keskiviikko 25. tammikuuta 2017

10 oman hyllyn himotuinta (2017)


Ah vihdoin on tullut aika koota 10 oman hyllyn himotuimman lista tälle vuodelle! Jo muutaman vuoden takainen perinteeni, josta kirjoittelin aiemmin tällä viikolla, kun selvitin kuinka monta kirjaa olin lukenut viime vuoden listalta. Siltä varalta, että joltain on jostain käsittämättömästä syystä mennyt hieno perinteeni ohi, niin jälleen kerran lyhyesti: Listaan vuoden alussa kymmenen oman hyllyni lukematonta kirjaa, jotka haluaisin sillä hetkellä lukea kaikista eniten omasta hyllystäni. Lista ei ole tavoite, eikä haaste. Sen sijaan, että pitäisi listan aktiivisesti mielessäni, niin perinteeseen kuuluu nimenomaan unohtaa koko listan olemassaolo (onnistuu yleensä loistavasti, vähän liiankin loistavasti) ja vasta vuoden päästä kurkata mitä listalta tuli luettua, jos mitään.

Kun katselin viime vuoden listaa, se näytti niin vieraalta. Nuoko kirjat ovat oikeasti silloin olleet top kympissä? Nauratti, sillä lista on niin erilainen verrattuna tämän hetken himotuimpiin, mutta toisaalta kaltaiselleni fiilislukijalle, tuuliviirille, on tyypillistä, että kiinnostavimmat kirjat vaihtuvat tiuhaan. Joskus jopa kesken kirjan luvun on pakko ottaa toinen kirja luettavaksi, ihan vaan, koska se kiinnostaakin vähän enemmän sillä hetkellä. Hankalia ensimmäisen maailman ongelmia täällä näin.

Mutta pidemmittä puheitta tämän vuoden listaan. Myönnän heti, että listalla on pari pientä huijausta. Mutta koska tunnustan ne, niin olen sentään rehellinen huijari.

10 oman hyllyn himotuinta vuonna 2017

♥ Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Aloitetaan huijauksella, nimittäin tämä kirja ei ole hyllyssäni - vielä. En ole löytänyt kirjaa kirjakaupoista, joten tilaan sen verkkokirjakaupasta kunhan palkka ropsahtaa tilille. Kirja pääsi lukulistalleni, kun pongasin siitä useamman kehuvan arvion ja koska olen nyt päässyt englanniksi lukemisen makuun. Kirjaa ei löytynyt kirjastosta englanniksi, suomennos tosin on tulossa, mutta koska haluan lukea kirjan nimenomaan englanniksi, päätin ostaa sen. Ja lukisin tätä kirjaa jo, jos olisin vain saanut sen käsiini!

♥ Nathan Filer: The Shock of the Fall
Jatketaan huijauksella ja listataan kirja, jota luen parhaillani. Filerin kirja oli viime vuonnakin himotuimpien listalla ja luinkin siitä silloin muutaman sivun, mutta koska englanniksi lukeminen takkusi, niin kirja jäi. Nyt kun englanniksi lukeminen tuntuu mukavalta, niin päätin tarttua kirjaan uudelleen. Toivottavasti tällä kertaa saan luettua loppuun. Wish me luck! 

♥ Karl Ove Knausgård: Taisteluni 3
Luin viime vuonna sarjan toisen osan, ja haluaisin jo kovasti jatkaa sarjan lukemista. Itseasiassa haluaisin lukea koko sarjan heti, mutta kanttini ei taida kestää. Vaan mistäpä sitä tietää... Kerran jo nappasin tämän hyllystä ja luin pari sivua, mutta laitoin sitten vielä takaisin odottamaan hetkeä, kun uskallan kunnolla sukeltaa Knausgårdin pimeähköön ajatusmaailmaan.

♥ Otto Lehtinen: Wurlitzer
Tiesittekö, että Gay Gaalassa on ehdolla myös kirjoja? No, nyt tiedätte. Wurlitzer on yksi ehdokkaista ja kun se omana on, arvonnasta kun voitin, niin toki tällainen ehdokkuus kasvattaa kirjan kiinnostavuutta. (Ihanko totta olen joskus väittänyt, ettei kirjapalkinnoilla tai muilla olisi väliä?!) Kirja ei ole kerännyt hirveästi kiitosta blogistaniassa, mutta vaikuttaa silti kiinnostavalta. Toivon, että omat matalat odotukseni antavat kirjalle tilaa olla mitä se sitten ikinä onkaan. 

