lauantai 1. lokakuuta 2016

Turun kirjamessut: Otavan lukupiirissä Miika Nousiainen


Turun kirjamessuilla järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Otavan lukupiirit, jotka saattavat olla joillekin tuttuja Helsingin kirjamessuilta. Lukupiirissä on mukana kirjailija, jonka teoksesta keskustellaan ja aktiivinen lukupiiri, joka tulee keskustelemaan kirjailijan kanssa. Kyseessä on avoin yleisötilaisuus, ja myös yleisö saa osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä.

Olin mukana bloggaajana perjantaina lukupiirissä, jossa keskusteltiin Miika Nousiaisen uutuudesta Juurihoito. Nousiaisen kanssa keskustelemassa oli Lue lounaaksi! -lukupiiri, joka on toiminut avoimena lukupiirinä Turun pääkirjaston yleisötiloissa jo vuodesta 2011. Lukupiiri tapaa kerran kuussa lounasaikaan, kuten nimi vihjaa. Lukupiirissä luetaan kirjoja, jotka tuntuvat jäävän katveeseen. Lukupiiriläiset sanoivat, että piiri on kannustanut lukemaan sellaisiakin teoksia, joita ei muuten lukisi. Joku tunnusti, että Nousiaisen kirja oli juuri tällainen.

Minäkin tunnustan nyt jotain: lukupiiritilaisuus oli paljon hauskempi, kuin mitä etukäteen osasin odottaa! Nauru raikasi jo ennen kuin tilaisuus varsinaisesti edes alkoi. Tilaisuus olikin hyvin rento ja hauska. Tunnelma oli mukavan intiimi, sillä tilaisuus järjestettiin Einossa, joka oli pieni tila messuhallin yläkerrassa. Oiva paikka lukupiirille.
Nousiainen sanoi heti alkuun, että oman mielipiteensä saa kertoa rehellisesti vaikka hän onkin mukana lukupiirissä. Lupasi kätkeä mahdollisen suuttumuksensa. Ja taas naurettiin!

Kun kirja on yhtä humoristinen kuin kirjailijakin, on selvää, että huumori puhututtaa. Juurihoito on nimittäin hauska kirja vakavista aiheista. Lukupiirissä heräsikin kysymys, että sopiiko kirjalle nauraa? Vastauksena todettiin, ettei huumori poista aiheen vakavuutta. Itseasiassa sitä joutuu pohtimaan mille oikein nauroi. Kirjan huumori on lempeän ymmärtävää. Yksi lukupiiriläisistä sanoi, että hänelle kirja olisi ollut liian raskas ilman huumoria.

Hammashoito herätti myös paljon keskustelua, tietenkin. Kirjan toinen päähenkilö on hammaslääkäri ja voisi sanoa, että hammashoito on kolmas. Sen rooli kirjassa on niin iso. Kuinkakohan moni on kirjan luettuaan varannut ajan hammaslääkäriin? Yksi lukupiiriläinen kertoi käyneensä hakemassa apteekista kaikenlaisia värkkejä hammashoitoon. "Nyt on sitten hammaslangat ostettu" hän nauroi. "Pitääkö hampaita oikeasti pestä seitsemän minuuttia vai oliko se huumoria?" oli huolestunut kysymys. Joku kertoi kokeilleensa! Kaikki hammashoitoon liittyvät faktat Nousiainen on tarkistanut hammaslääkäriltä. Seitsemää minuuttia ei tarvitse pestä, oli huojentava vastaus, mutta ei siitä ilmeisesti haittaakaan ole. Yleisössä pohdittiin, voisiko kirjalle hakea hammaslääkäriliiton suosituksen. No jos voi, niin Juurihoito sen ainakin ansaitsee!

