maanantai 1. tammikuuta 2018

Lukusuunnitelmia vuodelle 2018


IMG_1201

Alkuvuoden hauskin juttu on kiistatta lukusuunnitelmien laatiminen tulevalle vuodelle. Tai no jaa, suunnitelmista puhuminen lienee hieman liian mahtipontista kaltaiselleni tuuliviirille ja fiilislukijalle, joten ehkä voisi puhua ennemminkin suuntaviivoista siihen mitä ja miten haluaisin lukea. Unohtamatta realiteetteja, sillä vaikka kuinka haluaisin lukea esimerkiksi kaikki hyllyni lukemattomat teokset, niin sitä ei tule tapahtumaan seuraavan vuoden aikana. Maalaillaan nyt siis maltillisia suuntaviivoja.

Ennen lukusuunnitelmia pohjustan hieman tulevaa, vielä tuntematonta vuotta. Ainakin ensimmäisen puoli vuotta tulen olemaan edelleen kokopäivätöissä. Tarkoitukseni on myös kirjoittaa viimein oppari ja valmistua (nyt kun kirjoitin tämän tähän, niin kummallisesti iski kevyt kylmä hiki päälle). Näiden vastapainoksi haluan pitää itsestäni parempaa huolta, mikä käytännössä tarkoittaa enemmän unta, enemmän ruokaa ja vähintään saman verran liikuntaa kuin viime syksynä. Toisaalta myös enemmän omaa aikaa ja aikaa harrastuksilleni, eli lukemiselle. Se miten tämä kaikki mahtuu kalenteriin, on vielä mysteeri. 

Lukemisen suhteen olen kuitenkin positiivisin ja odottavaisin mielin. Vuosi 2017 oli melkoinen mylläys omassa elämässäni ja näin jälkikäteen kun vuotta ajattelee, niin on ihme, että tässä sitä vain juodaan kahvia hymyssä suin ja kirjoitellaan blogiin innostuneesti tästä juuri alkaneesta uudesta vuodesta. Huh! Mutta kaikessa siinä viime vuoden mylläkässäkin onnistuin lukemaan 64 teosta. Uskon siis kaltaiseni paatuneen lukijan ehtivän lukea tämänkin vuoden aikana ainakin jotain. Kurkataanpas siis niihin lukusuunnitelmiin.


V U O N N A  2 0 1 8  A I O N...

Osallistua ensimmäistä kertaa Helmet-lukuhaasteeseen. Lukuhaasteet eivät yleensä sovi minulle (unohdan ne, jäävät kesken...) ja olen useamman kuukauden puntaroinut osallistumistani tämän vuoden haasteeseen - jep, joihinkin asioihin osaan suhtautua vakavasti. Aion osallistua haasteeseen sillä tavoin, että katson sopiiko lukemani teokset haastekohtiin. Toisaalta toivon haasteen tuovan haastetta, ja joihinkin kohtiin aion etsiä luettavaa, koska ne eivät kuulostaa yhtään minulta. Toivon haasteen myös potkivan minua lukemaan enemmän (kts. seuraava kohta).

Muistaa, että aina voi lukea. Vuosi 2017 oli huono lukuvuosi, koska pitkään oli jakso, etten kyennyt lukemaan, sillä keskittymiskyky ja tunne-elämä olivat sen verran sotkua. Kun sain taas otteen lukemisesta, luin lähinnä sarjakuvia, lastenkirjoja ja tietokirjoja. Kehitin itselleni pelon tarttua aikuisten romaaneihin, koska niin moni oli jäänyt kesken huonona lukukautena. Ajattelin, etten kykene, etten saa niistä mitään irti, etten vain ole valmis lukemaan niitä. Näin saattoi ollakin. Toisaalta aina voi lukea. Mitä sitten, jos keskittymiskyky ei ole terävimmillään tai kirjasta menee jotain ohi? Silti voi lukea ja saada paljon irti. Kynnys lukea seuraava kirja myös madaltuu ja helpottuu. Jos en muuten meinaa saada luettua, niin luen sitten vaikka suorittaakseni Helmet-lukuhaasteen.

Kirjoittaa kirjoista blogiin mahdollisimman pian lukemisen jälkeen, koska niin se tuntuu aina kaikista mukavimmalta. Ajatukset ovat vielä kirjassa, on jotain sanottavaa ja samalla siivoaa pöytää seuraavaa kirjaa varten. Kun luettujen, mutta bloggaamattomien pino on korkea, niin homma alkaa yllättäen maistua vähän puulta.

Lukea Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian yhdessä ystäväni kanssa. (Taas iskee kevyt kylmä hiki...)

Lukea enemmän kuin neljä oman hyllyn lukematonta teosta.

Pitää kiinni maltillisesta kirjojen ostamisesta. Mutta ostaa enemmän kirjoja lahjaksi!

Päivittää vihdoin ja viimein blogin ulkoasun.

