torstai 29. joulukuuta 2016

Kirjaisat joululahjat


Joulu tuli, oli, ja meni. Ja se oli ihan hyvä. Monelle varmaan riittäisi joulujutut tältä vuodelta, mutta koska itse lomailin hyvillä mielin joulun, enkä viitsinyt liiaksi näpytellä blogia, niin palaan vielä hetkeksi jouluun, jotta saan tilaisuuden puhua (kirja)lahjoista. Saaduista ja ostetuista.

Meillä on ollut perheessä jo useamman vuoden tapa, että jokainen kertoo joululahjatoiveensa, jotta toiset osaavat ostaa toivotun lahjan. Kukaan ei oikein tahdo nurkkaansa turhaa tavaraa pyörimään ja on muutenkin mukava antaa lahja, jonka tietää tulevan tarpeeseen. Yleensä lahjatoiveet ovat käytännöllisiä, mutta sellaisia, joita ei ehkä itse raaski itselleen ostaa. Vähän kalliimmat astiat, hintavampi kylpypyyhe tai muu ekstra, johon ei arjessa välttämättä laita rahaa. Minulla on usein toivelistalla kirja tai pari, jotka ajattelen haluavani lukea joulun aikaan.  

Tänä vuonna en kuitenkaan toivonut mitään tiettyä kirjaa lahjaksi (paitsi ikuisuuden hankintalistalla ollutta Emmi Itärannan Teemestarin kirjaa, jota on vaikea löytää enää mistään). Sen sijaan toivoin Fabriikki Kustannuksen ensi vuoden ennakkotilauksen, jotta saan ensi vuonna julkaistavat teokset heti käsiini ja voin samalla tukea pientä kustantamoa. Ja sen lahjaksi sain, kiitos siitä! Lisäksi sain kaksi lahjakorttia kirjakauppaan, joten voin rauhassa tutkailla, mitä niillä haluaisin ostaa.

Mutta sain minä kirjojakin lahjaksi, nimittäin itseltäni haha, ja se olikin yksi syy, miksen osannut enää oikein toivoa kirjoja lahjaksi. Vuoden mittainen kirjaostolakkoni kun onnistui paremmin kuin odotin, ja miten muutenkaan itsensä siitä palkita, kuin ostaa kirjoja!

Ostin itselleni Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet ja Riitta Jalosen Kirkkaus, jotka olen jo lukenut, mutta jotka halusin myös omaan hyllyyni. Lisäksi ostin Tove Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti, joka puuttui kokoelmastani ja joululukemiseksi J.K. Rowling, John Tiffanyn & Jack Thornen kirjoittaman Harry Potter ja kirottu lapsi. Ostolakkoa lisää uhmaten heräteostoksena ostin vielä juuri ennen joulua George Saundersin Joulukuun kymmenes kahdella eurolla Akateemisesta. En voinut välttää kiusausta ja miksi tuolla hinnalla viitsisikään. Karkkipussikin maksaisi enemmän, piru vie!

Lisäksi olen ollut onnekas joulukuussa, sillä olen kirjablogien arvonnoista onnistunut nappaamaan kolme kirjaa itselleni! Peter Sandströmin Laudaturin ja Otto Lehtisen Wurlitzerin Kirsin Book Clubin mahtavasta joulukalenterista ja sen lisäksi Kristan blogiarvonnasta napsahti Hannele Mikaela Taivassalon In Transit. Niin huikeaa!

Kirjahyllyni siis voi ja elää paksusti, kirjaostolakoista ja muista huolimatta.

Itse ostin tänä vuonna aika niukasti kirjalahjoja muille, sillä muiden toivelistoilla niitä oli vain muutama. Asuinkumppanille ostin Riikka Kantikosken ja Susanna Venton Green Home Book, joka oli toiveissa, pikkusiskolle Emma Clinen The Girls, jota hän kertoi katselleensa kirjakaupassa ja asuinkumppanin isoäidille Terhi Rannelan Fraun, sillä hän yleensä lainaa minulta kirjoja ja en siksi viitsinyt ostaa kirjaa, jonka omistan, muuten olisin varmasti ostanut Puikkosen tai Jalosen kirjan. Lisäksi olin aika varma, että Rannelan kirja voisi kiinnostaa häntä.

