torstai 9. maaliskuuta 2017

Han Kang: Vegetaristi


Han Kang: Vegetaristi, Gummerus 2017
Suomentanut englanninnoksesta: Sari Karhulahti
Sivut: 215
Alkuteos ilmestyi vuonna 2007
Booker-palkinto 2016
Arvostelukappale

Huh, mikä kirja! Raju, outo, kiinnostava, kutkuttava, inhottava, koskettava. Täystyrmäys ja täyslaidallinen. Niin hieno, että lukiessa melkein pakahtui.

Vegetaristi on kertomus naisesta, joka lopettaa lihansyönnin nähtyään unen. Lähipiiri tyrmistyy rajusti päätyen jopa brutaaleihin tekoihin. Se taas johtaa tragediaan, joka jatkuu ja jatkuu. Vielä senkin jälkeen kun sen jo toivoisi loppuvan. Uni ja siitä seurannut näennäisesti pieni päätös laukaisevat käyntiin tapahtumaketjun, jonka pyörät pyörivät kohti turmiota. Ne runnovat lähes väkivaltaisest läpi rujouden ja kauheuden, taiteen ja kauneuden, pakkomielteen ja hulluuden, halun ja kontrollin. Läpi usean ihmisen elämän rikkoen paljon.

Vegetaristi on kirja, joka on samaan aikaan sekä henkeäsalpaavan kaunis, että niin väkivaltaisen rujo, että sitä lukiessa vihloo. Lukukokemus on pysäyttävä. Se pakottaa katsomaan asioita, joita ei välttämättä haluaisi nähdä ikinä. Ja silti ei voi sulkea silmiään. Kuvat jäävät leijumaan ilmaan, takertuen ehkä lukijaansa. Kirjan lukemisen jälkeen olo on vähän kuin riivatulla. 

Kirjan rakenne, joka jakaa tarinan kolmeen osaan on mieleeni ja samoin kertojaratkaisu, jossa vegetaristi ei itse pääse juurikaan ääneen, vaan tarina kerrotaan kolmen muun henkilön näkökulmasta. Samalla tavalla oli kerrottu Lempi. Minusta ratkaisu tuntuu tuoreelta, vaikka varsinaisesti uudesta jutusta ei olekaan kyse, ja tässäkin kirjassa ratkaisu oli toimiva. Se luo sopivan ihmettelevän etäisyyden lukijan ja tarinan keskiössä olevan hahmon välille, sellaisen mystisen ja kutkuttavan.

Vegetaristi ei ole vaikea teos, se on helppo lukea. Mutta se haastaa lukijaansa juuri sopivalla tavalla maalatessaan aivan uusia kuvia, herättäen paljon ajatuksia ja kysymyksiä esimerkiksi oman kehon kontrollista, vallasta ja vallankäytöstä. Se venyttää rajoja ja saa lukijan pohtimaan omiakin rajojaan. Mitä omalle keholleen saa tehdä ja mitä toisen keholle saa tehdä?

Pitkästä aikaa tuntuu siltä, että kirjallisuuden kentälle on noussut jotain ihan uutta. Ainakin omalle kirjallisuuden kentälleni, sillä oikeastihan tämä teos on alkukielellä julkaistu jo kymmenen vuotta sitten. Onneksi se suomennettiin nyt. Suomennos on mielestäni onnistunut, sillä kieli on kaunista ja taitavaa, puhtaan yksinkertaista upealla melodialla. Onneksi meiltä löytyy näin hyviä suomentajia.

Vegetaristi iski ja kovaa, se rysäytti itsensä kerralla vuoden kirjojen kärkeen, enkä usko sen aseman kovin herkästi olevan uhattuna. Lukekaa tämä.

