keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Kirjabloggaajien joulukalenterin 7. luukku: Suomalainen tonttukirja


Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja, Otava 1979

Tervetuloa kurkistamaan kirjabloggaajien joulukalenterin 7. luukku! Tässä luukussa kerron huikeasta löydöstäni, hyvästä kirjasta ja joulumuistosta. Lopusta löytyy linkkilista joulukalenterissa mukana oleviin kirjablogeihin.

Voi sitä onnea ja autuutta, kun löysin pitkään haaveilemani Mauri Kunnaksen Suomalaisen tonttukirjan kirpparilta sopuhintaan. Enkä minkä tahansa painoksen, vaan ihka ensimmäisen painoksen vuodelta 1979. Mattaiset kannet, vanhat fontit ja pienet kulumat kulmissa tekevät kirjasta kuin pienen aarteen. 

Suomalainen tonttukirja tuo mieleeni paljon hyviä joulumuistoja. Mutta ei lapsuudestani, kuten voisi ajatella, vaan noin kuuden vuoden takaa. Ajoilta, jolloin olin töissä päiväkodissa. Silloin joulu kesti vähintään kuukauden, sillä päiväkodissa joulukuu oli täynnä kaikenlaista joulutohinaa ja joulutunnelmaa.

Erilaiset joulukalenterit olivat tietenkin tärkeä osa kuukautta. Eräänä jouluna toteutimme tarinajoulukalenterin juuri tästä kirjasta. Jokainen aikuisista esitti vuorotellen yhden kirjan tarinan. Tarina esitettiin rakentamalla omaan tarinaan sopivat kulissit (yhdellä työkavereistani oli pienen nukkekodin kokoinen ja muistaakseni melkoisesti riihen näköinen lavaste, jossa suurin osa tarinoista esitettiin) ja laittamalla sitten pienet tontut siellä touhuamaan sitä, mitä he kussakin tarinassa tekivät. Tarinat ovat jääneet elävästi mieleeni joulukalenterin vuoksi ja jo pelkkä kirjan näkeminen herättää hyviä muistoja. Voi niitä niin kiireisiä ja levottomia, mutta kuitenkin niin hauskoja ja tunnelmallisia päiväkodin joulukuukausia, jotka - onneksi - päättyivät yleensä rauhaisaan lomaan.


Mauri Kunnaksen tarinoissa ja piirroksissa kerrotaan kiinnostavasti erilaisista uskomuksista liittyen haltijoihin eli siis tonttuihin, joita "[e]nnen muinoin, vanhoina hyvinä aikoina" on ollut. Kirjassa ei puhuta ikkunan takana kurkistelevista Joulupukin apureista tai Tonttu Torvisesta, vaan erilaisista kotitontuista, tallitontuista, saunatontuista ja muista omalaatuisista tontuista omalaatuisine nimineen. Vai miltä kuulostavat Välikaton Feetu, Nippe Nokinokka tai Sarapäkki?

Tarinoiden tontut ovat melkoisia tapauksia. On äkäisiä tonttuja, jotka hermostuvat, jos asiat eivät mene heidän tahtonsa mukaan, mutta on myös tonttuja, jotka ahkerasti siivoilevat, hoitavat erilaisia askareita ja tuovat hyvää onnea taloon. Monissa Kunnaksen tarinoissa juonenkaari onkin melko samanlainen. Tonttu elelee hissukseen antaen talon väelle rauhan ja ehkä hyvää onnea, kunhan asiat menevät tontun mielestä hyvin, vaan auta armias jos ei mene, niin sen jälkeen ei mene kyllä kenellekään hyvin!


Tonttukirjan 14 tarinaa eivät välttämättä ole jouluisimmat tarinavaihtoehdot, mutta tonttukirja on hauska kurkistus sekä suomalaisten että tonttujen historiaan. Ja lopulta kuitenkin se koittaa - Tontun joulu.

"Jo kauan ennen Joulupukkia oli tonttu mukana joulun vietossa. Joulua tietysti vietettiin Kristuksen syntymisen muistoksi mutta se oli myös viljavuoden lopettamisen juhla eikä silloin talon hyvää haltijaa sopinut unohtaa; siitähän juuri riippui millainen sato oli ollut ja millainen se seuraavana vuonna tulisi olemaan." 

Kirjan viimeisessä tarinassa kerrotaan muutamista jouluun liittyvistä perinteistä ja tavoista. Esimerkiksi tuolloin uskottiin, että jos ruoka loppuisi kesken joulunpyhien, tarkoittaisi se talon köyhtymistä. Tästä syystä ruokaa on varattu runsain mitoin. Lieneekö tämä uskomus edelleen monen runsaan joulupöydän takana? 

Tämä ainakin taitaa olla yhä pätevä: "Oli joulu, ja yölläkin sai syödä."

Kirjan ensipainoksen löytyminen kirpparilta oli kuin joulu olisi tullut vähän etuajassa. Ja vaikka kirjaa en ole vielä lukenut kokonaan toistamiseen, halusin jakaa kirjalöytöni täällä. Nimittäin onhan se kuin - pieni aarre.

Onko kirja sinulle tuttu? Littyykö siihen hauska, tunnelmallinen tai ehkä pelottava muisto? 