Näin villejä suunnitelmia minulla on vuodelle 2018. Ehkä tärkeimpinä näistä pidän toista ja kolmatta kohtaa. Kirjoitin muuten otsikkoon reteästi "aion", mutta kyllä nämä edelleen ovat niitä kevyitä suuntaviivoja tulevaan kirjavuoteen. Sanon, ja samalla sisäinen suorittajani herää talviunestaan.

Miltä kuulostaa? Millaisia lukusuunnitelmia teillä on uudelle vuodelle?

20 kommenttia:

 1. Onpa paljon suunnitelmia :)
  Minullakin on aikomus osallistua Helmet lukuhaasteeseen. Olen vähän jo katsellut siihen kirjoja. Osallistun haasteeseen jo kolmannen kerran. Olen siis jäänyt siihen aivan koukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, no vuosi on pitkä aika! Enemmän aikaa luistaa jokaisesta suunnitelmasta...

   Uskon, että kun haasteessa on kerran mukana, niin voi olla vaikea jättää seuraava välistä. Tsemppiä siis haasteen kanssa!

   Poista
 2. Hyviä ja ihan varmasti toteutettavissa olevia suunnitelmia tälle vuodelle! Tuo kolmas kohta on tarpeen minullekin, sillä etenkin viime vuonna tuli välillä luettua sen verran nopeasti, että blogattavien pino uhkasi kasvaa liian suureksi ja huomasin, että siitä tuli stressaantunut olo. Joskus blogin ensimmäisinä vuosina minulle oli tärkeää kirjoittaa kirjasta blogiin suunnilleen heti, kun olin saanut sen luettua, mutta nykyään tykkään fiilistellä hetken aikaa, mutta en viikkotolkulla, se on liikaa.

  Aion myös osallistua Helmet-haasteeseen, muut suunnitelmat ovat vielä pikkuisen levällään. Täytyy palata niihin lähipäivinä omassa blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että nämä ovat kuitenkin sen verran realistisia, että pystyy toteuttamaan. Katsotaan kuinka oikeasti käy haha. Ja minulla on ihan sama, että blogin alkuaikoina kirjoitin melkein heti kirjan luettuani. Viime vuonna viiveet alkoivat vain olla sen verran pitkiä, että saatoin kirjoitella pari kuukautta sittenkin luetusta. Se ei enää oikein tuntunut edes tarkoituksenmukaiselta. Haluan kuitenkin pian lukemisen jälkeen kirjoittaa ylös ajatuksiani, enkä sitten, kun suuri osa on jo unohtunut...

   Jään odottelemaan, millaisia suunnitelmia sinulla on ensi vuodelle!

   Poista
 3. Hyviä suunnitelmia. :) En muista enää, montako kertaa olen aikonut kirjoittaa kirjoista blogiini mahdollisimman pian lukemisen jälkeen. Se ei jostain syystä vain onnistu minulta. Tai sitten mulla on niin heikko tahdonvoima, etten pysty pakottamaan itseäni näppiksen ääreen jollei huvita kirjoittaa... :D No, olen joka tapauksessa jo lähes alistunut siihen, että omat luettuni tulevat pikkuisella viiveellä blogiin. :) Lukuiloa sinulle vuodelle 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat ovat usein hyviä, katsotaan vaan kuinka käy toteutuksen...

   Minä kirjoitin blogin perustamisen jälkeen ekat vuodet aina heti blogiin kirjan luettuani. Tai niin pian kuin mahdollista. Se oli aika toimiva tapa, koska silloin yleensä oli vielä sanottavaa ja jotenkin intoa kirjoittaa ne jutut. Nykyään sellainen ei olisi edes mahdollista, mutta päivien tai viikkojen viive taas syö sitä kirjoittamisen iloa. Varsinkin jos blogattavien pino kasvaa...

   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 4. Totta, lukusuunnitelmien laatiminen on yksi alkuvuoden isoista iloista! Minä aina tässä vaiheessa vuotta pohdiskelen lukevani sitä sun tätä... Loppuvuonna totuus voi olla toisenlainen, mutta nyt nautin tästä suunnittelusta.

  Maltillinen kirjojen ostaminen kuulostaa hyvältä!

  Kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, mutta sehän suunnittelussa on parasta, että silloin kaikki periaatteessa on mahdollista! Vuosi edessä, sitä ehtii vaikka ja mitä. Sitä voi sitten loppuvuonna katsoa, kuinka kävi...

   Kiitos, samoin sinulle! <3

   Poista
 5. Loistavia suunnitelmia! Ja peukut Täällä Pohjantähden alla -trilogialle, minulla on jo ollut vuosia haaveena lukea se uudelleen.. Mutta ehkä se onnistuisikin, jos antaisi luvan itselleen lukea sen tosiaan kolmena erillisenä kirjana eikä pakottautuisi lukemaan koko trilogiaa putkeen (kuten jostain olen päähäni saanut että muka "pitää" tehdä), ja lukisi välissä muutakin jos siltä tuntuu. Hassua miten vakavaa sitä omassa päässä tietyistä lukujutuista saakin kehiteltyä.

