lauantai 14. tammikuuta 2017

Parhaat kirjat vuonna 2016


Vuosi 2016 oli suorastaan maaginen kirjavuosi. Viime vuonna julkaistiin niin monta niin hyvää kirjaa, että pohdin jo uskottavuuttani bloggaajana, kun postaus toisensa jälkeen täällä oli tarjolla vain järjetöntä hehkutusripulia. Luin monta hyvää uutuutta ja lukemani vanhemmatkin teokset olivat pääasiassa hyviä. Montaa pettymystä vuoteen ei mahtunut.

Kun takana on vuosi, joka tuntui olevan täynnä kirjallisia ilotulitteita ja hyvää kutinaa vatsanpohjassa, ei ole helppoa koota listaa vuoden parhaista kirjoista. Kun ensimmäisen kerran yritin, listalla oli ainakin kaksikymmentä kirjaa ja karsiminen tuntui ilkivallalta, suorastaan väkivallalta niin montaa, niin hyvää kirjaa kohtaan. En raaskinut tehdä sitä.

Ennen kuin nyt. Luin viime vuonna niin monta merkittävää kirjaa, ettei alla olevaa listaa voi pitää ainoana totuutena. Lista voisi olla paljon pidempi, siihen mahtuisi muitakin kirjoja. Mutta nyt listalla ovat niin sanotut sydän- ja sielukirjat, jotka koskettivat jostain syvältä, jotka muistan edelleen kokonaan tai osittain ulkoa, jotka ovat jättäneet jälkensä. Eivät välttämättä ne lukuhetkellä viiden tähden kirjat, vaan ne, jotka ovat jääneet elämään. Kirjat, jotka voisin lukea heti uudelleen ja joita suosittelen myös muille. Listalla on paljon uutuuksia, koska niitä luin paljon, mutta ei pelkästään. Itseäni kiusatakseni päätin vielä rankata viiden parhaan kirjan listan. Vuoden paras kirja on kuitenkin se paras, jota ei tarvinnut arpoa, vaan joka on ollut paras lukuhetkestään asti.


Henkilökohtaisen kirjavuoteni  parhaat kirjat vuonna 2016 ovat:


Laura Lindstedt: Oneiron
Aloitin tällä kirjavuoteni ja ihastuin pakahduttavasti. Niin hieno, fiksu ja täynnä uskomattomia, mielikuvituksellisia tarinoita, joissa kuitenkin totuuden jyvät mukana.

Riitta Jalonen: Kirkkaus
Lukiessa vatsasta kipristi innostus. Niin hienoja lauseita, joita halusi lukea uudelleen ja uudelleen. Kauniista lauseista muodostui vahva ja vaikuttava tarina.

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Vau, vau, vau. Olen edelleen hitusen katkera, ettei tämä hieno helmi voittanut Finlandiaa!

Tommi Kinnunen: Lopotti
Koukuttava, koskettava ja viisas. Neljäntienristeys ilahdutti, tämä vakuutti. Kinnunen on kahden kirjan jälkeen yksi lempikirjailijani.

Minna Rytisalo: Lempi
Kirja yllätti kauneudellaan, rujoudellaan ja oveluudellaan. Huikea teos, joka oli pakko lukea yhdellä istumalla. 

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi
Yksi viime vuoden kauneimpia, puhututtavimpia ja fiksuimpia. Vei mukanaan täysillä ja yllätti hienoudellaan.

Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus
Niin kaunis ja koskettava, että jo toisen sivun jälkeen itketti. Kaunokirjallisesti upea vahvoine ilmauksineen ja niin koskettava, että kirjan jättämät jäljet ovat varmasti ikuisia.

Deborah Levy: Uiden kotiin
Todella vaikuttava pieni kirja, joka kaatoi kulissit ylösalaisin ja vielä lopussakin yllätti. Ehdottomasti luen uudelleen ja nautin.

Hurjan hauska ja mukaansa tempaava kirja, joka sytytti sisälläni sellaisen Islanti-kipinän, että vielä jonain päivänä uhmaan lentopelkoani ja menen itse katsomaan tuota hurmaavien harhojen maata. 

