sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Giulia Enders: Suoliston salaisuusGiulia Enders: Suoliston salaisuus - Kaikki kehomme keskeisestä elimestä, Otava 2015
Kuvitus Jill Enders
Suomennos Elina Lustig
Sivut 303
Alkuteos Darm mit Charme - Alles über ein unterschätztes Organ 2014
Luettu kpl kirjastosta, kuvassa oma kpl

"Onks sun pakko pilata tämäkin hetki?" 

Kysyi eräs, käsi sipsipussissa, kun kerroin miksi on ihan normaalia olla kolme päivää ulostamatta. Mielestäni mitä kiinnostavin jutustelun aihe sipsipussin äärellä. Tai oikeastaan missä tilanteessa vain. Siitä syystä viime viikkoina en ole tainnut tavannut montaakaan, joiden kanssa en olisi saanut jutun juurta aikaiseksi tämän hetken lempaiheestani suolistosta. Olen riemastuttanut työkavereita kertomalla, että suoliston bakteerit painavat noin kaksi kiloa, kertonut ystäville miten peräpukamia voi vältellä ja lähettänyt perheelle viesteinä tekstipätkiä kirjasta, joka tämän kaiken on aiheuttanut. Suoliston salaisuus - tieto, josta luin ja jota nyt jaan mielelläni ihan jokaiselle.

Vaan aloitetaanpa siitä, että jos kirjaa olisi kansiin katsominen, niin voisi luulla, että olisin juuri lukenut vähintään kolmekymmentä vuotta vanhan eepoksen, vaan ei, tämä kansirumilus on julkaistu pari vuotta sitten. Ja vaikka tämä kakku ei todellakaan ole päältä kaunis - kuvan henkilössä ei tosin ole mitään vikaa! -, niin sisältö on kultaa. Suolistokultaa ja kakkakultaa, mutta kultaa yhtä kaikki.

Ihmisen suolisto ja siellä asuvat bakteerit (jos onni on myötä, eikä ole ihan jokaista bakteeriaan vielä tuhonnut tai jos on, niin on keplotellut niitä myös takaisin) ovat ihmisen hyvivoinnin kannalta aika lailla yhtä tärkeässä asemassa kuin aivot tai sydän. Paitsi että suoliston terveys voi vaikuttaa myös aivojen ja sydämen terveyteen! Suoliston terveys vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti oikeastaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Onko vatsa kipeä? Syy lienee suolistossa. Onko iho ärtynyt? Syy lienee suolistossa. Väsyttääkö? Joo, syy voi asua suolistossa. Masentaako ja ahdistaako? Jep, edelleen voidaan tuijotella suolistoa. Syy voi olla muuallakin, mutta suoliston tärkeän aseman vuoksi se kannattaa huomioida melkein ensimmäisenä. Tai toivoa, että oma lääkäri hoksaa tehdä niin.

Olen itse saanut onnekkaasti kokea ja todeta suoliston merkityksen elämässäni. On ollut kaikenlaista vaivaa, ja aika monta niistä olen hoitanut hoitamalla suolistoa. En suinkaan asiaa silloin ajatellut, mutta jälkiviisaana voin näin todeta. Esimerkiksi lähes 20 vuotta vaivannut atoopinen ihottuma ja pari vuotta elämänlaatua rajusti huonontanut refluksivaiva katosivat kuin taikaiskusta, kun lopetin maitotuotteiden käytön. Ei yhdessä yössä, mutta sen verran sukkelaan, että maitotuotteita en ole enää ruokavaliooni ottamassa. Ei tainnut olla maito suoliston paras ystävä. Myöhemmin iskeneet mystiset vatsavaivat helpottivat, kun aloin rajoittaa vehnän ja soijan syöntiä. Suolisto ei liene niidenkään ystävä. Vaan yhtä lailla tuhoa ovat tehneet antibioottikuurit, joita olen joutunut syömään elämässäni melkoisen määrän korvatulehduskierteeseen (lapsena ja voi kyllä, myös aikuisena) sekä virtsatietulehdukseen (ah mikä ihana vaiva!). Antibioottikuurien jälkeen suolisto onkin tuntunut elävän ihan omaa elämäänsä kunnes sitä on saanut rauhoiteltua maitohappobakteerien ja probioottien avulla. Niitä voi muuten napsia ihan muutenkin kuin antibioottikuurin jälkeen.

Suoliston salaisuus on napakan informatiivinen ja hyvin suoliston merkitystä avaava teos, jonka lukemisesta olisi varmasti hyötyä yhdelle sun toiselle. Eikä tarvitse ymmärtää rakettitiedettä, tai olla älyttömän kiinnostunut jostain suolistonukasta, että kirjasta saisi jotain irti. Teos on kirjoitettu lukijaystävälliesti niin, että tavallisempikin tallaaja ymmärtää ja montaa asiaa lähestytään hyvin arkipäiväisestä näkökulmasta. Jos haluat apua ummetukseen, vältellä peräpukamia tai helpottaa vatsan kivistystä, niin kirjan avulla voi löytää avun. Ai niin ja onko joskus aterian jälkeen vähän kuin vaikea hengittää? No, siihenkin kirja paneutuu hetken verran. Kirja myös kertoo, että jos ei koskaan pieretä, niin sitten lienee suolistossa jo isompi ongelma. Just saying.

