Tuo, että kyse on hänen läheisistään tulee ekana mieleen, mutta toisaalta pohdin samoin kuin sinäkin, että kenties Harrower oli tyytymätön lopputulokseen. Vähän sellaista sivumakua oli, että jokin ei toiminut ihan niin kuin sen olisi ollut tarkoitus toimia, mutta yhtä kaikki kiinnostava kirja joka tapauksessa. Toisin kuin sinä, minä taas pääsin tekstiin mukaan vasta enemmän puolivälin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aion ryhtyä. Nyt olen harkinnut Levyn kirjan tilaamista omakseni, mutta myös vuositilaaminen kiinnostelisi. Laura tuossa yllä mainitsi, että tilaa itselleen joululahjaksi jos kukaan muu ei sitä tee, ja itse taidan tehdä samoin.

   Kiinnostava on, vaikka tämä mysteeri kirjan ympärillä onkin ratkaisematta haha. Toisaalta jos kyseessä olisi läheiset, niin sen melkein luulisi jo tulleen esiin. Sellaiset pysyy niin harvoin salassa kovin pitkään. Minulle tuli fiilis, että kirjan kokonaisuus oli vähän hiomaton ja lähti kuin väärille raiteille. No jaa, nämä ovat tietenkin puhdasta spekulaatiota.

   Hauskaa, että sinä innostuit vasta myöhemmin. Mutta niinhän se on, että lukijat ovat erilaisia. Hyvä niin!

   Poista
 5. Tämä on mulla lukupiirikirjana, innolla odotan keskustelua tänään illalla.
  Myös minä luin tätä kovin tietoisena siitä, ettei teksti ollut aivan tuoretta, ja tavallaan se toi siihen vain hyvää lisämaustetta. Lievä feministinen eetos minusta oli aistittavissa, mutta jännästi liudennettuna 50-luvun asenteilla, ei niinkään 70-lukulaisilla.
  Tuo julkaisun estäminen on kyllä omiaan pistämään mielikuvituksen laukkaamaan, millaista skandaalia kirjailija pelkäsi? Enemmän kallistun kuitenkin samalle kannalle kanssasi, hän ei varmaan ollut vaan ihan tyytyväinen lopputulokseen. Ehkä ajatteli jopa kirjoittavansa uudelleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, tästä olisikin ollut kiva keskustella lukupiirissä! Toivottavasti teillä oli antoisa keskustelu :)

   Feminismi kirjassa näkyi, mutta sitten jotenkin se lässähti. Odotin jotain rajumpaa alun perusteella.

   On houkuttelevaa ajatella, että julkaisemisen estämisen takana olisi ollut skandaali, mutta joo, siihen en oikein jaksa uskoa. Ehkä kirjailija ajatteli kirjoittavansa uudelleen, muttei sitten enää kiinnostus riittänyt tämän tarinan kohdalla? Hmm. No se lienee jäävä mysteeriksi.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.