♥ Alice Munro: Karkulainen (tai mikä tahansa muu oman hyllyn lukematon)
Munrolta suomennetaan keväällä kirja! Siis tältä kirjallisuuden jumalalta! Luen sen, ainakin sen, ja hyvin todennäköisesti jotain muutakin häneltä. Yritän säästellä Munroa, ja siksi luen häntä harvemmin, mutta koko ajanhan se mielessä on. Vähän kuin suklaa.

♥ Peter Sandström: Laudatur
Viime vuoden Finlandia-ehdokas, jota en koskaan ajatellut lukevani. Sitten voitin kirjan arvonnassa. Sehän on lähes kuin kohtalo! Ja kun sain kirjan, niin hämmästelin sen pientä kokoa. En tiedä mitä tekemistä kirjan koolla on minkään kanssa, mutta kirja on noussut nopeasti yhdeksi hyllyni kiinnostavimmista, mikä on aika paljon, kun olin aikeissa sivuuttaa sen ja kirjailijan kokonaan. Pian se nähdään, että olisiko kirjan ohittaminen ollut onni vai onnettomuus.

George Saunders: Joulukuun kymmenes
Kirjablogeissa nousee aina silloin tällöin joku kirjailija suosituksi, ja sanoisin, että tällä hetkellä Saunders on aika kovaa huutoa (ainakin niissä blogeissa, joita itse seuraan). Ilmeisesti muu maailma (tai Suomi) ei ole sitä vielä havainnut, koska löysin tämän kirjan kahdella eurolla kirjakaupasta. Sanoin seuralaiselleni, että karkistakin joutuu pulittamaan enemmän, ja ostin kirjan omakseni. Kirja ei ole lukupinoni päällimmäisenä, mutta vaikuttaa todella kiinnostavalta. Täytynee lukea tämä ennen joulukuun kymmenettä tai viimeistään silloin.

  Hannele Mikaela Taivassalo: In transit   
Olin viime vuonna oikea onnensirkka, kuten huomata voi, ja  sain tämänkin kirjan arvonnasta. Itseasiassa kun kuulin arvontavoitosta, niin minulla oli tämä kirjastosta lainassa. Kirja vaikuttaa aivan liian hyvältä, mutta muutaman sivun perusteella myös sellaiselta, joka vaatii ihan oman hetkensä. Sitä odottelen kuumeisesti, sillä olen varma, että tulen pitämään kirjasta! (Niin, mites niitä liian suuria odotuksia luotinkaan?)

♥ Maria Turtschaninoff: Maresi - Punaisen luostarin kronikoita
Nuortenkirjabuumini on jatkunut tovin ja jatkuu edelleen. Tätä teosta on kovasti kehuttu ja voittihan se Finlandia Juniorinkin vuonna 2014. Haluaisin kovasti jo löytää tällekin ajan ja paikan lukea. Kirjan ostin viime vuonna kirpparilta parilla eurolla.

♥ Meik Wiking: The Little Book of Hygge - Danish Secrets to Happy Living
Kävin selailemassa ja huokailemassa tämän kirjan äärellä useamman kerran kirjakaupassa, kunnes päätin olla villi ja käyttää osan kirjakaupan lahjakortista tähän. Kirja on suloinen ja höpö, tuo mieleeni viime kesän ja Köpiksen, ja niistä syistä kirjan ostin. (Ja myös siitä syystä, että lahjakorteilla on kiva ostaa kirjoja, joita luultavasti ei muuten mitenkään raaskisi!) Kirja sopii hyvin innostukseeni lukea englanniksi ja siksi päätin hankkia tämän sen sijaan, että olisin jäänyt odottelemaan tulossa olevaa suomennosta. 

No, miltä lista vaikuttaa? Onko mukana lemppareita tai inhokkeja? Mitä luulette montako luen? Itse veikkaan optimistisesti lukevani ainakin puolet! 

