perjantai 16. joulukuuta 2016

Oman blogin perustamisesta ja vinkkejä aloitteleville bloggaajilleHurmaava Lumiomenan Katja lähetti minulle Blogger Recognition Awardin. Voi kiitos Katja! Ja sen enempää henkseleitäni paukuttelematta - vaan ennemminkin nolostellen - tunnustan, että palkinto on kilahtanut blogiini aiemminkin, mutta koska en tehnyt asialle heti jotain, niin se livahti muistini ulottumattomiin ja en vaan saa päähäni, keneltä tuo aiempi palkinto oli. Nöyrimmät pahoitteluni ja suurimmat kiitokseni kuitenkin sinullekin, joka muistit minua aiemmin! 

Haasteen idea on:

Kirjoittaa postaus palkinnosta logoineen
Kertoa lyhyesti kuinka on aloittanut bloggaamisen
Antaa ohjeita aloitteleville bloggaajille
Mainita ja linkittää hänet, joka sinut nimesi
Ja nimetä sitten itse 10 bloggaajaa palkinnon saajaksi! 

 


Kirjabloggaamisen aloitin hitusen vajaat kuusi vuotta sitten. Olin sitä ennen kirjoitellut vuosia suljettua pienen lukijakunnan nähtävissä olevaa nettipäiväkirjaa ja kokeillut siipiäni blogata aiheesta x, y ja z, aiheet koskivat lähinnä omaa elämää yleisesti, mutta jokainen blogi kuoli nopeasti kun oma innostus sammui. En osannut kertoa elämästäni vain pieniä, pinnallisimpia juttuja ja syvällisempiä juttuja en ollut valmis jakamaan. 

Ennen varsinaista kirjabloggaamista olin kirjoitellut nettipäiväkirjaani lukemistani kirjoista, sitten löydin goodreadsin ja aloin pitää kirjanpitoa siellä. Kirjablogeista innostuin kuitenkin kun tuttuni Laura perusti oman kirjabloginsa. Hei, miksen minä ollut tuota keksinyt! Olen lukenut ja kirjoittanut niin kauan kuin olen osannut. Olinkin aina ajatellut, että blogi, jos jokin, olisi minua ja pettynyt, kun ei se ottanutkaan tuulta siipiensä alle. Vaan näin jälkiviisana sanottakoon, että en ollut vain keksinyt blogilleni aihetta, joka jaksaisi kiinnostaa ja inspiroida vuodesta toiseen. 

Sitten keksin ja tässä ollaan.

Kohta on 6 vuotta kirjabloggaamista takana ja kovin äkkiä en usko pistäväni lappua luukulle.


Aloitteleville bloggaajille voisin vinkata muutaman jutun oman kokemukseni pohjalta. Ensiksi perusjuttu. Blogia ei kannata lähteä perustamaan välttämättä vain bloggaamisen ilosta, vaan sisältö mielessä. Jos sinulla on mielessä aihe, josta kirjoittaa, niin kirjoita! Mutta jos sinulla on blogipohja valmiina ilman aihetta, niin edessä voi olla turhauttavia tuhahduksia. Motiivi blogata on myös hyvä selventää itselleen. Harrastus vai jotain muuta?

Mieti blogillesi hyvä nimi - oikeasti mieti. Ensimmäisenä mieleen tullut ranskankielinen väännös oman lempikirjan nimestä voi olla kiva idea, kunnes olet ensimmäistä kertaa tilanteessa, että se pitäisi ranskaa taitamattomana sanoa ääneen. Ei ollut elämäni paras hetki se. On hyvä jos blogin nimi ja osoite ovat samat, se helpottaa blogin muistamista ja löytämistä.

Ota selvää tekijänoikeuksista ja pidä niistä kiinni. Lakisääteinen juttu, jota ei sovi unohtaa. On kirjablogimaailmassakin tullut törmättyä ilmiöön, että yksi bloggaaja jakoi ottamansa kuvan ja parin viikon päästä se sama kuva oli eräässä toisen kirjabloggaajan käytössä luvatta. Nolohkoa, mutta ei myöskään sallittua. Älä käytä siis mitä tahansa blogissasi vaan varmista, että jakamasi materiaali on luvallista jakaa.

