keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Hyllyni lukemattomat kirjat

IMG_6991

Laskin eräänä iltana kaikki kirjahyllyni lukemattomat kirjat.

Niitä on 132.

(Plus 12 lukematonta kirjaa, jotka aion laittaa kiertoon lukemattomina.)

Luku järkytti, mutta ei yllättänyt. Olen ollut tietoinen, että hyllyssäni on paljon lukemattomia kirjoja. Olen ostanut kirjoja hyvin vähän viime vuosina, mutta olen ostanut niitä kuitenkin jonkin verran. Olen ostanut kippareilta löytämiäni klassikoita, ja joskus eurolla tai parilla jonkun lukulistallani olevan kirjan. Olen ostanut lempikirjailijoideni kirjoja, sekä uutuuksia, jotka haluan ehdottomasti omaan hyllyyni. Lisäksi olen saanut arvostelukappaleita ja lahjakirjoja. Toisinaan poimin kirjoja taloyhtiömme "saa ottaa"-kasasta.

Samaan aikaan, kun kirjojen määrä hyllyssäni on kasvanut hitaasti, mutta tasaisesti, olen lukenut pääasiassa koko sen ajan kirjastolainoja.

Olen tiennyt, että omistan paljon kirjoja, joita en ole koskaan lukenut. Lukumäärä oli silti enemmän, kuin oletin. Arvelin sen olevan ainakin 100, en ollut täysin hukassa, mutta jos laskee mukaan vielä kirjat, jotka aion laittaa nyt pois, on luku melkein 150. Tätä tahtia lukemattomia on pian enemmän, kuin luettuja.

Tässä ei ole mitään järkeä. Miksi hankkia kirjoja, joita ei koskaan lue? En mieti niinkään rahallista puolta, sillä useampi kirja on saatu tai muutaman euron löytö, muutama jopa ilmainen löytö. En ole upottanut omaisuutta näihin kirjoihin. Mutta tilaa ne vievät. Ne vievät tilaa asunnosta, ja ne vievät tilaa kokoelmalta, jossa olisi vain lempikirjojani. Moni lukematon on sellainen, että haluan ne lukea, mutta olen aika varma, etteivät ne jää sen jälkeen hyllyyni.

Nuorempana halusin kirjahyllyn, jossa on vain lukemiani kirjoja. En edes suostunut laittamaan saamiani kirjoja siihen pikkuruiseen hyllyyn ennen, kuin olin ne lukenut. Nykyään minua kutkuttaa ajatus siitä, että omastakin hyllystäni löytyy lukemattomia helmiä, teoksia lempikirjailijoiltani ja aina joku kirja, jonka voi huoletta napata mukaan reissuun.
 
Mutta yli sataa lukematonta kirjaa en tarvitse. En ainakaan ennen, kuin kotoani löytyy tarpeeksi tilaa moiselle määrälle. (Siitäkin huolimatta, että kun puhuin tästä pulmasta isälleni, niin hän tiiraili silmät sirrissä 25 neliötäni ja totesi sitten, että television päälle voisi kiinnittää vielä monta hyllyä kirjoja varten. En ole vielä alkanut harkita tätä vaihtoehtoa, isompaa asuntoa kyllä...)

Olen kirjoittanut tästä samasta aiheesta useita kertoja blogiini. Kirjoitan siitä taas. Tämä taitaa olla kirjaihmisen ikuinen puheenaihe. Mutta kirjoitan tästä nyt myös siksi, että olen päättänyt ensi vuonna karsin lukemattomien kirjojen määrää. Ihan lukemalla kirjoja, kuten kirjoja kuuluu lukea, tai lukemalla kirjoja sen verran, että tiedän, kannattaako ne lukea kokonaan vai laittaa pois. Aion motivoida itseni sillä, että näin saan hyllyyni tilaa, jotta voin ostaa juuri ne kirjat, jotka sinne haluan.

Ovelaa, eikö? Niin minustakin.

Samana iltana, kun laskin kirjahyllyni lukemattomien määrän, kirjoitin listan lukemattomista teoksista ja aakkostin ne kirjailijan sukunimen mukaan. Lista löytyy bannerin alta, tai klikkaamalla tästä. En tiedä vielä miten listaa hyödynnän, jos mitenkään, mutta ainakin sain nyt hyvän tuntuman siitä, mitä hyllyni sisältää.

Instagramin puolella sain paljon kommentteja aiheeseen liittyen, kun pyysin muita arvailemaan paljonko hyllyssäni on lukemattomia kirjoja. Mutta kysytään nyt vielä täälläkin, että painiiko joku muu kenties saman ongelman äärellä? Paljonko sinulta löytyy lukemattomia kirjoja omasta hyllystäsi?

