maanantai 15. tammikuuta 2018

10 oman hyllyn himotuinta (2018)

IMG_E1277

On selkeästi se aika kirjavuodesta, kun herätään tarkastelemaan oman hyllyn lukemattomien kirjojen horjuvia pinoja, pyyhkäistään paksuin pöly kirjojen päältä ja mietitään mitkä niistä kirjoista saattaisi ehkä jopa elämänsä aikana lukea. Ja mitkä niistä haluaisi lukea kaikista eniten juuri nyt. Näistä puhutaan alkaneen vuoden lukusuunnitelmissa, osallistutaan jälleen Sivumennen lanseeraamaan Hyllynlämmittäjät-haasteeseen ja kaikenlaista muutakin listausta löytyy. Kuten tämä oma himottujen kirjojen listani.

Olen muutaman vuoden ajan listannut aina vuoden alussa kymmenen oman hyllyn himotuinta kirjaa, eli kirjat, jotka sillä hetkellä haluaisin lukea omasta hyllystäni kaikista eniten. Julkaisen listan blogissani ja sitten - autuaasti unohdan koko listan. Seuraavan vuoden alussa kaivelen listan esiin ja katson, yleensä kauhistuneena, kuinka vähän siltä listalta tulikaan luettua. Viime vuoden listan ja siltä luetut kirjat vot kurkata täältä.

Tänä vuonna tein listan kahdesti. Ensimmäisellä kerralla tuntui, ettei mikään hyllyssäni erityisesti houkuttele, kaikki kiinnostivat yhtä paljon tai vähän. Listasta tuli hieman väkisin väkerretty. Tuumailin kirjoja vielä toisen kerran hetkellä, kun olisin halunnut lukea hyllystäni oikeastaan kaikki ja mielellään heti, ja listasin houkuttelevimmat kirjat uudelleen. Lista oli ihan erilainen, vain pari samaa! Se kertoo siitä, että lista on hyvin fiilispohjalta tehty ja yhtä fiilispohjalta näitä luetaan, tai ollaan lukematta. Tässä listassa ei siis ole järjen hiventäkään - ja juuri siksi se on niin kiva. Ainakin omasta mielestäni.

Kirjat ovat kirjailijan mukaan aakkosjärjestyksessä, kera vakaiden perustelujen siitä, miksi juuri nämä kirjat päätyivät listalle.

1 0   O M A N   H Y L L Y N   H I M O T U I N T A   2 0 1 8

Jan Forsström: Eurooppalaisia rakastajia
Kiinnostuin kirjasta, kun se oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi vuonna 2016. Mutta kuten useille kirjoille käy, unohdin sen roikkumaan lukulistalleni ja muistin seuraavan kerran viime vuoden lopulla, kun pongasin kirjan kirjakaupan alehyllystä kolmella eurolla. Kirja on hyllyni uusi tulokas, ja uutuusarvonsa vuoksi jo kiinnostava. Sen lisäksi tämä sopii mielestäni Helmet-lukuhaasteen kohtaan 9. kirjan kansi on yksivärinen. Niin ja siis aihekin vaikuttaa ihan kohtalaisen luettavalta.

Kari Hukkila: Tuhat ja yksi
Tuomas kirjoitti kirjasta kehuvan arvion, ja siitä asti olen ajatellut sen lukea. Sitten pongasin tämänkin sieltä kolmen euron alehyllystä, luin muutaman sivun ja ostin omakseni. Kirja myi itse itsensä minulle, mutta olisin lukenut sen joka tapauksessa, sillä Tuomas kirjoitti kirjasta näin houkuttelevasti: "Suosittelen romaania kaikille tiedon ja viisauden etsijöille ja rakastajille, niille jotka joutuvat kohtaamaan "no mitä sitten"-kysymyksiä asiassa kuin asiassa. " Kuulostaa niin hyvältä!

Leena Krohn: Hotel Sapiens 
Erehdyin ajattelemaan Erehdyksen luettuani, ettei Krohn ehkä olekaan minulle. Taitava kirjoittamaan, mutta jokin syvempi tunne puuttui. Pyh, sanon minä sen aikaiselle itselleni, sillä kirja jätti niin vahvan jäljen, että muistan sen edelleen lähes ulkoa - erityisesti kirjan tunnelman. Huh mitä tavaraa. Nyt odotan malttamattomana, että ehdin tarttua tähän oman hyllyni kirjaan. Vahva lukukokemus varmaan edessä.