2016: 10 oman hyllyn himotuinta (2016) & Luinko 10 oman hyllyn himotuinta vuonna 2016?
2015: 10 oman hyllyn himotuinta
2014: 10 oman hyllyn odotetuinta10 oman hyllyn odotetuinta - tuliko luettua?

31 kommenttia:

 1. Tuo Maresi on minunkin kirjahyllyssä, mutta en ole vielä löytänyt sille lukuaikaa, harmi, sillä sarjan toinen osa on jo julkaistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin myös, että toinen osa on julkaistu, joten jo siksi olisi kiva lukea Maresi ja päättää, lukeeko jatkoa. Maresi on sen verran ohut, että sille luulisi löytyvän lukuaikaa vaan ei, niin ei. No ehkä tässä vuoden aikana senkin ehtii lukea! :)

   Poista
 2. Itse tein tämän listan muistaakseni viime vuoden huhtikuussa, ajattelin antaa itselleni tosiaan sen vuoden aikaa tarttua niihin kirjoihin. Joten palailen omaan listaani silloin. :D
  Albertalli on kunnon hyvän mielen kirja♥ Itselläni löytyisi omasta hyllystä lukemattomana myös tuo The Shock of the Fall sekä Maresi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuuta odotelelssa siis ;)

   Muistankin ponganneeni Albertallin muun muassa sinun blogistasi. Just nyt niitä hyvää mieltä tuottavia kirjoja kaipaankin...

   The Shock of the Fall vaikuttaa ihan hyvältä alun perusteella ja Maresikin pitäisi kyllä lukea!

   Poista
 3. Oijoi nyt kiinnostaa The Little Book of Hygge! Ihan jo kannen perusteella :D ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kirja on kyllä söpö, mutta on se myös hauska. Olen vähän matkaa ehtinyt lukea ja ainakin vielä tykännyt. :)

   Poista
 4. The Little Book of Hygge kiinnostaa! Kiva idea tämä sun listaus ja sen unohtaminen. Saan aina itsekin uutta lukuinspiraatiota lukiessani muiden lukuhimotuksista, vaikka kohteena olisi ihan eri kirjat. :D Mulla nyt on tällä hetkellä positiivisena ongelmana lähinnä se, että omasta hyllystä kiinnostaisi useakin kirja kovasti, mutta kirjasto pommittaa jatkuvasti uusilla varauksilla, jotka on saapuneet noudettavaksi... :)

  VastaaPoista
 5. In Transit on mullakin lukulistallani. Itse asiassa olen varma, että tulen pitämään siitä ihan hurjasti ja harmittelen, etten ehtinyt lukea ennen Blogistanian äänestyksiä.

  Peukku Laudaturille ja Taisteluni 3:lle. Molemmat ovat hienoja, miehen tuntoja välittäviä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja :)
   Laudatur tosiaan välittää miehen tuntoja, mutta mutta ei ihan tavallisen miehen,

   Poista
 6. The Little Book of Hygge kuulostaa ja näyttää suloiselta, kiitos kirjavinkistä! Hienoa, että Saunders on listallasi. Ainakin itse tykkäsin todella paljon Joulukuun kymmenes -novellikokoelmasta ja teos oli silloin blogistanian Globalian listallani kolmen kärjessä. Tuorein suomennos on lukematta vielä. Laudatur oli minulla lainassa Finlandian aikaan, mutten ehtinyt sitä lukea. Jospa tänä vuonna minäkin.

  Tuttu tunne tuo tuuliviirinä olo kirjojen suhteen. :-) Siksi onkin niin hauskaa lukea tekemiään lukulistoja tai ihmetellä joitain oman hyllyn kirjoja, joita on joskus ostanut kirpparilta, mutta joita ei enää tee mieli lukea vaan vie seuraaville lukijoille kirjaston vaihtohyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hygge-kirja on kyllä suloinen, ja myös kiinnostava. Suosittelen! Ja siitä on tosiaan suomennos tulossa, jos ei englanniksi halua lukea.

   Joulukuun kymmenes on saanut paljon kehuja, mutta yritän suhtautua siihen mahdollisimman neutraalisti. Ehkä me molemmat luemme Laudaturin tänä vuonna!