38 kommenttia:

 1. Mulla taitaa olla jotain 172 lukematonta kirjaa kirjahyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah ihanaa kuulla, että muillakin on kunnon kasat lukemattomia kirjoja hyllyssään!

   Poista
 2. Omia lukemattomia selaillessa huomaan, että paljon tulee hankittua klassikoita, ajatuksella "luen tän sit joskus". Toisaalta voi sitten lohduttautua sillä, että ne ovat aina ajankohtaisia... (P.S. pakko hehkuttaa tuota Virginia Woolfin Majakkaa, luen sitä just nyt englanniksi ja se on ihana! se on kirjastosta lainattu e-kirja, mutta nyt on olo että pitää hankkia se omaksi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hieman sama ajattelutapa klassikoiden suhteen...
   Hei, aivan mahtava kuulla, nyt ehkä uskallan ottaa sen joskus lukuun.

   Poista
 3. Mahtoikohan päivitetty lukema olla 267... Noista osa on lukulaitteella mutta enimmät ihan fyysisessä hyllyssä. Kävin jo jossain välissä ainakin tosi lähellä ykkösellä alkavaa lukemaa mutta jotenkin nyt lipsahti taas! Ja luonnollisesti olen tänä vuonna lukenut suurimmaksi osaksi kirjastolainoja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis miten ihanaa, että jollain on noin paljon. Lohduttaa minua. :D

   Poista
 4. Hyllystä ei löydy kuin muutama, mutta kaapeista löytyy ainakin 50, olen vuoden aikana lukenut näitä lukemattomia tai lainannut kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailtavan sopiva luku! Minun tavoitteeni on ensi vuonna lukea omasta hyllystä ja joulukirjatkin valitsen omien lukemattomien joukosta.

   Poista
 5. Tulipa muuten liioiteltua, ei ookaan kuin 265! ;)

  VastaaPoista
 6. Okei oli pakko laskea itsekin omat lukemattomat, ja niitä olikin vähemmän mitä luulin, 104 (plus 3 sarjakuvaa)! Laitoin kesällä aika paljon lukemattomia pois, mutta nyt huomasin hyllyssä vieläkin monia kirjoja, jotka voisin laittaa suoraan eteenpäin lukematta. Minulla tosin tuo määrä tuntuu silti aika nololta, koska taidan omistaa huomattavasti vähemmän kirjojakin kuin sinä...

  Minäkin tein joskus listan lukemattomista, mutten ole muistanut päivittää sitä aikoihin. Muutamia samojakin nähtävästi löytyy. Tuolla listallasi on kyllä muutamia helmiä joukossa, kuten nyt vaikka Vuonna 1984, Oman elämänsä sankari ja Augustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että muillakin on hieman enemmän lukemattomia hyllyssään! Eihän siinä ole mitään noloa, että pitää kirjoista - eihän?! :D En ole laskenut omistamieni kirjojen määrää. Ehkä se voisi olla seuraava koettelemus...

   Juuri nuo kolme luettelemaasi on pitänyt lukea pitkään, mutta aina kirjastolainat kiilaa ohi. Ensi vuonna nokka tiukemmin kohti omaa hyllyä.

   Poista
 7. Minä en ole edes tietoinen kuinka paljon omistan kirjoja. Minulla on vain pieni kirjahylly, johon olen poiminut esille miellyttävimmät ja omasta mielestäni arvokkaimmat. Sen lisäksi kirjoja on laatikoissa varastossa ja ihan kaapeissakin. Minulla varmaan suurin osa kirjoista on lukemattomia. Kamala ajatus, mutta tässä vuosien aikana kirjastolainat ovat aina menneet edelle. Ehkä ensi vuonna yritän myös tarttua oman hyllyn helmiin, kun tiedän siellä niitä olevan. Ja ehkä joskus omistan tarpeeksi ison asunnon ja kirjahyllyn, että kaikki kirjat pääsevät ansaitsemalleen paikalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en tiedä, paljon omistan kirjoja. Pitäisi ehkä joskus laskea (jos uskaltaa). Minullakin kirjastolainat menevät usein muiden edelle. Nyt kyllä palautin lukemattomia kirjastolainojakin kirjastoon ja päätin olla paljon tiukempi sen suhteen, mitä lainaan. Enemmän oman hyllyn kirjoja, kun ne kerta on ostettu.

   Minäkin toivon, että joskus on hieman isompi asunto, jotta kirjojen määrää ei tarvitse niin paljon miettiä. Nyt ne syövät kohtuuttoman ison tilan pienestä yksiöstäni.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen juttu! Onpas sinulla hyviä lukemattomia kirjoja, olen itse lukenut niistä 24. :)

  Pitäisi ehkä laskea omatkin lukemattomat, mutta en tiedä uskallanko... Niitä on varmasti satoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pekka! Hyviä on, varmasti, mutta kun saisi velä tartuttua niihin!