Nousiainen kertoi kirjan tapahtumien taustoista. Suuri osa kirjan lukuisista tapahtumista ja pienistä tarinoista perustuvat tositapahtumiin. Monet Nousiaisen ihan omiin kokemuksiin ja osa hänen läheistensä kokemuksiin tai tarinoihin, joita hän on kuullut. Kirjan lukuisat maat ja paikkakunnat eivät myöskään ole sattumaa, vaan niillä on Nousiaiselle merkitys. Nousiainen sanoi, että: "Parasta fiktion tekemisessä on, kun on tällaiset avaimet." Itse aloin jo pohtia onko kirjassa fiktiota lainkaan, sillä hurjimmatkin jutut tuntuivat perustuvan tositapahtumiin. Vaan niinhän sitä sanotaan, että totuus on tarua ihmeellisempää.

Nousiainen oli tehnyt kirjaa varten ihailtavan taustatyön ja ammentanut omasta elämästään paljon. Yksi lukupiiriläisistä totesikin, että tilaisuus oli samalla hieno oppitunti siitä, miten kirjailija työskentelee.

Mutta mitä lukupiiriläiset sitten olivat pitäneet kirjasta? Viidestä lukupiiriläisestä kaksi uskalsi kertoa, ettei kirja tehnyt suurta vaikutusta. Toinen koki kirjan olevan kuin teflonia ja toisen mielestä kirja ei mennyt tarpeeksi syvälle aiheisiin, joten se ei myöskään koskettanut syvältä. Muut olivat vaikuttuneita ja yksi lukupiiriläisistä kertoi nauraneensa ja itkeneensä lukiessaan. Nämä ajatukset ja mielipiteet Nousiainen otti hyvin vastaan niitä kommentoiden. Totesi, että lukija on aina oikeassa. Voisikohan kirjailija tästä enää kovin paljon sympaattisemmaksi muuttua?Tilaisuudessa keskusteltiin, että lukupiiriin voi tulla vaikka kirja olisi kesken tai lukematta. Yleisössä olikin useampi, jotka kirjaa eivät olleet lukeneet ja lukupiiriläisistäkin yhdellä kirja oli kesken. Se ei tahtia haitannut, mutta lukupiirissä ei kyllä juonipaljastuksilta vältytty! Onneksi olin itse lukenut kirjan, sillä esimerkiksi loppuratkaisu tuli keskustelussa käsiteltyä.

Lukupiitilaisuus oli mielestäni onnistunut, mistä kuuluu iso kiitos hurmaavalle Miika Nousiaiselle, joka istui tilaisuuteen luontevasti ja rennosti hyvänä esiintyjänä. Hän puhui itsestään ja kertoi kirjastaan kuten kirjailijan tällaisessa tilanteessa kuuluu, mutta antoi reilusti tilaa lukupiiriläisten keskustelulle ja otti heidän kommentinsa hyvin vastaan. Vähemmän kokenut esiintyvä tai jäykempi kirjailija ei välttämättä olisi samaan pystynyt. Kiitos kuuluu tietenkin myös lukupiiriläisille, jotka esiintyivät yhtä lailla luontevasti, esittivät kiinnostavia ajatuksia ja toivat esiin erilaisia näkökulmia. Puolitoista tuntia kului hetkessä, kun vilkas keskustelu oli kiinnostavaa ja hauskaa.

Tilaisuuden jälkeen seuralaiseni, joka lukee noin kirjan vuodessa, totesi, että: "Pitäisi varmaan lukea tuo kirja." Juuri näin sen pitikin mennä.

Toivottavasti lukupiirit tulivat messuille jäädäkseen!

Lauantaina lukupiirissä Juha Itkosen Palatkaa perhoset klo 10.30-12.00 ja sunnuntaina Enni Mustosen Ruokarouva klo 10.30-12.00. 

Kiitoksena mukana olemsiesta sain pressipassin messuille, Nousiaisen kirjan (josta tulee oma postaus vielä) sekä kirjamessulippuja. Minä puolestani kiitän Otavaa kutsusta!

