tiistai 4. lokakuuta 2016

Turun kirjamessuilla perjantaista sunnuntaihin

Yllätin ja ylitsin itseni tänä vuonna vierailemalla Turun kirjamessuilla kaikkina kolmena messupäivänä. Aiempina vuosina jo yksi päivä on vienyt mehut, mutta nyt viiletin menemään pitkin messuhalleja tukka putkella (niin putkella kuin messutungoksessa on mahdollista) ja istuin kuin tatti eturivissä kuuntelemassa useita kirjailijoita. Kolmen päivän messupassi tuli toden totta hyödynnettyä! Perjantaina minulla oli messuilla ohjelmaakin, mutta kaksi muuta päivää kulutin puhtaasti omien intressejeni mukaan. Alla messutunnelmia.

PerjantaiPerjantaini alkoi yllättäjällä, kun kuulin tuttavani haastattelevan 13-vuotiaita kirjailijoita! Roope Kankare, Sampo Mustonen ja Jalo Niinikangas olivat kyllästyneitä kuulemaan etteivät pojat lue, sillä he lukevat ja kirjoittivat vieläpä kirjan. KaMuNi -teos sisältää 354 elämänviisautta, joista muutamia saimme kuulla tilaisuudessa. Mahtavia tyyppejä, joilla oli vinkkejä nuorten lukemisen lisäämiseksi: sosiaalisempaa lukemista ja luettavat sähköisessä muodossa.Sitten oli vuorossa Paperi T ja ihastusta sekä vihastusta herättänyt runoteos Post Alfa, joka myytiin parissa päivässä loppuun. Harvoin - jos koskaan? - on kotimainen esikoisrunoteoksen ensimmäinen painos eli tässä tapauksessa huimat 2500 kappaletta myyty loppuun. Paperi T sanoi, ettei pidä itseään runoilijana. Keskustelua syntyi miten runo ja räppi eroavat toisistaan. Paperi T:n mielestä runo on vapaampi muoto. Ainoa messuostokseni olikin Post Alfa, johon oli tietenkin pakko hakea nimmari. Palaan aiheeseen teoksen luettuani.

Kun olin hehkuttanut tarpeekseni kohtaamista Paperi T:n kanssa, niin lähdin kuuntelemaan Kirjastopuolueen paneelikeskustelua. Kuuntelin Siri Kolun esityksen kirjastojen merkityksestä asiakkaan näkökulmasta. Kolu sanoi hienosti, että kirjastokortti on aivan lukutaitoon ja kuntalaisuuteen. Kirjastotyöntekijän näkökulman esitti Turun pääkirjaston työntekijä Juha Manninen, joka kysyi, että kuinka moni olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että nykypäivänä kantasuomalaisten keskuudessa on joukko lukutaidottomia. Lisäksi mieleeni jäi kannanotto koskien omatoimikirjastoja ja digitalisoituja kirjastoja. Niin, voivatko ne tarjota palvelua, jota asiakkaat kirjastolta kaipaavat ja osaavat käyttää? Hyvää ja kiinnostavaa pohdittavaa itse kullekin!Perjantain päätti hauska lukupiiritilaisuus Miika Nousiaisen kanssa. Kirjoittelin tästä jo oman postauksen aiemmin.

LauantaiLauantaina kävin kuuntelemassa kun Ronja Salmi haastatteli Timo Parvelaa. Parvela kertoi Kepler62 -kirjasarjan työstämisestä eli kuinka kolmen hengen kolmeen eri maahan hajaantuneen tiimin yhteistyö onnistuu. Parvela nosti esiin ajatuksen, että ehkä tulevaisuudessa lukijoita tarvitsee hakea yhä laajemmalta alueelta viitaten siihen, että Kepler62 -sarjan osat julkaistaan samaan aikaan Suomessa ja Norjassa. Pasi Pitkäsen upea kuvitus oli tietenkin yksi puheenaihe. Olen kirjoittanut Kepler62 -sarjasta täällä ja täällä aiemmin.

Parvelan haastattelu jäi vähän kesken, sillä oli rynnättävä kuuntelemaan ihastuttavia esikoiskirjailijoita Minna Rytisaloa (Lempi) ja Inkeri Markkulaa (Kaksi ihmistä minuutissa). Rytisalo kertoi Lempin syntyneen melko nopeasti kun taas Markkulalla kirjan työstäminen oli vienyt enemmän aikaa. Oli todella hauska päästä kuulemaan näitä esikoiskirjailijoita, sillä olen tykännyt hurjasti molempien kirjoista. Uskalsin jopa kysyä Markkulaa kuvaan, mutta harmitti, etten tullut kiittäneeksi kumpaakaan heidän upeista teoksistaan.