Huh, mutta se minun kirjalahjoistani!  

Saitteko te hyviä kirjalahjoja? Ostitteko muille kirjoja lahjaksi?

20 kommenttia:

 1. Ostitpa kivoja kirjoja. :) Aiotko jatkaa ostolakkoilua ensi vuonnakin?
  Minä sain lahjaksi pari keittokirjaa, ja annoin ikään kuin lahjan kylkiäisenä siskolleni omasta hyllystäni erään kirjan, jonka tiesin hänen haluavan, ja itse taas en sitä enää tarvinnut (sai sisko toki muutakin). Vuoden aikana on tullut saatua niin kivoja kirjayllätyksiä, ja itsekin ostettua niin monta kirjaa, etten nyt edes osannut toivoa itselleni mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin ihan tyytyväinen ostoksiini ;)
   En tiedä jatkanko varsinaisesti tuota ostolakkoani, mutta luulen, että se on jo tehnyt tehtävänsä ja jäänyt päälle. Ehkä ensi vuonna voisin tarmokkaammin keskittyä lukemaan oman hyllyn kirjojani :)

   Minusta on ihan ok antaa omasta hyllystä kirjoja lahjaksi. Varsinkin jos kirja muutenkin lähtisi kiertoon.

   Poista
 2. Dostojevskin Vanhan ruhtinaan rakkaus tuli lahjaksi ja sain sen lukaistuakin. Kepeä, teatterimainen. Ja äidille ostin Antti Eskolan Vanhuus -teoksen, voi tammikuussa alkavilla eläkepäivillä viihtyä sen parissa.

  Kävin katsomassa syksyn alussa Teemestarin kirja -näytelmän. Se oli hieno ja minimalistinen. Myös Juha Hurmeen Hullu tuli nähtyä kenraaliharjoituksen muodossa. Romaanien ohella toivoisikin elämään myös teatteria sekä muita taidekokemuksia.

  Mutta varmaan eniten tulee luettua gradua varten, huuh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sä olet saanut oikein täsmälahjan kun Dostojevski! Haha mitä P tykkäsi lahjastaan? :D

   Missä sä olet käynyt katsomassa Teemestarista näytelmän? Mä en edes tiennyt, että sellainen on tehty. Mua kans kiinnostaisi enemmän teatteri ja muutaman kerran olen tänä vuonna käynytkin, mutta vähemmistöön se aina jää.

   Ja joo, mullakin ensi vuoden teema on hyvin vahvasti se oppari...

   Poista
 3. Oi sinua onnekasta, kun voitit arvonnasta Taivassalon In transitin - se on huikea kirja! Ja ihana lahja tuo Fabriikki Kustannuksen ennakkotilaus, nyt melkein harmittaa etten itse tajunnut pyytää samaa :D

  Luin muuten tuon kirjaostolakon kirjastolakkona ja ihmettelin, miksi haluat pitää lakkoa kirjastosta, heh.

  Kivaa vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivassalo on kyllä ilahdutti, koska olisin sen joka tapauksessa lukenut. Voihan sen ennakkotilauksen ostaa itse itselleenkin lahjaksi ;) Jos vain raaskii...

   Joo, kirjastolakkoa tuskin kovin nopeasti pistän pystyyn ;)

   Poista
 4. En saanut enkä antanut, ja se jäikin jotenkin harmittamaan - siis se, etten antanut. Ajattelin ensi vuonna vähän skarpata ja antaa muutamalle läheiselle kirjan lahjaksi. Jokaiselle jonkun heille "passaavan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eihän sitä joka vuosi tarvitse kirjoja lahjaksi antaa. Minäkin jätin monta ostamatta, jos niin voi sanoa, koska läheiset toivoivat muita juttuja. Mutta ymmärrän harmituksen silti, koska minultakin jäi pari hyvää kirjalahjaa ostamatta, sillä en sitten viitsinyt enää muiden lahjojen lisäksi ostaa niitä, vaikka mielessä pyörivätkin...