   Hehe, tuuliviiri tunnistaa toisen vai mites se on? On niitä hauska lukea, joskus vähän huolestuttavaa ja joskus ärsyttävää. Tuntuu tylsältä laittaa kirjoja kiertoon lukematta, mutta joistakin kirjoista vaan ajaa aika ohi, jos niitä ei lue silloin kun ne hankkii.

   Poista
 7. Laudatur ja Joulukuun 10. on luettu ja erittäin hyviä molemmat! Mulla on omassa hyllyssä 74 lukematonta kirjaa, joista ison osan aion sijoittaa Helmetin haasteeseen, mutta ihan varmasti niistä osa on vielä vuoden päästä samassa tilassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kyllä paljon noilta kirjoilta, Joulukuun kymmenes erityisesti kerännyt kehuja!

   Mun lukemattomien määrä pomppasi jossain välissä yli sadan, vaikka yritin pitää sen alle sen, vaan minkäs teet. Jos tänä vuonna saisi lukemattomien määrää vähän alaspäin kuitenkin :)

   Poista
 8. Minä luin Karkulaisen viime vuonna, se oli kyllä ihana. Vielä olisi Viha, ystävyys, rakkaus Munroista hyllyssä odottamassa, juurikin se, jonka vastaavaan listaan viime keväänä laitoin, hehs. :D No, ehtiihän sitä! Joulukuun kymmenes olisi kirjastolainassa tällä hetkellä myös, mutta menin lukemaan Sotapuiston perikadon ensin, ja pelottaa että tuo jää jotenkin sen jalkoihin. Olisi ehkä pitänyt älytä osata aloittaa siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En epäile, etteikö Karkulainen olisi hyvä! Viha, ystävyys, rakkaus on tosi hyvä myös. Mulla taitaa olla vielä kolme Munroa lukematta hyllyssä, mutta tarkoituksella säästelen. Munro kun tuskin enää uusia kirjoja kirjoittelee.

   Hmm. Eihän sitä tiedä, vaikka Joulukuun kymmenes olisikin se parempi? Ehkä jos tiedostaa sen, että kirja ei välttämättä nouse ensin luetun tasolle, niin sen kanssa ei pety niin kovasti? Mulla on nyt vähän takkua Kissani Jugoslavian kanssa juuri siksi, että Tiranan sydän taisi olla se parempi...

   Poista
 9. The Shock of the Fall pitäisi lukea uudelleen, mutta muistan tykänneeni siitä todella paljon. Tuo kuvauksesi Munrosta on ihan täydellinen! :-D En ole vielä Munroon tutustunut, mutta tänä vuonna aion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo oliko The Shock of the Fall sinun mielestäsi niin hyvä? Hmm, lienee siis aika lukea se oikeasti loppuun! Olen nyt ihan alun vasta lukenut, sen perusteella ihan ok, mutta kovin syvälle tarinaan en ole vielä päässyt :D

   Ja aa, Munro on niin ihana! Toivottavasti et koe pettymystä näiden hehkutusten jälkeen...

   Poista
 10. Saunders, joo! Lue nyt, eikä vasta joulukuun kymmenes päivä, haha. Minua kiinnostaa myös tuo In transit. Maresista tykkäsin, jatko-osa huutelee jo. Ja uusi Munro sitten tietysti aikanaan. Tuosta Knausgårdista en vain saa itseäni kiinnostumaan yhtään. Jääköön hän muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunders kiinnostaa kovasti - kiitos muun muassa sinun hehkutukseksi - mutta vähän samalla pelkään sen inhorealismia. Että kannattaako lukea jos oma elämäkin on just nyt pikkasen liian realistista?! :D Haha. Mutta luen, itseasiassa en ole edes haudannut sitä muiden lukemattomien joukkoon, vaan se kököttää nytkin tuossa pöydällä ihan käden ulottuvilla hmm...

   Oo, jos sinä pidit Maresista, niin jotenkin voisin kuvitella, että se uppoaisi minullekin. Meillä tuppaa olemaan niin samanlainen kirjamaku! Ja Munro <3

   Mä kyllä niin suosittelisin sulle Knausgårdia, mutta jos ei kiinnosta, niin sitten ei kiinnosta. Ei sitä väkisin kannata. Mua sekä kiinnostaa, että oon tykännyt ihan hulluna kahdesta ekasta osasta.

