perjantai 3. helmikuuta 2017

Meik Wiking: The Little Book of Hygge


 Meik Wiking: The Little Book of Hygge, The Danish Way to Live Well
Penguin Life 2016
Sivut: 285
Suunnittelu: Hampton Associates
Omasta hyllystä

Ajatus siitä, että olemassa on Happines Research Istitute, saa hymyilemään. Ajatella nyt paikkaa, joka keskittyy onnellisuuden tutkimiseen. Onnellisuuden! Jos joskus kyllästyn kirjastohommiin, niin ainakin tiedän minne suuntaan sen jälkeen.

Meik Wiking, joka on kirjoittanut kirjan The Little Book of Hygge ja joka on vaatimattomasti Happines Research Instituten johtaja, on tutkinut vuosia onnellisuutta. Hän on perehtynyt tanskalaisten onnellisuuteen ja pyrkinyt selvittämään miksi tanskalaiset rankataan vuosi toisensa jälkeen onnellisimmiksi maailmassa. Vaikka ensimmäinen sija ei ole aivan joka vuosi lohjennut, niin kärjessä ovat silti aina olleet. Wiking on tullut tutkimuksissaan siihen tulokseen, että tanskalaisten onnellisuuteen vaikuttaa moni asia, tietenkin, mutta merkittävässä roolissa on hygge. Vaan mitä hygge tarkoittaa?

Itseasiassa sanalle hygge ei tahdo löytyä täydellistä vastinetta muista kielistä, vaikka moni käännös liippaakin läheltä. Esimerkiksi englanninkieliset sanat kuten cosy ja hominess ovat aika lähellä, mutta eivät kuitenkaan. Hyggeen sisältyy samanaikaisesti tietynlainen tunnelma, tilanne, tekeminen, mieliala, seura ja mukavuus - hygge on aivan oma juttunsa. Moni asia voi olla hyggelig (hygge-like) ja sanaa voi käyttää liitteenä kuten esimerkiksi familyhygge. Sanaa on vaikea kääntää, mutta Wiking onkin käyttänyt kokonaisen kirjan hyggen selittämiseen, jotta tulee varmasti selväksi. Ja kyllä tulee!

Wiking esittelee muun muassa tutkimusten tuloksia siitä, mikä tanskalaisten mielestä on hyggelig. Listan kärkipäässä ovat kynttilät ja valaistus, mukavuus, pitkäjänteinen tekeminen, tutut ja turvalliset seuralaiset, ja ylipäänsä kaikenlaisesta pingottamisesta irti päästäminen. Noin hyvin lyhykäisesti omin sanoin selitettynä, olkaa hyvä vain.

Vaikka hygge voi tuntua hölmöltä - tai se, että lukisi kokonaisen kirjan aiheesta - niin sen lisäksi, että kirja on kevyt, hauska ja no, vähän hölmö, siinä on ihan oikeaakin asiaa. Hyggeilyn salojen avaamisen lisäksi kirjassa pohditaan onnellisuutta, onnellista yhteiskuntaa ja jopa onnellisen kaupungin kaavoituksen salaisuuksia - oikeasti! Jos tarvehierarkia on päässyt unohtumaan, kerrataan sekin. Kirjassa teroitetaan aika selvästi, mitä ihminen tarvitsee ja mikä tukee ihmisten hyvinvointia ja onnellisuutta. Ei turhia juttuja. Itseasiassa tässä olisi jokaiselle maailman poliittiselle päättäjälle oiva välipalakirja.

Muutama asia kirjassa ei toiminut. Lähdetään nyt liikkeelle puhtaasti asiavirheistä, joista fiksuna kirjoitin ylös vain yhden. Kirjassa väitetään, että ranskalainen sanonta "rire dans sa barbe" on uniikki, mutta eikö missään muualla muka naureta partaansa? Niinpä. Wiking keskittyy pääasiassa vain Kööpenhaminaan ja melko keskiluokkaiseen elämäntapaan, mikä on vähän tylsää. Kirjassa mainitaan, että hyggeily ei välttämättä vaadi rahaa, mutta aika monta kertaa esimerkkinä käytettiin kaveriporukalla tehtyä mökkireissua, kahviloissa ja ravintoloissa käyntiä, ja muita puuhia, jotka käsityskykyni mukaan vaativat maksukykyä. Kirjan vitsitkin toimivat vain oikeassa hetkessä - tätä ei kannata edes yrittää lähestyä ryppyotsaisesti, ellei halua syventää ryppyjä entisestään.

Ihmettelen myös miksi osa kirjan kuvista on niin surkeita? Miksei kuviin ole panostettu enemmän? Kirjassa on kyllä paljon hienoakin kuvitusta, mutta kokonaisuus kärsi, kun seassa oli niin luvattoman huonoja kuvia. Hyvä mieli ja esteettinen nautinto olivat koetuksella, kun kirjassa oli kuvia, jotka olisi voinut kevyesti korvata vaikka omasta puhelimesta (oletettavasti kamerallinen) löytyvällä kahvikupin kuvalla, ja se olisi ollut kymmenen kertaa parempi.