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus. Tunnelma näkyi hyvin kuvista.
  Päälavalta en kuullut juuri mitään, joten ihan turhaa oli yrittäkään kuunnella.
  Perjantaipäivä oli sopiva päivä vierailla messuilla ja näinkin monet kirjailijat ihan rentoutuneen ja iloisen näköisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmittelin kovasti, ettei tilan valaistus oikein ollut armollinen kuville, mutta onneksi joukossa oli muutama ihan ok.

   Melkoinen melu messuilla oli, kuten aina. Perjantaina keskipäivällä oli paljon koululaisia ja tungosta, mutta iltapäivää kohden alkoi väljentyä. Se oli ihan kiva! Tänään porukkaa sitten riitti senkin edestä!

   Poista
 2. Nousiainen on kyllä omalla tavallaan hurmaavanoloinen persoona, voin vain kuvitella miten rennon tunnelman hänenkin läsnäolonsa on voinut lukupiirissä saada aikaan. Vaikka kirjailijan tuotanto herättääkin vähän ristiriitaisia fiiliksiä (Vadelmavenepakolaisesta en pitänyt, mutta Metsäjätti ilahdutti, tosin sen teatterisovitus vielä kirjaakin enemmän), olen aina tykännyt Nousiaisen huumorista esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa. Pitääkin kurkkia esiintyykö hän jossain muodossa myös Helsingin kirjamessuilla, Nousiaista on oletettavasti varsin miellyttävä kuunnella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nousiainen oli todella hyvä ja karismaattisen hurmaava esiintyjä. Mielestäni hän onnistui todella hyvin lukupiirissä ja tunnelma tuntui sekä rennolta että avoimelta. Tuntui siltä, että tämän kirjailijan kanssa voi ihan oikeasti puhua hänen kirjoistaan!

   Oli hauska päästä tapaamaan kirjailija, sillä minulle hän on ollut pitkään vain nimenä tuttu ja Hyvät ja huonot uutiset:kin on jäänyt katsomatta. Kirjasta pidin, vaikka ihan ominta se ei minulle ollut. Kirjoittelen siitä lisää myöhemmin! :)

   Poista
 3. Oi, aivan mahtavan kuuloinen lukupiirikokemus! Itse olen ollut - opiskeluja lukuun ottamatta - lukupiirissä kerran ja silloin tuntui, etten oikein päässyt sisälle jo valmiiseen porukkaan ja että ihmiset tuntuivat juuri sillä kerralla haluavan keskustella enemmän kunnallispolitiikasta ja illan tv-tarjonnasta kuin luetusta kirjasta :O.

  Juurihoito on muuten minullakin kirjastosta varattuna. Pääsin tosin varaussijalle 100, joten oletettavasti tässä menee tovi jos toinenkin ennen, kun pääsen kirjaa lukemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella hyvä lukupiirikokemus. Ja jotenkin ihana idea, että kirjailija on itse mukana. Minä olen ollut mukana pidempään yhdessä lukupiirissä ja vieraillut kahdessa, ja minulla on vain hyviä kokemuksia. Harmi, että sinulla ei :/ Valmiiseen porukkaan voi olla vaikea uuden päästä sisään. Nyt haaveilen, että perustaisin Turkuun uuden lukupiirin, sillä tällä hetkellä en ole mukana yhdessäkään!

   Noh, eiköhän se kirja sieltä jossain vaiheessa kuitenkin tule. Hauska kuulla mitä pidät siitä!

   Poista
 4. Hauska lukupiiriraportti :) Hienoa, että uskalsit mennä mukaan lukupiireilemään messuille! Kuulostaa tosi kivalta tapaamiselta.

  Ja apua mikä omistuskirjoitus! Hauska kyllä, mutta myös hieman karmiva :D voisiko sitä toivottaa mieluummin puhtaita hampaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti uskaltaa, sillä tilaisuus oli tosi kiva!

   Haha, no joo vähän pelottavaksi menee tuo toivotus.... mutta hauskahan se on!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.