Panosta blogisi ulkoasussa erityisesti luettavuuteen. Tumma teksti vaalealla pohjalla ja joku tavallinen fontti voi tuntua tylsältä, mutta sen yleisyydelle on myös syynsä - sitä on helppo lukea. Vaikka ei tekisi mieli kadota vaaleasävyisten blogien massaan, niin värioksennus toimii harvoin. Lisäksi kannattaa miettiä tarvitseeko blogisi sivubanneria tai ainakaan useampaa kuin yhden? Ja tarvitseeko blogin etusivulle änkeä ihan kaikki? Jos blogi on täynnä tavaraa, se alkaa herkästi häiritä lukemista. Nämä ovat toki vain minun mielipiteitäni, ja jokainen tehköön blogistaan näköisensä, mutta suosittelen pitämään luettavuuden mielessä!

Tärkeintä kuitenkin on, että blogisi on näköisesi. Kun hommaa tekee aidosti, omasta innostuksestaan, niin jälki on usein aika hyvää ja kiinnostavaa. Kirjablogimaailmassa oma persoonallisuus ja mielipiteet ovat tärkeä juttu - kirjan takakannen kun voi muualtakin lukea.

Sellaset tarinat ja vinkit. En yhtään tiedä kenellä tämä on jo kiertänyt, mutta en minäkään pahakseni laittanut, vaikka kahdesti tämän sain, joten uhkarohkeasti heitän tämän seuraaville, säännöistä luistaen, viidelle blogeille: Ajatuksia kirjamaasta, Eniten minua kiinnostaa tie, Hyönteisdokumentti, Lukuisa & Tässä kaupungissa tuulee aina. Olkaa hyvä!


Postauksen kuvissa bloggaajan selkä ja takaraivo seikkailevat Köpiksessä.

19 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä!

  Ja tuota nimeämistä olen jupissut pitkään. Nykyään fi-päätteellä pystyy pelastamaan, mutta sähköposti on edelleen yhtä käsittämätön pigeonnaire. Ehkä saan sen joskus vaihdettua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, helppo kerätä vinkkilista kun pohtii niitä omia erehdyksiä ;)

   Minä vaihdoin sähköpostin, mutta laitoin vanhasta ohjautumaan postit uuteen. Se on ihan kätevää! :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Blogin ulkoasu on aika haastava juttu, koska osa nauttii väreistä ja pitää mustavalkoista luotaantyöntävänä, kun taas osa tykkää nimenomaan yksinkertaisesta ulkoasusta ja karttaa värikkäitä blogeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toki värien käytössä jokaisella on oma makunsa. En kuitenkaan itse koe, että blogin tarvitsee olla mustavalkoinen, mutta jos blogissa esimerkiksi teksti on kirkkaan vihreä ja sen tausta kirkkaan keltainen, niin eipä sitä pitkäksi aikaa jää lukemaan. Tai ainakaan itse en jää! Makunsa kullakin, mutta minusta värien käytössä on järkevää miettiä nimenomaan luettavuutta :)

   Poista
 3. Olen edellisten kanssa samaa mieltä, hyviä vinkkejä.

  Eniten bloggaria harmittaa se, että lainataan luvatta. Kuvien omiminen omaan blogiin on todella kurjaa, ja varmasti kannattaa ilmoittaa ao. bloggarille ja googlelle.

  Tällainen lainailu ei ole kuitenkaan ainoa "lakisääteinen juttu", joka pitää huomioida, esim. henkilötietoja (edes oikeita) ei saa levittää ilman asianomaisen kirjallista suostumusta, vääriä tietoja ei saa julkaista. Lisäksi pitäisi ottaa huomioon, että blogissa ei saa piilomainostaa. Alaikäisille markkinointi on lisäksi kielletty.
  Vuonna 2018 on luvassa alaikäisten henkilötietojen käsittelyyn tiukennuksia, ja tämä tulee vaikuttamaan (jos EU-asetus tulee voimaan) bloggaamisen alaikärajaan.

  ON hyvä hahmottaa, että kaikki lainailu ei ole kielletty, vaan sitaattioikeus on tekijänoikeuslain mukaan sallittu, mutta kaikki henkilötietojen luvatta levittäminen on aina webissä kielletty, myös valokuvassa voi olla henkilötietoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se luvatta lainaileminen on kyllä ikävää. Etenkin kun se osuu omalle kohdalle, niin tajuaa, miten kurja juttu se on.

