torstai 4. tammikuuta 2018

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille

IMG_1222

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille. S&S 2017.
Suomentanut: Maija Kauhanen
Sivut: 212Alkuteos: Good Night Stories for Rebel Girls: 100 Tales of Extraordinary Women (2016)
Kirjastosta

Iltasatuja kapinallisille tytöille on satukirja, jossa ei oikeastaan ole yhtään satua, vaan oikeita tarinoita oikeista ihmisistä. Kirjassa on tarinoita naisista, jotka ovat rohkeasti eläneet haluamallaan tavalla silloinkin, kun se ei ole ollut helppoa. Kirjan naiset ovat taistelleet oman tai jonkun toisen olemisen puolesta. He ovat olleet aktiivisia toimijoita, pelastaneet ihmishenkiä, rikkoneet lasikattoja ja kapeita sukupuolirooleja. Nämä naiset ovat olleet kapinallisia rikkomalla normeja ja toimimalla odotetusta poikkeavalla tavalla. He ovat muuttaneet historiaa. Nyt he toimivat innoittajina ja hyvänä esimerkkinä siitä, että tytöt voivat tehdä mitä haluavat, sillä tytöt ovat vahvoja.

Kirjassa on tarina sadasta erilaisesta naisesta. Osa on elänyt kaukana historiassa, mutta joukossa on myös meidän aikamme naisia. On aktivisteja, kirjailijoita, kuningattaria, merirosvoja ja vakoojia. Naisten joukossa on muun muassa matemaatikko Ada Lovelace, joka kirjoitti ensimmäisen tietokoneohjelman 1800-luvulla ja Malala Yousafsai, joka on nuorimpana henkilönä koskaan saanut Nobelin rauhanpalkinnon tehtyään työtä tyttöjen koulutuksen puolesta. Kirjasta löytyvät myös Anna Politkovskaja, Coco Chanel, Kleopatra, Margaret Thatcher ja Virginia Woolf. Itse ilahduin etenkin kahden naisen pääsystä kirjaan; toinen heistä oli Irena Sendlerowa, sotasankari, joka pelasti 2500 lasta juutalaisvainoilta ja toinen afganistalainen räppäri Sonita Alizadeh. Sadan naisen joukosta löytyy varmasti jokaiselle lemppari, innoittaja ja esikuva.

Kirjasta on yksi aukeama jokaiselle naiselle. Heistä on kerrottu lyhyesti sivun verran, tiivistäen jokaisen teot ja elämän pääpiirteet sadunomaisesti. Viereisellä sivulla on kaunis kuvituskuva kyseisestä henkilöstä. Kovin syvälle ei mennä, mutta pienille lukijoille suunnatussa kirjassa ei ehkä ole tarpeenkaan. Me vanhemmat lukijat voimme sitten  lukiessa googlettaa sormet verillä lisätietoa. Naiset esitellään etunimen mukaisesti aakkosjärjestyksessä. En tiedä onko sillä niin suurta väliä, mutta itse olisin järjestänyt tarinat joko sukunimen tai syntymävuoden mukaan.

Iltasatuja kapinallisille tytöille on ehdottomasti yksi viime vuoden tärkeimpiä lastenkirjoja. Ja kyllä tälle olikin jo korkea aika ilmestyä! Kirjan idea on huikean hieno. Kuitenkin heikkouksiakin löytyy. Kirjan aiheet ja tarinat ovat tärkeitä, ja sopisivat luettavaksi ihan pienestä isompiinkin koululaisiin, mutta tämän kirjan tekstit ovat selkeästi melko pienille lukijoille. Pienellä viilauksella ja aavistuksen syvällisemmällä otteella tästä olisi saanut vielä laajemmalle lukijakunnalle sopivan teoksen. Ny teos jää kiikkumaan siihen rajamaille, että viitsiikö isompi koululainen enää lukea?

Kiinnitsin myös samaan seikkaan huomiota kuin mitä Laura aiemmin. Nimittäin naisia kuvataan jonkin verran miesten kautta. Esimerkiksi joissakin tarinoissa kerrottiin naisten tekojen tehneen jonkun miehen ylpeäksi, mikä mielestäni sotii koko kirjan ideaa vastaan. Tietenkin on tarpeellista tehdä näkyväksi se, millaisia valta-asetelmia on ollut ja on. Maailma on ollut ennen miesten ja joidenkin naisten teot ovat olleet lähes mahdottomia omana aikanaan. Se on kuitenkin eri asia kertoa kuin se, että tekojen vaikuttavuus kerrotaan miesten reaktioiden kautta. Varsinkin jos se ei jostain muusta syystä ole oleellista mainita. Ihmettelen myös suuresti miksi tässä lasten satukirjassa on mainittu sana seksikäs? Olkoon kuinka vain sitaatti jonkun lausahduksesta, aina sen voi vaihtaa tai jättää laittamatta.

