keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu


Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu, Nemo 2017
Suomentanut: Juhani Lindholm
Sivut: 216
Alkuteos: What Belongs to You 2016 
Kirjastosta

Garth Greenwellin esikoisromaani Kaikki mikä sinulle kuuluu on kirja, jota tituleerataan aikamme, vuosisatamme homoromaaniksi. Takakannessa mainitaan kirjan kuuluvan kirjallisuuden historian 12 kaikkien aikojen eroottisimman romaanin joukkoon. 

En allekirjoita kumpaakaan.  

Olen lukenut aikanamme päräyttävämpiäkin homoromaaneja, ja koska lukukokemus on aina subjektiivinen, niin minun vuosisatani homoromaani tästä ei tullut. Ja haluaisinpa tietää mitä on lukenut hän, joka tämän kirjan rankkaisi kirjallisuuden historian 12 kaikkian aikojen eroottisimman romaanin joukkoon. Jos takakannen perusteella on odottavaisin mielin, niin edessä saattaa olla pettymys. Erotiikkaa löytyy kyllä kirjan kansien välistä - ei hätää -, mutta on myös kirjoja, joiden välistä se erotiikka tihkuu. Ja väitän, että niitä tihkuvaisia on useita kymmeniä.

Allekirjoitan sen, että kirja on hyvä.

Kirjan päähenkilö on maahanmuuttaja, amerikkalainen opettaja Bulgarian pääkaupungissa, vieraan kielen kaupungissa, jossa hän kohtaa Mitkon. Miehen, joka laittaa pakan sekaisin, saa otteen, laittaa halun talutusnuoraan. Ote ei irtoa, eikä järki tahdo voittaa tunnetta. Taustalla paistaa paloja menneisyydestä, ja hylätyksi tulemisesta. Tarina on raadollinen kuvaus siitä, mitä on haluta ihmistä, jota ei ehkä pitäisi haluta. Raadollinen kuvaus siitä mitä on tulla hylätyksi sen vuoksi mitä on. Kirja ei ole kevyin luettava, mutta ei varsinaisesti raskaskaan. Lukukokemus on oikeastaan hämmentävä, sillä kirjaa lukiessa ei oikein tiedä kenen puolella olisi, kenelle soisi sympatiansa ja kuka kaipaisi vain tiukkaa ravistelua. Tärkeintä onkin, että kirja koskettaa.

Pidin kirjan kauniista, mutta yksinkertaisesta kielestä. Uskallan väittää suomennoksen olevan onnistunut, sillä tekstiä luki ilolla. Pidin myös kerronnassa ratkaisusta, jossa luotiin tietynlaista jännitettä, joka kuitenkin kääntyi yllätykselliseen suuntaan. Mikään kirja ei ole onnistunut yllättämään minua aikoihin, mutta nyt niin kävi. Samalla se tekee olon surulliseksi - miksi sitä on niin kiinni typerissä stereotypioissa?

Kaikki mikä sinulle kuuluu ei ehkä ole aikamme suurin homoromaani ja eroottisempiakin kirjoja löytyy niitä halajavalle, mutta hyvä romaani tämä on, ihan hyvä eroottinen homoromaanikin kaikesta huolimatta. Hieno esikoinen, jonka kirjailijalta uskaltaa odottaa hyvää jatkossakin.

Kirjalla osallistun Pride-viikon lukutempaukseen

 

5 kommenttia:

 1. Meneepä meillä nyt ihan suuret ajatukset samoilla radoilla, viimeistelin nimittäin tästä juuri itse postaukseni huomenna julkaistavaksi! :D Kiinnitin huomioni myös täysin samaan asiaan, eroottinen tämä ei minullekaan ollut, ei sillä tavalla että tämä voisi nousta 12 (aika satunnainen lukukin vielä) suurimman joukkoon. Ja oikeastaan hyvä niin, pidin tämän niin sanotusta eroottisuudesta huomattavasti enemmän tällä hiljaisen toteavalla tavalla.

  Hieno kirja, olisin odottanut vielä enemmänkin hypeä tämän ympärille, tai sitten se on vain minulta mennyt ohi. Ihana lukea että sinäkin tästä pidit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, well great minds think alike ja niin edelleen. Minustakin tuo 12 on outo luku, no, tuulesta temmattu se varmasti onkin ja erotiikka on hyvin kaunokirjamaista, ei kovin kuohuttavaa. Mutta minunkin makuuni tämä oli näin, noin normaalisti en kovin eroottisia kirjoja lueskele. (Vaikka tästä postauksesta voisi ehkä muuta luulla.)

   Minusta tämä on saanut jonkin verran hypeä, mutta ehkä Suomessa sitten vähemmän?

   Poista
  2. Nyt vasta tajuan tämän väitteen järjettömyyden. Mitkäköhän ne 12 mystistä kirjaa tosiaan ovat.

   Poista
 2. Tätä kirjaa olen tainnut kerran hypistellä kirjastossa uutuushyllyllä, mutta sen kansi, eikä varsinkaan takakansi oikein puhutelleet. Nyt useampia blogitekstejä lukeneena kiinnostus on herännyt ja olihan tämä kirja pistettävä lukulistalle!

  VastaaPoista
 3. Tämä oli tosiaankin hieman surumielisellä tavalla kaunis ja kieli oli sopivan yksinkertaista, täydensi tunnelmaa juuri oikealla tavalla. Ei minullekaan Se (homo)romaani nro 1, mutta hieno teos joka tapauksessa. En myöskään alleviivannut noita muita kannen ilmeisia mainoskikkoja ;)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.