   Poista
 5. Sain kommenttia mieheltäni, ettei minulle uskalla ostaa kirjoja kun "luen tai omistan jo kaikki" :D No, sisko oli kuitenkin onnistunut hienosti lahjansa kanssa, sillä paketista löytyi Statovcin Tiranan sydän, jonka lukemista olen odotellut jo kauan. Itse annoin muutaman kirjan lahjaksi myös, isotädille Lifländerin Kolme syytä elää, mummille pari dekkaria. Kaikki perheessäni lukee enemmän tai vähemmän paljon, ja silti kirjalahjat on olleet aika harvinaisia, mutta nyt ehkä enemmän kuin pitkään aikaan. Osuneen kirjan antaminen/saaminen on aivan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, aika samanlaisen kommentin heitti avopuolisoni, kun häneltä oli kysytt minkä kirjan haluaisin lahjaksi. Siksi sain lahjakortit kirjojen sijaan :D

   Kolme syytä elää on huippu, eipä tullut itselle mieleen antaa lahjaksi kun pohdin paria kirjalahjaa, mutta se olisi ollut oiva valinta. Hmm.

   Ja se on ihanaa, kun kirjalahja osuu kohdalle. Ostin hyvin vähän lukevalle pikkusiskolleni synttärilahjaksi Rainbow Rowellin Eleanor & Park, kun se suomennettiin, ja vaikka hän ensin märisi "tylsää kirjalahjaa" kuten vain teini voi märistä, niin seuraavaksi sain viestiä häneltä, miten hän oli valvonut kirjan parissa koko yön :D

   Poista
 6. Onpa loistava idea tuo Fabriikki kustannuksen ennakkokirjatilaus! Kas kun Fabriikki ei ole enempää moisesta mahdollisuudesta markkinoinut (ei ole ainakaan silmään osunut), olisi mennyt ihan ohi ilman tätä.

  Minä saan todella harvoin lahjaksi kirjoja. Ihan vain siitä syystä että kukaan ei uskalla ostaa! Toivoin kuitenkin (omaksikin yllätyksekseni) Marie Kondon uusinta KonMari kirjaa, ja sen sain.

  Kivoja lahjoja olet saanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm aloin juuri miettiä, että keneltähän itse mahdoin kuulla ensimmäisen kerran tuosta mahdollisuudesta tilata ennakkoon Fabriikin kirjat. Mutta se on kyllä loistava lahja sellaiselle, joka on "lukenut jo kaiken" ;) Fabriikki Kustannus voisi kyllä enemmän mainostaa itseään, mutta toki pienillä puitteilla se ei taida olla mahdollista kovin suuressa mittakaavassa. No, itse ainakin mainostan heitä mielelläni täällä blogissani ihan omasta ilostani :)

   Minä saan yleensä ne toivekirjani, jos sellaisia olen toivonut. Muuten ei kuulemma minullekaan voi ostaa mitään :D Mutta lahjat olivat mainioita!

   Poista
 7. Sain yhden kirjalahjan Tommilta, Lily ja mustekala. Se oli tosi osuva lahja ja varmaan aloittelen sen pian. Itse annoin vain yhden kirjalahjan, äidilleni. Tosin isälleni lainasimme yhden kirjan omasta hyllystä, mutta itse lahja ei ollut kirja.

  Kirjaostolakko olisi hyvä ehkä täälläkin, mutta toisaalta eipä meillä parempaa käyttökohdetta rahoille ole. Voisi ne huonompiinkin kohteisiin mennä. Matkakassa karttuisi kyllä paremmin ilman kirjaostoksia.

  Hyvät ostokset teit, saitpa halvalla tuon Saundersin. Meillä on se juuri kirjastosta lainassa, mutta varmasti olisin tuolla hinnalla ostanut omaksi. Muumipeikko ja pyrstötähti on meillä ainoa muumikirja, joka puuttuu omasta hyllystä. Ehkäpä se tulee vielä jossain kohtuuhintaisena vastaan.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, haluan kyllä kuulla mitä mieltä olet tuosta kirjasta! Minä harkitsin sen lukemista, mutta sitten se jäi. Siksi kiinnostaa, että pitäisikö kuitenkin lukea...

   Se on totta, että kirjat ovat oikein hyvä kohde käyttää rahaa. Minullekin se on sellainen, johon käytän rahaa reilustikin vailla huonoa omatuntoa. Oma ostolakkoni johtui siitä, että hyllyssäni olisi jo monta sataa lukematonta, ellen välillä hillitsisi ostamisia ja laittaisi valitettavasti lukemattomiakin kirjoja kiertoon. Siinä ei vain ole järkeä. Vaikka oman hyllyn teoksia luen, niin silti usein kirjastolainat jyräävät edelle. Niin tänäkin vuonna.