Rytisalo ja Markkula olivat  myöhemmin vielä lukiolaisten haastateltavina ja pysähdyin hetkeksi kuulemaan heitä siihenkin.Kun vinkkasin muutaman messutärppini, niin mainitsin Juha Itkosen. Pohdin, että kun en ole vielä kirjailijan esikoisesta innostunut, niin ehkä kirjailija onnistuisi innostamaan minut. Niin kävikin, mutta tuli myös fiilis, että pakko lukea ensin uudelleen Anna minun rakastaa enemmän. Eli yhden Itkosen sijaan lukulistalle pamahti kaksi. Haastattelijana toimi Kaisu-Maria Toiskallio.Lauantain päätin esikoiskirjailijoiden Tiina Lifländerin (Kolme syytä elää)  ja Soili Pohjalaisen (Käyttövehkeitä) seurassa. Lifländerin teoksesta pidin paljon, Pohjalainen oli entuudestaan vieras. Molemmat teokset käsittelevät jollain tavalla aihetta voiko antaa anteeksi kuolleelle henkilölle. Kirjailijoilla oli mielestäni hyviä pohdintoja ja pointteja aiheeseen liittyen.

SunnuntaiViime viikolla minulla jäi kesken Riikka Pulkkisen uutuus Paras mahdollinen maailma, sillä kirjan alku ei oikein tempaissut mukaansa ja sitten pikalainan eräpäivä koittikin. Ja juuri siksi halusin mennä kuuntelemaan kun Kaisu-Maria Toiskallio haastatteli Pulkkista. Pulkkinen oli niin ihastuttava ja nosti uudesta teoksestaan esiin aiheita ja teemoja, joista en tiennyt mitään, että kirja paukahti takaisin lukulistalle. Nyt odottelen varausta kirjastosta, sillä tälle on annettava uusi, alkua pidemmälle menevä mahdollisuus.Heti Pulkkisen jälkeen vuorossa oli samalla lavalla Tommi Kinnunen, jota jäin tietenkin kuuntelemaan. En ole tainnut aiemmin nähdä Kinnusen esiintyvän, sillä en tiennyt hänen olevan näin hyvä ja hauska esiintyjä. Kinnunen kertoi Lopotin teosta, sekä lupaili jatkoa tälle sukutarinalle. Mutta nyt on kuulemma aika kirjoittaa jotain ihan muuta. Ehkä jotain lasiin liittyvää. Haastattelijana toimi Anna-Riikka Carlson.Pulkkisen ja Kinnusen lisäksi kävin kuuntelemassa Terhi Rannelan haastattelua. Luin jokin aika sitten kirjailijan uutuuden Frau ja pidin siitä. Haastattelijana toiminut Roman Schatz mietti miksi nuoret suomalaisnaiset ovat alkaneet kirjoittaa natseista. Rannela kun ei ole ainoa, jolta on viime aikoina julkaistu kirja, jonka keskiössä on natsi.

Mielenkiintoiset messut, joilta jäi käteen monta kiinnostavaa kirjailijahaastattelua ja onneksi vain yksi kirjaostos! Kiitos Turun kirjamessut, ensi vuonna taas!

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin oli! Siitä tulikin mieleeni, että voisi ehkä järjestää taas jonkinlaisen bloggaritapaamisen Turussa :)

   Poista
 2. Tätä lukiessa tulee innostus kuun lopussa olevia Helsingin kirjamessuja kohtaan, pian sinne kirjapöhinään pääsee mukaan! :) Mukavan monipuoliset messut sinulla tuntuu olleen, ja mielenkiintoisia haastatteluja olet päässyt seuraamaan.

  (Minulla muuten on juuri kesken tuo Kaksi ihmistä minuutissa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, toivottavasti saat paljon irti Helsingin messuista! Itse en tänä(kään) vuonna oikein ehdi, mutta ehkä vielä joku syksy.

   En malta odottaa, että kuulen mitä pidät Markkulan kirjasta!

   Poista
 3. Upeita kuvia ja hyvän ostoksen teit :)

  VastaaPoista
 4. Oletpa ehtinyt kuunnella ja nähdä paljon kolmen päivän aikana. Mukava postaus ja hienot kuvat! Jospa itsekin vielä jokin vuosi tulisi tutustuttua Turun kirjamessuihin. Helsingin omia odotellessa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon ehtii kun vain laatii tarkan ohjelman ja noudattaa sitä haha :D Kiitos kiitos ja kannattaa joskus kokeilla Turun messuja, ovat ainakin varmasti pienemmät kuin Helsingin.

   Poista
 5. Aivan huikealta tapahtumalta vaikuttaa! Mua on jo monta vuotta harmittanut, että Jyväskylän kirjamessut on lähinnä vain kirjojen myyntitapahtuma viini- ja eläin(!!!!!)messujen yhteydessä eikä siellä enää moneen vuoteen ole juuri nimekkäitä kirjailijoita ollutkaan. Jospa sitä tulisi lähdettyä joskus vaikka Helsinkiin kirjamessuilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän kirjamessuista, vaikka aika usein niistä uuvunkin... Harmi jos siellä messut ovat noin nuivat. Lähde ihmeessä joskus Helsinkiin tai tule tänne Turkuun! :)

   Poista
 6. Hei Katri!
  Kivaa, että olit kuulemassa esiintymistämme. Kiitos myös tästä blogipostauksesta, jonka mukana pääsin uudelleen Turun kirjamessuille ja vierailemaan kirjailijahaastatteluihin, jotka itseltäni jäivät kuulematta ja näkemättä. Tulipa myös muistutus Rannelan teoksesta Frau, jonka haluan lukea!
  T. Soili Pohjalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos itsellesi! Frau on hyvä, se kannattaa lukea. Minä laitoin taas sinun teokseksi lukulistalleni, katsotaan koska saan sen luettavakseni :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.