 


20 kommenttia:

 1. On kyllä järkyttävän hieno teos. Ostin jo seuraavankin kirjailijan kirjan. Se kertoo paljon siitä, kuinka paljon tästä tykkäsin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on, käsittämättömän upea. Ja voi niin toivon, että tätä suomennetaan lisää. Toki englanniksikin voisi, mutta kynnys lukea on matalampi, kun saa lukea suomeksi. Jännityksellä odotan mietteitäsi siitä toisesta!

   Poista
 2. Huikeaa! Siis sinun juttusi. Vegetaristi odottaa jo hyllyssäni ja tiedän, minkä kirjan viikonloppuna aloitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo en malta odottaa, että kuulen mielipiteesi tästä! :)

   Poista
 3. Juttusi luettuani en enää malta odottaa, että saan tämän kirjastosta!! Voisiko aika kulua vähän nopeammin D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on niin hieno. Toivottavasti saat sen pian.

   Poista
 4. Sain tämän juuri luettua. Hirmuinen koukuttaja. Sama rakenne kuin Lempissä, joten päähenkilö jää arvoitukselliseksi. Tulkitsin tämän lopulta hyvin feministiseksi pamfletiksi, sillä miehet kuvataan tässä itsekkäiksi pedoiksi ja naiset yrittävät selviytyä, äärimmillään jopa kadota olemattomiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tätä voi hyvin tulkita feministiseksi, ja sitä se onkin, mutta tätä voi kyllä tulkita niin monella tavalla. Ehdottomasti kirja, joka täytyy lukea muutaman kerran.

   Poista
 5. Huh, olenkin odottanut tätä kirjaa pitkään. Taidanpa marssia tänään kirjakauppaan. Kuulostaa huikealta lukukokemukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on odottamisen arvoinen, ehdottomasti. Toivottavasti pidät myös!

   Poista
 6. Hieno kirjoitus tästä monitasoisesta teoksesta! Itse en ihan täysillä rakastunut, vaikka kovasti pidinkin. Mutta paljon tästä kirjasta kertoo, että voisin lukea sen joskus uudelleen: uskon, että toisella lukukerralla siitä voisi löytää jälleen uusia ulottovuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja ymmärrän kyllä, jos ei ihan täysillä nappaa. Itsellänikin vähän jokin hiersi, mutta lopulta totesin, että kirja on vaan niin häiritsevällä tavalla hyvä. Ehdottomasti teos, jonka voi lukea monta kertaa!

   Poista
 7. Vaikuttaa hurjan kiinnostavalta! Jokohan mulla on varaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kirja onkin. Jos ei ole varausta, niin sitten äkkiä sellainen tekemään ;)

   Poista
 8. Kyllä, tämä oli hieno! Häiritsevä, erilainen, monitulkintainen. Täytyy ehdottomasti ottaa Human Acts lukuun tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno on, häiritsevällä tavalla hyvä. Toivottavasti tätä suomennetaan lisää!

   Poista
 9. Huh, millainen teksti! Eihän tällaisen jälkeen voi olla lukematta tätä kirjaa, piti heti laittaa kirjastoon varauslistalle. Tämä on kyllä todella mielenkiintoisen oloinen kirja ja tuo uutuuden tuntu olisi kyllä tervetullutta tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no hyvä, koska tätä ei kannata ohittaa lukematta!

   Poista
 10. Nyt uskalsin tulla lukemaan tämän tekstisi kun itse sain Vegetaristin juuri loppuun! Hämmentävä ja vahva lukukokemus kyllä, ja vaikka se ei itselleni ihan tämän kevään parhaiden kirjojen sijoituksia päässytkään alaspäin pudottamaan (Augustus pitää ykkössijaa edelleen, eikä tämä sitä saanut tosiaan uhattua.. :D), oli kirja kyllä varsin mieletön! Huh, onneksi Human Acts on kuulemma tulossa piakkoin/vuoden sisään suomennoksena myös, näin jonkun blogin kommenttiboksista olin huomaavinani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, hämmentävä ja vahva, tosi hyvä! Ja ihanaa, että tätä suomennetaan lisää <3

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.