Astrid Lindgren: Riitta-Maija keventää sydäntään 
Lindgren huumassa ei varmaan olisi lainkaan huono idea lukea myös oman hyllyn kirpparilöytöä. Kirja vaikutti aika hauskalta, mutta kun siitä oli mainintoja mm. Lindgrenin elämäkerrassa, niin kiinnostuin kirjasta vielä enemmän. Miksi ihminen ei voi lukea esim. kymmentä kirjaa samaan aikaan?

Alice Munro: Karkulainen, Sanansaattaja tai Valkoinen tunkio
Jos saisin lukea elämässäni vain yhtä kirjailijaa, olisi se melko varmasti Alice Munro. Voi miten jumalainen kirjailija! Haluan samaan aikaan lukea ja säästellä kaiken, mitä hän ikinä on kirjoittanut. Minulla on vielä kolme suomennettua lukematta, ja ne tietenkin löytyvät omasta hyllystäni. Ehkä arvon sen, minkä näistä luen seuraavaksi...

J.R.R. Tolkien: Hobitti
Luen tätä parhaillaan, mutta olin listannut kirjan ennen kuin aloin lukea, niin annetaanpa olla. Hobitti ei ole aiemmin kiinnostanut oikeastaan lainkaan, mutta kun heräsin lastenkirjallisuuden klassikoille, tästä sattui tulemaan uusi vanha Tove Janssonin kuvittama painos (jonka ostin omakseni, koska Tove Jansson!) ja kun kirja vielä linkittyyy Astrid Lindgreniinkin, niin siinä on melkoinen potti syitä lukea. Ja yllätyksekseni olen kirjasta pitänyt!

John Williams: Augustus
Stoner on ollut yksi vaikuttavimpia lukukokemuksia ehkä ikinä. Huikeaa settiä. Niin huikeaa, etten ole uskaltanut lukea kirjailijalta sen jälkeen muuta. Olen myös vierastanut muiden kirjojen aiheita. Mutta sitten päätin unohtaa ennakkoluuloni ja - ostin tämän omakseni. Nyt kirja kuumottelee kovasti. Voiko se olla edes puoliksi niin hyvä kuin Stoner?

Sinikka Vuola: Replika
Olen halunnut lukea tämän tosi pitkään, koska luin tätä muutaman todella kehuvan arvion. Lainasinkin kirjan jo kerran kirjastosta, mutta hetki oli niin väärä, että jätin sen silloin kesken. Kolmen euron alehyllyn äärellä en jäänyt empimään. Ehkä tämän vuoden aikana löytyy se oikea hetki lukea kirja loppuun. 

Hanya Yanagihara: Pieni elämä 
Luin kirjasta ison siivun kirjastolainana, mutta sitten loppui laina-aika ja varausjono pakotti palauttamaan kirjan. Päätin silloin ostavani kirjan omakseni, ja nyt kun se tuli vastaan kivalla alennuksella, niin hyödynsin tilaisuuden. Haluan niin lukea tämän hetkellä, kun ehtii uppoutua pidemmäksi aikaa lukemaan!

Alejandro Zambra: Kotiinpaluun tapoja
Fabriikki Kustannus on harvoja kustantamoita, joiden kirjat kiinnostavat lähtökohtaisesti kustantajan perusteella. Olen haalinut kutantamon kirjoja omakseni, ja meinasin ensin listata tähän kaikki lukemattomat niistä, mutta päädyin lopulta valitsemaan Zambran kirjan. Sen nimi houkuttelee ja aihe kiinnostaa (eikä se ole aivan yhtä paksu kuin nuo muut...). 

Nyt olen sen verran realisti, etten edes veikkaa, kuinka monta saattaisin listalta lukea. Palaan asiaan vuoden kuluttua - jos muistan.

Onko joukossa teidän suosikkeja tai inhokkeja? Ja joko olette listanneet oman hyllynne houkutelevimmat?

Aiemmat postaukset:

2017: 10 oman hyllyn himotuinta (2017) & Luinko 10 oman hyllyn himotuinta vuonna 2017?
2016: 10 oman hyllyn himotuinta (2016) & Luinko 10 oman hyllyn himotuinta vuonna 2016? 

2015: 10 oman hyllyn himotuinta
2014: 10 oman hyllyn odotetuinta10 oman hyllyn odotetuinta - tuliko luettua?

24 kommenttia:

 1. Hurjan mielenkiintoinen lista, voisin näistä kaikki itsekin mielelläni lukea! No Augustuksen ja Pienen elämän olen toki lukenutkin, (ja Hobitin, mutta ei siitä sitten enempää :D), niistä pidin hurjasti! Williams kirjoittaa aiheesta kuin aiheesta maagisesti, ja vaikka Augustus oli näistä lukemastani kolmesta ehkä "haastavin", se antoi silti hurjasti ja oli yksi viime vuoden vahvimpia lukukokemuksia, Butcher's Crossingin ohella.