Kirjabloggaajien joulukalenterissa mukana olevat blogit:

1. Hyllytontun höpinöitä
2. Luetaanko tämä?
3. Limalepakon kirjablogi
4. Lukuhumua
5. Aarrekirjasto
6. 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä
7. Pieni kirjasto
8. Tuntematon lukija
9. Kirja hyllyssä
10. Hurja Hassu Lukija
11. Dysphoria
12. Annelin kirjoissa
13. Lukutoukan kulttuuriblogi
14. Aina joku kesken
15. Satun luetut
16. Kirjaluotsi
17. Tuulevin lukublogi
18. Hannan kirjokansi
19. Kirjakaapin avain
20. Pauline von Dahl
21. Unelmien aika
22. Luettua elämää
23. Karvakasan alta löytyi kirja
24. Pikun kirjablogiIhanaa ja rauhallista joulukuuta, joka toivottavasti jättää jälkeensä monta hyvää muistoa!

22 kommenttia:

 1. Ihana aarre! Meillä on lapset kuunnelleet tätä äänikirjana nyt joulukuussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja mitä lapset pitävät tästä? Muistan, että päiväkodissa tykkäsivät kovasti esityksistä, mutta kun ei luettu kirjaa ihan vaan kirjana, niin se mielipide jäi aikoinaan kuulematta :)

   Poista
 2. Tämä on ihana kirja! Se tuli tutuksi, kun käytin sitä osana erästä pientä seminaarityötä aikoinaan yliopistossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja voi miten mahtavaa! Hauskaa, että muillakin liittyy tähän ehkä vähän vähemmän perinteisiä muistoja :)

   Poista
 3. Voi mikä nostalgiatrippi! Tätä luettiin lapsena ahkerasti, pitäisikin lukea pitkästä aikaa uudelleen. Kiitos tunnelmallisesta luukusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tämä tarjosi nostalgiaa! Minä en yhtään muista onko meillä luettu tätä kun olin lapsi. Mauri Kunnasta kyllä muuten on, mutta tästä kirjasta en ole varma. Onneksi löysin sen kuitenkin vähän vanhempana :)

   Poista
 4. Tämä on minulle yksi rakkaimpia lapsuuden kirjoja! Tähän nivoutuu aina rakastamani joulu sekä mummini ääneen lukeminen minulle ja siskolleni. Mauri Kunnasta olen fanittanut aina, Suomalainen tonttukirja on kuitenkin niistä merkityksellisin.

  Jäin tässä ihan pohtimaan, että missäköhän kirja nykyään on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit <3 melkoisia muistoja tähän kirjaan liittyy yhdellä sun toisella. Ja en ihmettele, hyvä kirjahan tämä on!

   Ehkä vielä löydät kirjan jostain. Tämä on kyllä kirjahyllyn ehdoton piristäjä!

   Poista
 5. Mauri Kunnas kyllä osaa ihastuttaa! Kiitos tästä joulukalenterin luukusta ja ihanaa joulunodotusta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin osaa! Lapsena rakastin Mauri Kunnaksen kirjoja ja edelleen arvostan suuresti.

   Kiitos ja samoin sinulle! <3

   Poista
 6. Aarre todellakin! Joskus olen kirjaa ihastuneena katsellut mutta omakseni en ole sitä vielä saanut. Hyvä kirpparilöytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on hyvä löytö joo. Uudempaa versiota olen katsellut monesti, mutten raaskinnut ostaa - tätä taas ei voinut olla osmatta. Toivottavasti sinäkin saat oman kappaleesi! :)

   Poista
 7. Mauri Kunnaksen kirjat ovat esikoiseni suosiossa, ja myös tämä kirja on luettu läpi muutamaan otteeseen. Välikaton Feetu taitaa olla meidän suosikkitonttumme. Tuo joulukalenteritoteutuksenne kuulostaa hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että esikoisesi tykkää Kunnaksesta! Ja Välikaton Feetu on kyllä mahtava :D

   Se oli hieno joulukalenteri. Näin voin kehua, kun idea ei ollut omani ;)

   Poista
 8. Voih, aivan mahtava löytö. Niin ihanan näköinen, tosin ei taida olla mulle mitenkään lapsuudesta tuttu.
  Tiia

  VastaaPoista
 9. Olipa kiva postaus! Rakastan Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirjaa, mutta tätä en ole muistaakseni koskaan lukenut. Wil Hyugenin Suuri Tonttukirja on myös kiva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, no kannattaa ihan ehdottomasti lukea tämäkin! :)

   Poista
 10. Tää on aivan paras kirja!! Ehdottomasti 5/5.

  VastaaPoista
 11. Me olemme viisivuotiaan kanssa viettäneet joulukuun iltasatuhetkiä Tonttukirjan parissa. Joka ilta on luettu yksi tarina. Ihanasti näissä välittyy mennyt elämänmuoto. Ihan jouluun asti tarinoita ei riitä, mutta hyllyssä on onneksi pari muuta Kunnaksen vielä jouluisempaa kirjaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mahtava kuulla, että luette tätä! Joo, sadut riittivät päiväkodissa, kun niitä luettiin vain arkipäivinä ja päiväkoti meni kiinnikin vähän ennen aattoa, mutta kotona ei taida ihan riittää. Onneksi Kunnaksella on lisää jouluisia kirjoja. <3

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.