Timo Parvela & Bjørn Sortland: Kepler62 - Kirja 1: Kutsu
Olen aikuinen (ainakin ikäni perusteella), mutta Kepler62 on vienyt minua mukanaan kuin nuorassa. Todella vaikuttava lastenkirja, josta myös aikuinen nauttii.


Viisi parasta kirjaa vuonna 2016:

Laura Lindstedt: Oneiron
Riitta Jalonen: Kirkkaus
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Tommi Kinnunen: Lopotti
Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus


Paras lukemani kirja vuonna 2016:

Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus


Kaikki viime vuonna lukemani kirjat voit kurkata täältä. Vuosikooste tilastoineen on tulossa.

Onko listalla sinun lemppareitasi?

38 kommenttia:

 1. Samoja kirjoja meillä ei ollut listalla - en ole lukenut näistä mitään. Omalle listalleni päätyi kuitenkin Rämön Vuoden mutsi 2, joka on hyvää vertaistukea kotiäidille.

  Suosikeistasi olen kirjannut muistiin Uiden kotiin, Kirkkaus ja Lempi. Niin raskas on rakkaus oli pitkään lukulistalla, mutta sitten jostain syystä otin sen pois... Ehkä palautan sen vielä listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että myös Rämön Islanti-kirja kiinnostaisi, sillä sen verran mitä joskus Vuoden mutsia huvikseni selasin, niin tyyli kirjoittaa on sama. :)

   Toivottavasti luet nuo muistiin kirjoittamasi ja myös Niin raskas on rakkaus. No, on varmaan hölmöä edes sanoa, mutta ainakin minä suosittelen sitä! :D

   Poista
 2. En valitettavasti ole lukenut yhtään näistä kirjoista. Pitää laittaa korvan taa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ehdottomasti kannattaa laittaa muistiin ja lukeakin vielä! Ainakin minun subjektiivisen mielipiteeni mukaan ;)

   Poista
 3. Minäkään en ole lukenut näitä, mutta Levyn Uiden kotiin kiinnostaa minua kovasti. Koetan ehtiä sen pariin tänä vuonna. Jännää, että Rämön kirja on ollut ilmeisen suosittu. Siis siinä mielessä, etten itse ole koskaan kokenut Islantia erityisen mielenkiintoisena maana. Mutta hienoa, että pieni, kaukainen saari viehättää muita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uiden kotiin on tosi hyvä, heh, lienee selvää, kun se listallani on, joten toivottavasti otat sen lukuun! Ennen Rämön kirjaa Islanti oli minulle niin tuttu kuin nyt mikä tahansa ei-tuttu ja vieras maa, eli en tiennyt siitä juuri mitään, mutta kirja avasi silmäni ja siitä asti olen kärsinyt Islantikuumeesta.

   Poista
 4. Luin Lempin juuri tällä viikolla ja se yllätti mainiosti. Ennakko-odotukset oli vähän niin ja näin, vaikka kirja on paljon kehuja saanutkin, mutta se sota ja paljon kehuttu kaunis kieli vähän loi ennakkoluuloja, että en tiennyt pitäisinkö - pidin ja todella paljon!
  Kiva kooste, listallasi on useampi kirja jotka pitäisi lukea.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että pidit Lempistä! Minullakin oli omat ennakkoluuloni, ja mietin, että hitto, eikö täällä muusta kuin sodasta osata kirjoittaa ja kaunis kielikin on usein itselleni etäännyttävä tekijä, mutta Lempi se vain iski ja lujaa.

   Listani kaikki kirjat pitäisi lukea ;)

   Poista
 5. Ihania kirjoja listallasi! Mietin joskus samaa tuosta kirjojen kehumisesta - blogissani kirjoittelen kirjoista, jotka sävähdyttivät jollain tavoin, ja kun aikaa ei ole kirjoittaa edes kaikista hyvistä, eivät pohdittavaksi useinkaan päädy sellaiset kirjat, joita en hehkuttaisi...
  Listaltasi otan pari lukuvinkkiä. Lempi, Lopotti ja Niin raskas on rakkaus olivat viime vuoden huippuja, ja tälle vuodelle jää vielä monta hyvää, ah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ihania kirjoja. Kiva jos löysit siitä vielä muutaman lukemattoman itsellesi! Kaikkia suosittelen lämmöllä :)