Kirjan idean hienous kuitenkin jyrää toteutukseen liittyvien pienten ongelmien ylitse. Vaikka epäkohtia pongasin, kun tätä tarkalla silmällä luin ja tiirasin, niin en silti missään nimessä jättäisi tätä lukematta tai suosittelematta. Koska meillä edelleen ilmestyy Kunnaksen kirjoittamia lastenkirjoja miesten historiasta, niin on hurjan tärkeää, että niiden rinnalle ilmestyy myös kirjoja naisten tekemästä historiasta. Voi kunpa tällainen olisi ollut silloin, kun olin itse lapsi!

Kirja on luettu viime vuoden puolella, enkä siksi osallistu tällä Helmet-lukuhaasteeseen.


9 kommenttia:

 1. Ihan ensin: isompi koululainen, ainakin iso alakoululainen eli 10-12-vuotias, on varmasti parasta yleisöä tälle kirjalle. Ainakin meillä 12-vuotias innostui täysillä ja sai muutaman kaverinsakin kiinnostumaan tästä. Tuon ikäinen alkaa olla jo aika kiinnostunut yhteiskunnasta ja tasa-arvosta ja osaa myös googletella syvällisempää tietoa.

  Minustakin tämä on tärkeä kirja, vaikka tässä on muttansa. Naisia tosiaan ainakin osin katsotaan miehisen tekemisen kautta, mikä minun mielestäni johtuu siitä, että tekijät ovat italialaistaustaisia - ts. siellä uraauurtava asia voi Pohjoismaissa olla jotain, mikä on aikaa sitten saavutettu. Mutta kokonaisuudessaan tämä on hieno ja innostava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hyvä tietää, että 12-vuotias on innostunut! Itse kun jotenkin pidin tekstiä paikoin sen verran lapsellisena, että mietin kenelle uppoaa. Mutta tätä voisi siis vinkata tuonkin ikäisille :)

   Tärkeä kirja, vaikka ei täydellinen. Kiva kuitenkin, että tällaista julkaistaan ja suomennetaan meillekin.

   Poista
  2. Minä annoin tämän vastikään 14-vuotissynttärilahjaksi ja saaja oli ainakin lahjan saadessaan todella innoissaan. Ajattelin, että kirjan avulla on helppo tutustua erilaisiin naisiin ja jos joku kiinnostaa enemmän, niin tuonikäinen osaa etsiä itse lisätietoa netistä. Myös kirjan kauniit kuvat miellyttivät lahjan saajaa.

   Poista
 2. Tässä oli kyllä paljon hyvää ja vahvaa, sellaista, jonka takia tämä todella on tärkeä kirja. Onneksi näistä kirjan "epäkohdista", hiomisen varaa olevista huolimattomuuksista silti keskustellaan, ja nekin nostetaan esiin, sillä eihän nämä asiat mene eteenpäin, jos pitäydytään vaan kehumisessa ja tavallaan hyväksytään keskeneräisyyskin, sillä tasa-arvoon tähtäävät asiat tuskin koskaan täysin valmiiksi tulevat. Silti sitä valmiimpaa kohti täytyy pyrkiä, ja onneksi tässä on paljon ainesta yhdeksi ponnahduslaudaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Ja etenkin lastenkirjan kohdalla sitä ehkä sitten miettii enemmän, koska lapset saattavat imeä sen sellaisenaan, kun taas toivon mukaan aikuiset osaavat vähän kyseenalaistaa. Mutta onhan tämä hyvä kirja, sitä täydellistä odotellessa.

   Poista
 3. Tämäkin kirja täytyy lisätä lukulistalle, kuulostaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos syvällisestä tekstistä! Itselläni on vielä tämä teos lukematta, mutta luulen, että kirjakaupan lahjakortin rippeet menevät tämän hankkimiseen. -Minna/bibobook.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jos pidit! Ja tämä on hyvä hankinta, mielenkiintoinen ja tärkeä kirja, ja jättää tilaa omille pohdinnoille.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.