  Ja minulla on Zambran kirja ollut nyt lokakuun lopusta asti kirjastosta lainassa, odottelen tässä rauhassa nyt jos kohta vaikka olisi jo sen lukuvuorokin.. :D Jostain syystä kaikki muu menee jatkuvasti sen edelle, nyt jopa Fabriikin Islannissa ei ole perhosia, vaikka olin todella ajatellut tuon Kotiinpaluun tapoja ennen sitä lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä on sen verran mielenkiintoinen, että totisesti toivon tältä jotain lukevanikin :D Hobitin lisäksi tietenkin. Stonerin jälkeen kyllä osaa varautua siihen, ettei Williams mitään kevyttä iltalukemistoa ole kirjoittanut varmaan muistakaan. Saas nähdä kuinka käy kirjan kanssa!

   Haha. No mutta siis eihän sitä nyt sitä voi lukea, mitä on ajatellut lukevansa! Tosin tuo on jo aika hyvä, että jopa saman kustantamon kirja kiilaa ohi :D

   Poista
 2. Luin juuri kyseisen Hobitti kirjan. Tykkäsin todella paljon! Ja kuvitus oli hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja Janssonin kuvitus toimii kyllä aina.

   Poista
 3. Olen lukenut vain Hobitin ja Pienen elämän. Hobitin joskus nuorena, Taru sormusten herrasta -huumassa. Ihan söpö satu, mutta ei mikään Sormusten herra. :) Pienestä elämästä pidin ja en pitänyt. Kirjassa oli paljon mielenkiintoista, mutta jotkut asiat jäivät kuitenkin häiritsemään sen verran, että kirjan arvo on mielessäni laskenut lukemisen jälkeen.

  Koskakohan saisin itse luettua Leena Krohnia...Ja Munroakin pitäisi lukea lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, no minulla ehkä toimii paremmin nimenomaan söpö satu, sillä Sormusten herralle en ole koskaan lämmennyt. Pieni elämä jakaa lukijoita. Eihän se mikään iloinen kirja ole, mutta ainakin lukemani alun perusteella vaikutti hyvältä.

   Krohnia kannattaa lukea! Samoin Munroa!

   Poista
 4. Kirjoitin Hotel Sapiensista aikoinaan kandini (josta sain arvosanaksi 5). Hieno, monitasoinen teos. Toivottavasti tulet lukemaan sen vuoden aikana. :) On muuten jännä, että joskus syntyy kuva ettei tykkäisi jostain kirjasta tai pitäisi sitä vaikkapa liian haastavana. Jälkimmäinen tapahtui itselleni viimeksi Kazuo Ishiguron Ole luonani aina -teoksen kanssa. Luulin, että Ishiguro kirjoittaisi jotenkin vaikeaselkoisesti ja en olisi voinut olla enempää väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pitääpä tosiaan yrittää tsempata tuon Krohnin kanssa. Uskon, että kirja on hyvä.

   Minulla on tosi monista kirjoista ennakkokäsitys, joka voi olla, että ajattelen sitä liian haastavana, tai etten pidä, tai että olen ihan varma jo etukäteen, että tulen pitämään! Se on hassua, mutta onneksi silti uskaltaa tarttua erilaisiin kirjoihin. Esimerkiksi Anna Kareninaa pelkäsin etukäteen, nyt se on suuri suosikkini!

   Poista
 5. Vaikka oma hyllysi ei lukemattomista tyhjentyisikään tämän listauksen pohjalta, ainakin se täyttää minun lukulistani :D John Williamsin ja Leena Krohnin kirjat kiinnostavat ja sait minut vakuuttuneeksi siitä, että myös minun pitäisi lukea Hukkilan Tuhat ja yksi. Niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa... Näistä olen lukenut vain Pienen elämän, mutta suosittelen sitä kyllä mammuttimaisesta koosta huolimatta. Se oli hyvin vaikuttava lukukokemus, jota palaan ajattelemaan usein vielä melkein vuosi lukemisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no, toimii tämä lista siis edes jossakin! Williamsia kannattaa ehdottomasti lukea (Stoner!), ja Krohnia mysös. Täytyy toivoa, että Tuhat ja yksi on niin hyvä, kuin miltä se vaikuttaa. Pieni elämä luetaan tietysti, toivottavasti jo tämän vuoden aikana :D

   Poista
 6. Hobitti kirjana on minusta parempi kuin nykyiset leffat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kirja kyllä on ihan vienyt mukanaan, että ei ole valittamisia (ainakaan vielä..). Elokuvia en olekaan nähnyt, mutta saas nähdä, kiinnostavatko ne, kun saan kirjan luetuksi.