   Kirjojen hehkuttaminen ei tietenkään ole huono juttu. Jos kirjoittaa vain hyvistä kirjoista, on selvää, että ne usein ovat hehkutusta. Mutta jos vastapainona blogin ulkopuolelle jää huonoja kirjoja, se tuo tasapainoa. Mutta itse kirjoitan kaikista kirjoista, joten pidemmän päälle se hehkutus voi alkaa tuntua epäuskottavalta, sillä eihän kukaan nyt voi oikeasti rakastaa jokaista lukemaansa kirjaa?! Vaikka huonot jäisivät kesken, niin onhan siinä välimaastossa vielä vaikka mitä! No joo, kaikenlaista sitä miettii :D Eihän blogissani pelkkää hehkutusta ole, mutta viime vuonna aika paljon ja se tuntui jo itsestäkin vähän naurettavalta!

   Poista
 6. Jotenkin harmittaa, että tahdon vieläkin ihan huomaamatta ohittaa kaikki kotimaiset uutuudet, sillä olen aina ollut ensisijaisesti kiinnostuneempi käännetystä kirjallisuudesta. Enkä edes tiedä miksi, sillä kaikki nuo sinun lukemasi ja monen muunkin kehumat kotimaiset kuulostavat todella hienoilta. Tänä vuonna aionkin ottaa asiaksi lukea enemmän kotimaista, ja varsinkin näitä viime vuoden kehuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole koskaan aiemmin lukenut näin paljon kotimaisia kuin nyt. Viime vuosi taisi lyödä kaikki ennätykset kevyesti. Mutta se kannatti, koska viime vuonna julkaistiin kyllä todella hienoa kotimaista kirjallisuutta. Ja on sitä aiemminkin julkaistu toki. Toivottavasti saat lisättyä omalle lukulistallesi kotimaisia helmiä! :)

   Poista
 7. Kirkkaus oli kirkkaasti huikein lukukokemukseni viime vuoden uutuuksista. Lempikin ihastutti. Tuskin maltan odottaa Jalosen ja Rytisalon seuraavia. <3 Käännetty kirjallisuus jäi osaltani ohkaiseksi viime vuodelta, ja tältä vuodelta odotankin sitten ulkomaisilta teoksilta paljon. Toivottavasti tämäkin vuosi on lukukokemuksiltaan yhtä onnistunut kuin viime vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkakus oli mieletön! Minua vähän huolettaa, että onnistuvatko Jalosen muut kirjat ilahduttamaan yhtä paljon, koska olen kuullut niistä niin ristiriitaisia arvioita. Mutta lienee syytä ottaa asiasta selvää. Rytisalolta odotan kuitenkin paljon! Minäkin luin viime vuonna ennätyksellisen paljon kotimaisia, mutta niiden parissa on kyllä tämäkin vuosi käynnistynyt! Aion kyllä lukea käännettyäkin ja englanniksi myös :) Toivotaan tältä kirjavuodelta parasta!

   Poista
 8. Mahtava lista! Eurooppalaiset unet ponnahti minullakin parhaisiin ikinä. Kirkkaus ja Kristallipalatsi ovat listallani.

  Oli tosiaankin hieno kirjavuosi ja vielä jäi monta hienoa minulla lukematta. Weseliuksen Alma! on omilla listoillani myös korkealla, samoin Rannelan Frau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoinkin blogissasi, niin on hauskaa, kun pidit niin paljon Eurooppalaisista unista. Se on huikea!

   Frau oli upea. Ostin sen joululahjaksikin tuttavalle, kun pidin niin paljon. Mutta tältä listalta se jäi pois, kuten moni muukin hyvä kirja. Niitä vain oli niin paljon! Minä luin Alman! viimeksi ja se oli kyllä todella hieno kirja. Nytkin luvussa on viime vuonna julkaistu kotimainen ja jonossa parikin sellaista, odotan niiltä paljon!