   Sinulla on hyviä tarkennuksia! Vinkkilistaa olisikin voinut jatkaa vaikka kuinka, mutta pyrin pysymään yleisellä tasolla :D

   Poista
 4. Luettavuus on kyllä tärkeää, minulla tahtoo jäädä lukematta kiinnostavatkin postaukset, jos silmiin ottaa vähänkin joku huono fontti, räikeät värit tai valkoinen teksti mustalla pohjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettavuus on tärkeää ja mulla on ihan sama juttu! Vaikka olisi miten kiinnostava asia, niin jos se on vaikea lukea, niin lukematta jää. Räikeät värit tai tosi kimuraiset fontit on ainakin omille silmilleni usein ihan liikaa.

   Poista
 5. Kiitos haasteesta! En tiedä vielä vastaanko, sillä aloitin blogini varsin tavallisella tavalla (seurasin valmiiksi muita kirjablogeja ja sitten vain halusin itsekin alkaa kirjoittaa kirjoista) enkä tiedä, osaanko antaa mitään vinkkejäkään itsestäänselvyyksien lisäksi. Mutta pidän mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ja juu, eipä tätä liian vakavasti kannata ottaa. Kirjoittelee jos siltä tuntuu - niin itse tein! :)

   Poista
 6. Siinäpä oli hyvät ja oikeasti käytännölliset vinkit! Hauska lukea jo kauan olemassa olleiden blogien alkuajoista, niihin ekoihin postauksiin asti kun harvemmin tulee selattua. :D

  VastaaPoista
 7. Kiva, että vastasit haasteeseen. ♥ Erinomaisia vinkkejä! Olen kaikista samaa mieltä - myös ulkoasusta. Sinun blogisi ulkoasusta pidän erityisen paljon. Se on kuulaalla tavalla kaunis ja tyylikkään selkeä.

  VastaaPoista
 8. Tätä oli hauska lukea! Minullakin oli tosiaan ennen kirjablogia tarve ja halu kirjoittaa blogia, mutta aikasempi viritys ei toiminut. Vasta kun tajusin kirjabloggaamisen (siis miksi en keksinyt sitä heti!), löysin oman kanavani kirjoittaa blogia. Ja tosiaan, ei ole minullakaa mitään aikomusta pistää lappua luukulle piiiitkään aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan vaatii sen oikean aiheen, että blogia jaksaa pitää. Väkisin on inhottava kirjoittaa ja harrastuksena nyt ei ole mitään järkeäkään väkisin edes yrittää! :) Ja kiva kuulla, ettet sinäkään ole katoilemassa kirjablogimaailmasta <3

   Poista
 9. Hyvä, että otit tekijänoikeudetkin esille. Niistä puhutaan blogimaailmassa aika harvoin, vaikka oikeasti aika montaakin asiaa saisi tarkastella siitä näkökulmasta (esim. runojen lainaaminen, mistä voi linkata kuvat, mitä tietoja on syytä antaa kirjasta ym.). En ole itse mikään ulkoasutaituri, mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että selkeä ulkoasu helpottaa lukemista ja ymmärtämistä. Aina ei tarvita suuria visuaalisia räjähdyksiä kiinnittämään lukijan huomio. Sun blogin ulkoasu on muuten ihailtavan tyylikäs :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekijänoikeudet ovat tärkeä juttu, mutta tuntuu, että moni ei niitä tiedä tai edes tiedosta, eikä tästä syystä ota selvää. En minäkään blogia perustaessani miettinyt kovin tarkkaan näitä juttuja, mutta jossain vaiheessa otin tosi tiukan linjan ja poistin blogistani kaikki kuvat, jotka eivät olleet omiani. Siitäkin huolimatta, että kustantajien kansikuviahan saa käyttää tietyissä yhteyksissä. No, mutta ainakin voin seistä jokaisen blogini kuvan takana!

   Selkeä ulkoasu tosiaan helpottaa lukemista ja netissä vähemmän on usein enemmän! Ja voi kiitos <3

   Poista
 10. Kiitos haasteesta ja hyviä vinkkejä annoit :) Bloggauksen alussa en itse ainakaan tajunnut yhtään mitä kuvia saa käyttää ja mitä ei.. Nykyään kuvat ovat omiani.

  Rauhallista joulun aikaa sinulle Katri! ♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.