Kirja on helppo, nopealukuinen ja hauska paketti täynnä käyttökelpoista tietoa. Jos et ole vielä kirjaa lukenut, niin ihan ehdottomasti suosittelen. Kirja sopii jokaiselle, joka on yhtään kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään, mutta etenkin niille, joilla on hyvinvoinnin kanssa ongelmia. Jos ongelmat ovat tosi pahoja, on tietenkin syytä mennä lääkäriin, mutta suosittelen myös asioihin perehtymistä itse, näin ehkä osaa esittää lääkärille oikeat kysymykset tai ratkoa jonkun pienemmän vaivan ihan itse. (Esimerkiksi itse olisin säästänyt sekä rahaa, että ihoani, jos en olisi ihan hirveän montaa vuotta lätkinyt kortisonia ihottumaani, vaan tajunnut jättää sen maidon pois aiemmin.) Giulia Enders on lääketiedettä opiskellut tutkija, joten mistään huuhaahöpötyksestä ei ole kyse.

Jos et jostain syystä jaksa lukea kirjaa, niin mikäli törmäät minuun, niin kiskaise hihasta, niin voin antaa lyhyen (tai jos aikaa on, niin pidemmänkin) esityksen aiheesta. Ystävät ja tuttavat saattavat olla jo korviaan myöten täynnä suolistoa, mutta minä en. (Ostin muuten juuri tänään oman kappaleen kirjasta alennusmyynnistä ja hetken harkitsin ostavani koko pinon, jotta voisin lahjoittaa lähipiiriin. No, en ostanut, mutta olisi ehkä pitänyt...) Muissa blogeissa: Inan ikkuna, Kirjavinkit, Lukujonossa

6 kommenttia:

 1. Upeaa että olet jaksanut noin perehtyä. Mäkin meinaan lainasin tämän joskus, mutta en sitten jaksanutkaan lukea kuin sieltä täältä vähäsen.

  Eli mulle voit pitää sen luennon kun nähdään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha odotas vain jos törmätään, niin varmasti pidän :D

   Poista
 2. Kuulostaa ihan mahtavalta kirjalta! En ole juurikaan suoliston toimintaan perehtynyt, mutta olisi varmasti syytä. Kiva kuulla, että tämä on helppolukuinen, pitääkin lisätä se heti Goodreadsiin etten unohda :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan ehdottomasti kannattaa ja tämä kirja on oikein oiva siihen! Enpä olisi itsekään uskonut innostuvani tällaisesta kirjasta näin paljon :D

   Poista
 3. Haha, ihailen innostuneisuuttasi! Ihmiskeho kyllä toimii sen verran monimutkaisesti, että tuntuu lähes hassulta ajatella ihmisen kuvitelleen jo selvittäneen siitä kaiken. Uusia sisäelimiä löytyy sattumalta vuonna 2017, ja samaisena vuonna vielä niin monelle esimerkiksi suolisto ja sen toiminta, toiminnan vaikutus kaikkeen muuhunkin on ihan mysteeri! Ja siis itselleni myös, tähän asti tietoisuus on ollut lähinnä tasoa "antibiootit tekevät huonoa suolistobakteereille", ja siinäpä se.. :D Pitäisi ehkä siis itsekin lukea lisää!

  Ja samaistun kyllä siihen oloon, jonka maitotuotteiden poisjättäminen on mukanaan tuonut. <3 Sekin on monella tapaa niin jännä, miten hyvin meijeriteollisuus onkin tuotteensa saaneet lobattua täydellisinä terveystuotteina, ja harvapa ihminen sellainen on, jolle ne todellisuudessa käyvät ilman mitään suolisto-oireita. Ne oireet vaan kun huomaa vasta sitten kun tuon elimistöön kuulumattoman ravintolähteen on ruokavaliostaan poistanut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, eräältä sain jo kuulla, että kuulostan "heränneeltä", jonka on nyt pakko jakaa tämä sanoma kaikille. :D

   Mun mielestä on jotenkin käsittämätöntä se, että ihmiset tietävät itsestään niin vähän, mutta vielä käsittämättömänpää, että joitakin ei edes kiinnosta! Niinku miten?! Multa jopa yksi kysyi, miten mua voi kiinnostaa tällainen ja mä en taas voinut kuin ihmetellä, että miksi sitä toista _ei_ kiinnosta? Hitto oma keho! :D Haha, juuh, eli innostukseni laatu on ehkä vähän rasittavalla tasolla vielä... Mutta toisaalta ansiostani saattaa moni kaverini säästyä niiltä peräpukamilta. Ehkä ne kiittävät sitten joskus vuosien päästä ;)

   Se on ihan totta, että maidon vaikutuksen usein tajuaa vasta, kun sitä ei enää käytä. Olen itse yrittänyt maltillisesti omista kokemuksistani puhua eräille, joilla on ihan samat oireet kuin itselläni joskus ja jotka siis katosivat kun jätin maidon pois, vaan tuntuu siltä, ettei ihmiset tahdo millään uskoa. Monelle maito on niin isossa osassa ruokavaliota ja markkinointiin maidon "hyvistä" vaikutuksista uskotaan aika helposti.

   Mutta siis suosittelen kyllä tätä kirjaa, jos aihe yhtään kiinnostaa! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.