   Poista
 9. Hehkutusripuli!! Ahahhah!! :D

  Ihana kuulla miten hyvä kirjavuosi sinulla on takana ♥ Ja miten paljon kotimaisia mahtui vuoden parhaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, oli pakko ihan kysyä tuolta kanssaeläjältä, että voinko käyttää tällaista ilmaisua 8D

   Kirjavuosi oli hyvä ja luin viime vuonna ennätysmäärän kotimaisia, joten se näkyy tässäkin. Vuoden paras oli kuitenkin käännöskirja!

   Poista
 10. Wau, mikä lista! Ja siis hyvin samanlainen kuin mulla :D Puikkonen, Jalonen, Kinnunen, Hakkarainen ja Levy - voi miten hyviä olivatkaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, no meillä taitaa olla samankaltainen kirjamakukin! Ja joo, aivan huikeita nuo luettelemasi! <3

   Poista
 11. On samoja lemppareita ja Stridsperg on minun parhaimpien listalla, samoin Kirkkaus.
  Todella hyvä kirjavuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin onhan meilläkin sitten yhteisiä lemppareita! Ja kirjavuosi oli mieletön. Minä tahkoan edelleen viime vuonna julkaistuja (kotimaisia) ja jo kaksi tosi hyvää luettu tässä tammikuussa!

   Poista
 12. Joitakin samoja tuli luettua viime vuonna lemppareittesi perusteella. Stridsbergin kirja niistä on ainoa, joka ei ollut omia suosikkejani, joten hauskaa, että se oli sitten sinun suosikkisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin, että sinä et niin syttynyt Stridsbergille. Minulla se iski jonnekin sinne mysteeriselle henkilökohtaiselle alueelle, että oli todella tunteisiin vetoava, mutta myös muilla tasoilla taidokas. Mutta näin ne eri kirjat nousevat eri lukijoilla lemppareiksi :)

   Poista
 13. Sara Stridsbergin kirja taitaa mennä lukulistalleni :) Lopottia luen parhaillaan. Minäkin pidin Eurooppalaisista unista, mutta Oneironille en oikein syttynyt.

  Minulle 2016 oli lukemisen riemua, kun löysin hivenen aiempaa enemmän hetkiä itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämmöllä Stidsbergin kirjaa, vaikka tietenkään kaikkien lemppari se ei voi olla! Minulla Oneiron oli todella mieluis aja löysin siitä paljon itselleni henkilökohtaista. Olen monen kanssa kirjasta jutellut ja monta epäkohtaa, jotka joku on maininnut, olen tunnistanut, mutta kun "kirjassa on pala itseä", niin epäkohdat eivät sitten niin paina.

   Ihanaa, että sinullekin vuosi 2016 oli lukemisen puolesta hyvä! :)

   Poista
 14. Viisi yhteistä noista listaamistasi kymmenestä minäkin olen lukenut, Kirkkaus taas on kesken (tosin yksi toinen kirja nyt kiilasi vähän pakon sanelemana sen edelle, eli palannen siihen tänhetkisen jälkeen), muut ansiostasi vähintään lukujonossa. :) Ja kovasti noista yhteisestä viidestä olen tykännyt, Oneiron on ainoa joka tuoreeltaan jätti hieman kylmäksi, mutta toisaalta se on taas jälkikäteen jättänyt hurjan vahvan muistijäljen, ettei missään nimessä huono kirja ollut. Pitänee joskus lukea uudelleen.

  Toivottavasti tästä vuodesta tulee vähintään yhtä hyvä lukuvuosi, tuo molemmat valloittanut Tiranan sydän ainakin lupailee hyvää alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät niistä, jotka kipusivat lukulistalle ;) Tuossa ylempänä juuri kommentoin, että minulle Oneiron tuli henkilökohtaisesti tärkeäksi. Olen monen kanssa jutellut kirjasta ja tunnistanut mainittuja epäkohtia tai ymmärtänyt, miksi joku ei kirjasta pidä, mutta kun kirja osuu sille omalle henk. koht. alueelle, niin se on usein menoa. Oneiron ei ole helppo kirja pitää, voisi ehkä ajatella?