   Poista
 11. Hygge kuulostaa kiehtovalta! Ja kovasti odotan pääseväni lukemaan ajatuksiasi Laudaturista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hygge on kiehtova, tänään kun luin, niin oli vaikea lopettaa! Pitänee siis lukea Laudaturi ;)

   Poista
 12. Luin Munron Karkulaisen muutama vuosi sitten. En muista siitä juuri mitään - muistan vain, että luin sitä kalliolla auringossa ja nautin :) Jännä, miten joskus lukupaikat ja -hetket jäävät todella voimakkaasti mieleen.

  Ja voih, In transit! Ihan parasta seuraa matkalle, jos olet jonnekin vaikkapa lähdössä. Upottava, ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus lukupaikat ja -hetket jäävät mieleen. Minullakin on joistain kirjoista vahva muisto siitä, missä ja milloin niitä luin, vaikka kirjan sisältö on unohtunut :D

   No ehkäpä nappaan sen seuraavan kerran matkalukemiseksi!

   Poista
 13. Himotuslistaasi lukiessa tuli heti sellainen fiilis, että voi kun omassakin hyllyssä olisi niin paljon lukemattomia, että niistä kannattaisi tehdä samanmoinen lista:D

  Listallasi on tosi monta sellaista kirjaa, joista en ole kuullutkaan (uutuuksia), kotimaiset eivät taas kovin usein pääse oman himotuslistan kärkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ja minä toivon, että kunpa hyllyssäni ei olisi niin montaa lukematonta!!! :D

   Uutuuksia on paljon, näköjään. Minä olen nyt syttynyt kotimaisille tosissani, etenkin kun luin viime vuonna niin monta hyvää.

   Poista
 14. Oih, Maresi on ihana! Sen myös lukee nopeasti, kun on sen verran ohut. Naondel oli sitten jo paljon paksumpi, mutta hyvä kirja sekin. In transit ja Simon vs. the Homo Sapiens Agenda kiinnostavat listaltasi eniten :) Varasin muuten jo Munron uusimman kirjastosta, vaikkei Liian paljon onnea vielä ihan vakuuttanutkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kyllä lukea tuo Maresi pian! Simons vs. Homo Sapiens Agenda on saanut paljon kehuja, joten odotan jännityksellä. Toivottavasti se on oikeasti hyvä!

   Toivottavasti Munron uusi suomennos vakuuttaa ;)

   Poista
 15. Listallasi on monta kirjaa, joista olen pitänyt paljon. Otto Lehtinen: Wurlitzer on tulossa lukuun. Peter Sandströmin Laudaturiin laitan toiveeni Runebergin päivänä. Munro on suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että listalta löytyy hyviä teoksia! Munro on paras kaikista, puhdasta rakkautta!

   Poista
 16. Mielenkiintoiset valinnat! Olen lukenut Laudaturin, Joulukuun kymmenennen ja Maresin, erittäin hyviä kaikki. Wurlitzeriä yritin, mutta jätin melkein heti kesken. Oli liian tajunnanvirtamaista tekstiä ainakin siihen hetkeen.

  Knausgårdia ja Munroa yritän minäkin lukea tänä vuonna! Suunnittelin lukevani toisen osan Knasulta jo viime vuonna, mutta sitten moni muu kirja kiilasi edelle. No, onneksi sarja ei ole kovinkaan juonivetoinen, joten ei haittaa, vaikka sen kanssa kestäisikin vähän kauemmin!

  Yhdyn optimistisuuteesi ja veikkaan kans, että luet näistä valitsemistasi vähintään puolet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha eikös vain olekin mielenkiintoiset ;) Ja muistinkin, että sinulta Wurlitzer jäi kesken, siksi se ei varmaan aiemmin jaksanutkaan kiinnostaa. Mutta aion kokeilla. Takakannen perusteella vaikutti kiinnostavalta.

   Knausgårdia onneksi voi lukea ajan kanssa, vaikka se "sarja" onkin. Tosin itseäni ihan vähän harmitti toista osaa lukiessa, että niin paljon ensimmäisestä osasta oli unohtunut. Mutta ei se lukemista haitannut. :)

   Voi ei, suorituspaineita.... ;)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.