   Poista
 7. Kiinnostava kymmenikkö! Munro taitaa olla ainoa sama viime vuoden listalta? Olen lukenut näistä Krohnin Hotel Sapiensin (ehkä paras lukemani Krohn <3), Munron Sanansaattajan (ei niin hyvä kuin muut lukemani) ja Yanagiharan Pienen elämän (hyvin ristiriitainen lukukokemus).

  Valikoin omiin hyllynlämmittäjiini tälle vuodelle vain englanninkielisiä kirjoja. Suurin osa ostamistani kirjoista on englanninkielisiä, joten niitä onkin sitten kertynyt lämmittämään hyllyä, kun enimmäkseen kirjastolainat mukamas aina kiilaavat ohi.

  Tsemppiä, toivottavasti saat mahdollisimman monta näistä luettua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas, Munro on tosiaan ainoa sama ja sitäkin viime vuonna luin. Mutta keikkunee listalla niin kauan, kunnes loppuu luettava. Sanansaattajasta olen kuullut, ettei se ehkä ole Munron parhaimpia. Jännittää vähän miten tuon Krohnin kanssa käy ja Pienen elämän. Mutta katsotaan - ainakin just nyt molemmat kiinnostavat tosi paljon.

   Minullakin kirjastolainat kiilaavat ohi. Ehkä se johtuu siitä, että niissä on kuitenkin se rajallinen aika lukea, kun taas oman hyllyn kirjojahan voi lukea koska vain.

   Kiitos, ja tsemppiä sinullekin niiden englanninkielisten kanssa.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen lista. Varmasti tykkäät näistä kirjoista. Minulle ovat tuttuja Munro, Williams ja Vuola. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pidän. Munro on lempikirjailijoitani, niin hän tuskin ainakaan pettää.

   Kiitos ja samoin sinulle.

   Poista
 9. Pienen elämän olen lukenut. Nyt tammikuussa on ollut aikaa lukea omia kirjoja ja kiva välillä niitäkin lueskella ja lukea pois lukemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin itseasiassa olen nyt lukenut oman hyllyn kirjaa ja sitten pari a-kappaletta pois alta. Haaveilen hetkestä, kun ehtisi vain lukea oman hyllyn kirjoja. Mutta tänäänkin toin kirjastosta kirjoja kotiin, vaikka ei todellakaan pitänyt! :D

   Poista
 10. Oman hyllyn himotuimpiin Pieni elämä ei kuulu, kun en sitä tosiaan omista, mutta himotuimpiin luettaviin se kyllä kuuluu. Toisaalta sen paksuus vähän asettaa haasteita lukemiselle, sillä minäkin toivoisin, että lukuaikaa olisi sitten kunnolla, kun sen pariin pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onhan se paksu, mutta alun perusteella kohtalaisen nopea lukea. Ehkä me molemmat luetaan se tänä vuonna? :)

   Poista
 11. Olen lukenut listaltasi vain Hobitin ja Replikan. Replikan lukemisen kannattaa varata rauhallinen ja kiireetön lukuhetki. Kiinnostava ja omaperäinen kirja, joka on kyllä mielessäni edelleen sellaisena teoksena, joka sai raapimaan päätä - siis hyvällä tavalla. :-D

  Voih, Stoner on niin kultaa. Tuo Augustus on ainut, jota en kirjailijan suomennoksista ole lukenut, sillä aihe on pitänyt vähän etäällä ja toisaalta ei ole vielä ollut sellaista oikeaa fiilistäkään. Jonain päivänä vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Replikaa olen muutaman sivun lukenut, ja juu, täytyy kyllä varata sille aivan oma spesiaali hetkensä. Sitten kun kaipaa pään raapimista!

   Stoner on helmi. Augustus tuntuu itsellekin vieraalta, mutta aion kokeilla!

   Poista
 12. Minulla on hyllynlämmittäjät haasteessa tuo Hobitti odottamassa lukuvuoroaan. Oma kappaleeni on elokuva kansilla, mutta tuo Tove Janssonin kuvittama olisi paljon ihanempi.

  En ole lukenut listaltasi yhtään kirjaa, mutta tuo Hotel Sapiens ja Pieni elämä kiinnostaisivat. Haluan ne joskus lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Hobitti jo loppusuoralla! Yllättävän viihdyttävä se on ollut. Ja siis tuo Janssonin kuvittama painos on mielettömän hieno!

   Veikkaan, että Hotel Sapiens ja Pieni elämä ovat molemmat hyviä kirjoja. Toivotaan ainakin!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.