   Toivottavasti tästä tulee hyvä kirjavuosi! Alku oli vähän tahmea, mutta Alma! ja ehdottomasti Tiranan sydän kyllä räjäyttivät potin heti alkuun haha.

   Poista
 15. Hyvin sanottu tuo, että viime vuosi oli suorastaan maaginen kirjavuosi. Kyllä vaan! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on edelleen viime vuonna julkaistuja lukupinossa, toivottavasti maagisuus yltää vielä niihinkin ;)

   Poista
 16. Kiitos sainkin tästä paljon vinkkejä tätä vuotta varten, jolloin yritän ryhdistäytyä kotimaisten kirjojen kanssa. Tämä kuukausi ainakin alkoi hyvin, sillä Maailman kaunein tyttö ja Frau olivat superhyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva jos pongasit tästä itsellesi jotain! Nyt on ollut niin paljon kovia kotimaisia, ettei mielestäni aikoihin. Toivottavasti löydät lisää lemppareita! Minustakin Frau oli super ja Maailman kaunein tyttö on lukulistallani :)

   Poista
 17. Mainiosti sanot: "Viime vuonna julkaistiin niin monta niin hyvää kirjaa, että pohdin jo uskottavuuttani bloggaajana, kun postaus toisensa jälkeen täällä oli tarjolla vain järjetöntä hehkutusripulia." Sama tuli mieleen itsellänikin: tuntui, että eihän tästä tule mitään kun eteen osuu vain loistavia lukukokemuksia... Mutta olihan se vaan niin ihanaa! :)

  Meillä on monia samoja suosikkeja!

  Toivottelen ihanaa uutta kirjavuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaisen hyvä kirjavuosi kyllä, ja kävi jo melkein tylsäksi, kun jokainen kirja oli niin hyvä! Mutta totta, että olihan se ihanaa!

   Kiitos samoin sinulle hyvää kirjavuotta! <3

   Poista
 18. On jotenkin ihanaa, että top vitosesi kirjoista yhden olen lukenut ja neljä on lukulistalla. Varsinkin Kirkkaus ja Niin raskas on rakkaus ovat kirjoja, joita vähän ehkä pelottaa lukea, koska haluan rakastua niihin mutta pelkään että en. Siksi en ehkä vieläkään ole uskaltanut niihin tarttua. Oma top kolmoseni oli Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki, Susinukke Kosolan Avaruuskissojen leikkikalu ja Laura Batesin Everyday Sexism. Oneiron ei päässyt suosikkeihini, mutta jokin siinä kirjassa silti on jäänyt kummittelemaan ja luulen, että kun sen jossain vaiheessa luen uudelleen, niin ymmärrän ja rakastan sitä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa aivan mahtavaa, että nuo helmet ovat päässet myös sinun luettavaksesi tai pääsevät. Ovat kyllä kaikki kovin hyviä. Ja se on kyllä välillä jopa ärsyttävää, kun odotukset ovat jotain kirjaa kohtaan niin korkeat, ettei meinaa uskaltaa edes lukea!

   Kudottujen kujien kaupunki on rakkautta. Ja Oneiron on aika vaativa. Luulen, että ellei se olisi kolahdellut niin kovaa henkilökohtaisella tasolla, olisi se minullakin jäänyt etäisemmäksi. Nyt se kyllä upposi täysillä.

   Poista
 19. Ihania parhaita kirjoja, Kirkkaus, Lempi sekä Islantilainen voittaa aina löytyy minunkin suosikeistani.

  Ja totta, hehkutusripulointia (saako tän sanan ottaa käyttöön, aivan mahtava! :D) oli havaittavissa viime vuonna melkein joka kirjan kohdalla, niin järjettömän hieno kirjallinen viime vuosi oli! <3

  Nyt päräytin tämän vuoden käyntiin John Williamsin Stonerilla, joka olikin mitä mahtavin tapa aloittaa uusi lukuvuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuntuukin olevan melko samankaltainen lukumaku! Ja ihan naurattaa, miten hyvä kirjauvosi viime vuosi oli! Hehkutusripulia saa käyttää vapaasti :D

   Ja ääk, Stoner on niin ihana <3

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.