   Saunders oli niin naurettavan halpa, että samalla hinnalla olisin ostanut vähemmän kiinnostavankin kirjan. Onnekseni tarjolla ei siinä vaiheessa enää ollut muuta yhtä edullista :D

   Minä löysin Muumipeikon ja pyrstötähden Adlibriksen tarjouksesta ja siksi sen otin. Hassua, että sekin on teidän viimeinen puuttuva, koska niin oli minunkin. Jossain vaiheessa Citymarketissa myytiin muumikirjoja kympillä, silloin ostin useamman.

   Poista
 8. Kivat lahjat, niin saadut kuin ostetutkin!

  Minä ostin itselleni lahjaksi Fabriikin vuosikerran ja poikaystävälleni Folio Societyn hienon painoksen Stephen Hawkingin kirjasta A Brief History of Time. Poikaystävä taas lahjoi minua Jen Campbellin kirjalla Weird Things Customers Say in Bookshops, jossa oli kirjailijan omistuskirjoitus, jei! Lisäksi saimme yhdessä tuhlattavaksi kirjalahjakortteja. Oikein hyvä joulu siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä iloinen lahjoistani (puolin ja toisin) ja etenkin tuo Fabriikin vuosikerta miellyttää! Mietinkin, että saatko sen lahjaksi vai tilaatko itse, kun aikoinaan siitä puhuit. Minä uhosin ilmeisesti tarpeeksi kovaan ääneen, että tilaan sen itse itselleni, jos en lahjaksi saa ;) Haha.

   Kuulostaa hyviltä lahjoilta sinunkin lahjasi, niin saadut kuin annetut :)

   Poista
 9. Ylläri-kirjalahjoja saan yleensä vain kollega-ystävältäni ja hän osaa aina yllättää iloisesti! Muut ajattelevat, että kun työskentelen kirjojen keskellä niin saan hoitaa kirjaostokset itse:D Siksi odotankin aina kirjakaupan joulukassia, jossa on muutama uutuuskirja. Vuoden ikäinen tyttömme onneksi sai muutaman kirjan synttäri- ja joululahjaksi, vaikka selkeästi niitäkin tulee vaatteisiin ja leluihin nähden vähemmän vaikka ihan erikseen toivoisi.

  Tänä vuonna en juurikaan ostanut muille kirjoja - syynä ettei kukaan oikein toivonut kirjaa. Tämä kyllä vaihtelee vuodesta toiseen, joinain vuosina annetaan taas paljonkin kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minusta tuntuu, että kun lukee paljon, ostelee itselleen kirjoja paljon ja no, työskentelee kirjojen kanssa, niin monet ovat vähän arkojakin ostamaan lahjoja. Jos selkeästi toivoo jotain, niin sen voi saada, mutta ylläreitä ei tännekään ole vuosiin tullut :D

   Ehkä sinun pitää toivoa lapsen puolesta ihan tiettyjä kirjoja, niin ne on helpompi ostaa? Minä tykkään ostaa tuttavalapsille kirjoja, mutta jännitän sitä aina, koska en muista, mitä kenelläkin jo on. Vaikka enpä tiedä miksi sellaisellakaan päätään liikaa vaivaa..

   Meillä on perheessä sama. Välillä ostetaan kirjojen reilusti, välillä muut tarpeet menevät edelle.

   Poista
 10. Oi sinun arpajaisonneasi! In Transit pitää kyllä lukea. Kirja on tullut tietoisuuteeni pikkuhiljaa ja kohta sen lukemiseen alkaa syntyä oikea kuume.

  Hyvää uutta vuotta! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni alkoi jo ihan naurattaa tämä, että pitäisikö seuraavaksi alkaa lotota? Mutta ei kahta ilman kolmatta ja niin edelleen...

   In Transit vaikuttaa tosi hyvältä! Luin sitä pari sivua kuin maistiaisena, ja tuskin kovin kauaa kirjaa panttaan.

   Kiitos ja oikein hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.