sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Terhi Rannela: Kerttu & Mira -trilogia

 

Terhi Rannela: Amsterdam, Anne F. ja minä, Otava 2008
Sivut: 198
Goa, Ganesha ja minä, Otava 2009
Sivut: 269
Jäämeri, jäähyväiset ja minä, Otava 2010
Sivut: 215
Kirjastosta

Vuosisadan lukujumi pitää edelleen otteessaan, mutta muutaman sivun olen saanut käännettyä siitä huolimatta. Viimeisimpänä olen lukenut Terhi Rannelalta kolme nuortenkirjaa, joissa kaikissa seikkailevat samat tyypit, vain kertoja vaihtuu kirjojen välillä. Ja miten mukavaa kirjasarjan lukeminen olikaan! Tarina nappasi nopeasti mukaansa ja hahmoista tuli niin tuttuja, että pian kirjojen lukeminen tuntui siltä, kuin olisi ystäviensä kanssa hengaillut.

Trilogian aloittaa Amsterdam, Anne F. ja minä eli Kerttu, joka on juuri jättänyt tyttöystävänsä tekstarilla, alkanut viestitellä erään Jimin kanssa ja lähtenyt Amsterdamiin matkalle viihdekirjoja rustaavan äitinsä kanssa. Reissu on Kertulle silmiä avaava, etenkin sen jälkeen, kun hän on äitinsä lahjomana suostunut lukemaan Anne Frankin päiväkirjan. Kirjasarjan ensimmäinen osa on nopealukuinen, hauska ja kepeä kirja, johon mahtuu kuitenkin paljon vakavia ja isojakin aiheita aina seksuaalisuudesta ja perhesuhteista ihmiskauppaan ja huumeisiin, juutalaisvainoja unohtamatta. Tärkeitä teemoja on ripoteltu kirjaan niin, että ne lukee kuin huomaamattaan, mutta ajatuksiin ne jäävät kuitenkin pyörimään.

Goa, Ganesha ja minä eli Mira matkustaa Kertun, Kertun äidin ja tämän miesystävän kanssa Intiaan. Matka on taiteelliselle Miralle ensimmäinen matka ulkomaille, ja jos Amsterdam oli Kertulle kokemus, niin Intia vasta onkin päräyttävä. Kirjan yhdeksi hyvin vahvaksi teemaksi nousee eriarvoisuus. Samalla puidaan erilaisia perheitä, etenkin uusioperhettä, joka on Miralle tuttu. Seksuaalisuus on edelleen aiheena vahva, sillä Intiassa homoseksuaalisuutta ei katsota hyvällä, mutta kuten kirjasta käy ilmi, ei sitä aina katsota Suomessakaan suopeasti. 

Sarjan viimeinen osa Jäämeri, jäähyväiset ja minä kerrotaan Ilarin, tyttöjen ystävän, näkökulmasta. Ilari on - ainakin omien sanojensa mukaan - hauska, älyttömän hyvännäköinen ja muutenkin potentiaalista poikaystäväainesta, mitä nyt hänellä on tapana iskeä tyttö sieltä ja toinen täältä. Vaan nyt Ilari tuntee löytäneensä sen oikean, Hetan, joka on oiva syy lähteä roadtripille pohjoiseen, sinne missä Heta asuu. Ilarin lisäksi matkaan lähtevät hänen isoveljensä sekä tietenkin Kerttu ja Mira. Reissuun mahtuu jännitystä, joka tiivistyy kun Hetan tapaaminen lähestyy - Ilari kun ei ole kertonut olevansa pyörätuolissa. Mutta käy niin, että yllätyksiä riittää myös Hetalla. Jälleen kerran kepeä, hauska ja nopeasti luettava kirja onnistuu tuomaan isoja aiheita lukijalle. Edelleen perhesuhteet, ystävyyssuhteet ja parisuhteet ovat mukana, mutta nyt käsitellään myös erilaisuutta, terveyttä ja sairastumista monelta näkökantilta.

Nopeasti napsittujen kirjojen lukeminen tuntui hurjan lohdulliselta ja mukavalta. Kirjojen leppoisa ja lempeä tyyli sopi kesäpäiviin, tarinat jaksoivat kiinnostaa ja teemat mietityttää. Kirjojen lukeminen oli myös melkoinen nostalgiatrippi kun omasta teini-iästä tutut jutut nousivat esiin. Esimerkiksi viestittelyyn käytetty mese, pukeutumistrendit ja muutamat nimeltä mainitut tunnetut henkilöt. Mahtavatkohan ne sanoa mitään nykynuorille? Muutenkin jäin pohtimaan, että onnistuuko kirja enää kiinnostamaan nuoria? Maailma muuttuu niin vinhaa vauhtia, että moni juttu alkaa näyttää nopeasti kivikautiselta. Toisaalta jotkut teemat tuntuvat olevan ikuisia, kuten ensirakkaus, perheet, ystävät, seksuaalisuus, eriarvoisuus, matkustelu...

Ehdottomasti tutustumisen arvoisia nuortenkirjoja, jotka ainakin pahinta lukujumia sysäävät syrjempään. Pidin kaikista osista, mutta suosikikseni taisi lopulta nousta trilogian toinen osa ja Intia. Suosittelen!


11 kommenttia:

 1. Tämä trilogia on kyllä hyvä! Välillä iskee halu lukea tämä uudelleen, mutta ainakaan vielä en ole siihen ryhtynyt. Ehkä vielä joskus.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ja kestäisi varmasti toisenkin lukukerran mainiosti! :)

   Poista
 2. Olen lukenut tästä sarjasta vain päätösosan, ja se toimi ihan mukavasti itsenäisenäkin kirjana. Tykkäsin kovasti, luin kirjan muistaakseni kesällä ja se oli jotenkin hauskaa, kevyttä muttei silti höttöä luettavaa. Oikein kiva nuortensarja tuon lukemani osan perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä toimivat kaikki hyvin itsenäisinäkin, sillä jokaisessa lukija tuodaan kartalle siitä kuka on kukin ja mitä on tapahtunut. Se muuten ehkä ihan hippasen vaivasikin, kun luki nämä yhtä kyytiä haha. On kiva nuortensarja, ja sopii vähän vanhemmallekin lukijalle.

   Poista
 3. Kuulostaapa ihanilta kesäkirjoilta, pitää pitää silmät auki kirjastossa seuraavan kerran!

  VastaaPoista
 4. Olen ekan osan lukenut 15-vuotiaana matkalla Amsterdamiin. Kolahti. Tekisipä nyt postauksesi luettuani tsekata loputkin osat ja tietty eka osa uusintalukuna :) Jotkut teemat tosiaan ovat aina ajankohtaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voah, miten mahtavaa! Voi olisipa itsekin voinut lukea ekan osan tuollaisessa yhteydessä, varmaan saa tosi paljon enemmän irti. Toinen osa oli oma lempparini, joten lämpimästi suosittelen jatko-osiakin!

   Poista
 5. Tämä on aivan ihana sarja, luin sen pari vuotta sitten ja viihdyin :)

  VastaaPoista
 6. Luin tokan ja kolmannen osan vastikään, ja tykkäsin niistä eniten :) Toisaalta, ensimmäisen osan luin aikoja sitten, enkä muista siitä niin paljoa... Tykkäsin kyllä, kun kirjassa ei ollut älypuhelimia vaan nuoret ottivat kuvia kamerallaan.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.