  Ja tsemppiä Helmet-haasteeseen ja koko vuoteen tosiaan, eiköhän tästä jo ainakin edellistä parempi voisi tulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, ja siis apua, minä olen ajatellut lukea tuota trilogiaa pitkin vuotta muiden kirjojen rinnalla :D Ellei se sitten olekin niin vetävä, että luen sen nopsakasti tuosta vain! Mutta olen han yhtävä vakava, joten ymmärrän kyllä hyvin :D

   Pakko tulla parempi! Tsempit sinullekin!

   Poista
 6. You can do it, girl!

  Itse aion ahnehtia mahdollisimman paljon erilaista luettavaa, osallistua eri haasteisiin, lukea oman hyllyn lukemattomia, nauttia lukemisesta, huolehtia siitä, ettei someilu ja kännykän räpläys vie niin paljon aikaa muulta kuin se on nyt tuntunut vievän ja ehkä ehkä ehkä myös tehdä jotain uudistuksia blogin ulkoasuun yms.

  Hyvä vuosi tästä tulee, ihan varmasti. Onnea uudelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes I can! We can!

   Ja ah, kadehdin lukutahtiasi! Ja tavoitteellisuutta. Ehdit aina niin paljon. Itsellänikin on vakaa tarkoitus vähentää sometusta ja keskittyä enemmän lukemaan. On se nyt saakelisti paremmin käytettyä aikaa aina.

   Eiköhän tästä juu hyvä leivota. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 7. Oikein hyviä tavotteita :) Ehdin jo rutistaa bloggeriin, että lukisin tänä vuonna enemmän tietokirjoja ja historiaa, ja englanniksi. Ehkä tänä vuonna yritän mennä vähemmän haasteiden mukana ja yritän etsiä vaikka kivenkoloista kirjoja joista OIKEASTI luultavasti pidän. Yleensäottaen, haluan lukea paljon, eli jostain pitää kaivaa aikaa :)

  Pidä mukavaa Helmet-haasteen kanssa! Minusta siinä oli aika kiintoisia kohtia. Helmetissä tykkään just siitä kirjojen etsinnästä. Osa onneksi menee kohdilleen kuin bingossa vuoden mittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokirjat, historia ja englanniksi saavat täältä peukkuja. Kuulostaa hyvältä! Ja joo, itse en yleensä koskaan ole mukana haasteissa, mutta nyt Helmetin haaste kiinnosti. Minusta tuntuu, että kun etsii sopivaa kirjaa, se voi olla haastavampaa kuin se, että että huomaa juuri luvussa olevan kirjan sopivankin useampaan kohtaan! Esimerkiksi nyt luen kirjaa, josta ajattelin, ettei se sovi yhteenkään kohtaan - mutta itseasiassa se sopisi kolmeen!

   Toivottavasti aikaa lukemiselle löytyy! :)

   Poista
 8. Erittäin hyvältä kuulostavia suunnitelmia ja suuntaviivoja tälle vuodelle! :) Osasta voisi napata kiinni itsekin, varsinkin tuosta kolmannesta kohdasta. Aion myös yrittää jättää joitain muita, turhia iltarutineeja (eli koneella hengaamisen) pois ja käyttää sen ajan ennemmin lukemiseen.

  Kyllä tästäkin vuodesta varmasti selvitään, mutta tsemppiä silti kaikkeen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tästä hyvä tulee! Minusta tuntuu, että on helpompi siirtyä lukemaan muuta, kun saa kirjoitettua pois aina aiemmin luetut. Ja sama täällä, että vähemmän somea, enemmän kirjoja! Vielä kun saisi sen käytäntöön....

   Kiitos, ja samoin! <3

   Poista
 9. Mä just postailin oman suunnitelmalistani, meille yhteistä on tuo kirjojen maltillisempi ostaminen. Mun kohdalla se taitaa olla se tuhoontuomituin tavoite, mutta hälläväliä! Oon vähentänyt blogistressiä sillä, että en ees tavoittele jokaisesta kirjasta kirjoittamista. Kirjoitan niistä, joista tuntuu hyvältä kirjoittaa. Täällä Pohjantähden alla kiinnostais kyllä muakin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin lukemassa suunnitelmistasi ja hyvältä näytti! Kirjojen vähentäminen on omalta osaltani onnistunut kohtalaisesti, mutta vaatii kyllä jatkuvaa tsemppausta :D

   Mulle blogi on myös lukupäiväkirja, niin siksi haluaisin kirjoittaa kaikista. Sen verran nykyään joustan, että kaikista työ- tai koulukirjoista en välttämättä kirjoita.

   Poista
 10. Olin pitkään haastenarkkari, mutta pari vuotta sitten kun jäin äitiyslomalle, pyristelin irti tästä tietyllä tavalla rajoittavasta tavasta:D Kyllä, joihinkin kirja-asioihin on syytä suhtautua vakavasti:DD

  Heti kun lopetin kirjalistojen yms. seuraamisen, klassikoiden lukeminen jäi vähiin. Tänä vuonna toivoisin, että saisin tartuttua Dickensin tuotantoon, joka kiinnostaa kovasti. Muuten uskon, että minua aidosti kiinnostavat klassikot on aika lailla luettu.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.