The Little Book of Hygge on hauska ja höpö, oikein oivaa luettavaa, kun tekee mieli lukea jotain kevyttä, vähän pöhköä, mutta kuitenkin tärkeää. Tanskasta innostuneille aivan ehdoton.

Kirja löytyy suomeksi nimellä Hygge - Hyvän elämän kirja.


 Muissa blogeissa: Uusi muusa

7 kommenttia:

 1. Tää hyggeily on nyt ollut niin paljon esillä, että kyllästyin sanaan heti alkuunsa enkä juurikaan halunnut ottaa tietoa vastaan tämän suhteen. Jos en väärin muista, olen kuullut myös jostain "kotoilusta"...Ei ehkä mun juttu, vaikka tietty sinänsä tärkeä aihe! /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ymmärrän! Mun mielestä on ihan hauska joskus lukea tällaisista pinnalla olevista aiheista. Hygge on tanskalainen juttu, joten samalla tuli luettua aika paljon tanskalaisuudesta, mikä oli kiinnostavaa. Ja tässä kirjassa tosiaan oli muutakin, kuin vain hyggeilyä :D

   Mutta ei kaikkia nyt tällaiset voi kiinnostaa :D

   Poista
 2. Onko tää hyggeily nyt astetta pidemmälle vietyä homingia, kotoilua, joka pari vuotta sitten oli SE sana? :D Oon vähän puolihymyillen seurannut tätäkin villitystä vierestä, samoin kuin sitä kotoilua, koska ne on kumpikin olleet oman elämäni perusta jo vuodesta X kun muutuin itsekin tiedostavaksi otukseksi, en ole osannut ajatellakaan koskaan muuta kuin että kotiin rauhoittuminen kynttilöiden ja tuttuus ja turvallisuus, se siellä mukavuusalueella pysyminen, eikä jatkuva poistuminen mistä aina toitotetaan, on juuri sitä, mikä minut tekee onnelliseksi. Mutta niin, niin me vain koetaan senkin asian "uutuus" joidenkin kanssa eri tavalla. :)

  Hauskaa kun kirjoitit tästä, ehkä tähän voisi joskus enemmänkin syventyä. Mutta onpa kumma että kuvien laatu heittelee noin, itselle varsin visuaalisena ihmisenä olisi myös itsestäänselvyys että ne toimii viimeisen päälle jos kerta on valinta tehty sellaisia ylipäätään mukaan ottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa hyggeilystä liittyy kotoiluun ehdottomasti, mutta se on enemmänkin sellainen asenne elämään. Kotona oleminenkin usein on hyggeä, mutta yhtä lailla piknik tai laskettelureissu kavereiden kanssa voi olla hyggeä, ravintola valitaan sen mukaan, mikä on hyggelig :D Tuttuus ja turvallisuus siihen liittyy, mutta myös tekeminen, joten ihan puhtaasta kotoilusta ei ole kyse.

   Minäkin olen mukavuudenhaluinen kotihiiri, ja koen arvostavani jo nyt pieniä asioita elämässä, mutta onhan tällaiset muistutukset aika ajoin ihan tarpeellisia. Että kun oikein painaa kiireessä menemään, niin on hyvä, kun joku sanoo, että jos nyt kuitenkin istuisit viideksi minuutiksi alas juomaan sen kahvin haha :D

   Jos kiinnostaa, niin oli tätä ihan mukava lukea. Mutta jos ei, niin kannattaa suosiolla passata :D Ja joo, kuvien laatu harmitti aika paljon, koska osittain en ovat tosi onnistuneita ja sitten osa on suorastaan huonoja.

   Poista
 3. Samoihin puutteisiin kiinnitin minäkin huomiota! Ja toisteisuutta oli myös aika paljon. Mutta. Minua ihastutti tässä kirjassa se miten se tuntuu niin meikäläiseltä. Poltan kynttilöitä hirveät määrät vuodessa, rakastan kotona oloa (kotihiireily on parasta! :D) ja sen lämpöä, arvostan juuri samoja asioita mitä kirjassa mainitaan. Ja juuri siksi tämä oli niin ihastuttavaa lukemista tähän hetkeen.

  Ihana ja toisaalta höpö. Ehdotin miehelle jo matkaa Kööpenhaminaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisteisuus ärsytti, mutta toisaalta kun luin tätä englanniksi, niin se ei haitannut niin paljon - tulipa hyvää kertausta ja vieraatkin sanat jäivät mieleeni haha. Ihanaa, että löysit kirjasta itsesi! Se on joskus niin parasta! <3

   Hahaa, Köpis on ihana! Sinne siis! :)

   Poista
 4. En ole kirjaa selaillut, mutta jo kirjan kansi on niin söötti, että varmasti itselläkin olisi ns. raivo revennyt huonoihin kuviin:D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.