   Minäkin mietin pitkään, uskallanko. Toisaalta konkreettinen luku ehkä herätti siihen, että niitä kirjoja voisi ihan oikeasti myös lukea.

   Poista
 9. Minulla on lukemattomia kirjoja siellä sun täällä (esim. korissa sohvapöydän alla). Määrää en ole laskenut, mutta ehkä en ihan noin isoihin lukuihin pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakätköjä! Ihanaa! Minulla ovat hyllyssä, pieneen asuntooni on vaikea hukata kirjoja - se näkyy ja tuntuu. Laske joskus ;)

   Poista
 10. Mulla toimi tänä kesänä oman hyllyn lukemattomien läpikäymiseen inspiraationa kirjastolakko, mutta en tiedä miten hyvin se sinun kohdallasi onnistuisi, haha :D Mutta varsin ylpeä saan olla jo siitäkin, sillä tällä hetkellä 8/10 oman hyllyn himotuimmista on jo luettu, vaikka aikaakin olisi vielä keväälle!

  Ja kuten tosiaan jo instagramin puolella kommentoinkin, on useampi kymmen lukemattomia minullakin, ja tähän oli taas ihan hyvä herätä. Suurin osa niistä kun ei ole päässyt vuosiin lukulistalleni, ja tiedänkin siis jo mistä lähden karsimaan, kun palaan Helsinkiin joululomalle. Turha sellaisia on siellä säilyttää, joiden lukeminen ei edes kiinnosta. Vaikka suuri kirjahylly jollain tapaa haaveissa on, haluaisin, että se koostuisi lempikirjoista tai muuten vain tärkeistä teoksista, ei sellaisista, joita on haalittu ajan mittaan, koska "ehkä kiinnostaa, ehkä ei"! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, tuo kirjastolakko saattaa olla inansa haastavaa. Olen kyllä tehnyt kaikkia sopimuksia, että jos lainaa, niin sitten pitää palauttaa saman verran kirjoja jne. mutta on se aika työ olla joka päivä kirjastossa lainaamatta mitään!!!

   Oho, onpa sinulla hyvä oman hyllyn himottujen kanssa. Minä en ole edes kurkannut mitä sinne aikoinaan listasin.

   Minulla on myös muutamia useamman vuoden hyllyssä olleita. Ongelma on se, että ne kiinnostavat yhä! Kiinnostaamattomat on helppo laittaa kiertoo - nyt laitoin 12 - mutta kun niitä ei ole, niin ei jää vaihtoehdoksi kuin lukea. Minulla on sama, että haluaisin tulevaisuuden kirjahyllyyni vain omat lempparit.

   Poista
 11. Oli pakko myös mennä laskemaan omasta hyllystä ja lukemattomia löytyi 25 kappaletta. Laskin mukaan kylläkin vain ne, jotka todella joskus aion lukea, sillä jotain minäkin voisin laittaa lukematta pois jos viitsisin vaivautua. Kokoelmani on melko pieni, joten 25 on siihen nähden suuri määrä lukemattomia. Toiveissa olisi, että joulun aikaan ehtisin johonkin niistä tarttua. Jää nähtäväksi kuinka käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana 25 kpl! Olisipa minullakin!
   Minäkin nappaan joulukirjani omasta hyllystäni tänä vuonna.

   Poista
 12. Kyllä, lukemattomia kirjoja löytyy paljon. Ostan suosikkikirjailijoideni kirjat ja usein teen heräteostoksia "sadepäivän varalle". Saisi sataa melko kauan, että saisin haalimani kirjat luettua :D Kirjahyllyjen siivoamisprojekti pitäisi siis minunkin tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihania heräteostoksia! Minulla määrä on sellainen, että sen voisi ehkä jopa parissa vuodessa selättää, jos ahkerasti lukisi, eikä ostaisi lisää kirjoja. :D Mutta se on siis hyvin optimistinen arvio, eikä oikein realistinen.

   Tsemppiä kirjahyllyjen siivoukseen!

   Poista
 13. Kun sain 100 lukematonta täyteen lopetin laskemisen ja päädyin samaan ratkaisuun kuin sinäkin, että alan lukea oman kirjahyllyn kirjoja. Nyt joulukuussa olen lukenut jo neljä oman kirjahyllyn kirjaa, joten olen päässyt jo vauhtiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, mahtavaa! Minäkin aion napata joululukemiseni omasta hyllystäni. :)

   Poista
 14. Minulla on myös melko järisyttävä määrä lukemattomia kirjoja hyllyssä (tai hyllyissä, pinoissa, kasoissa, pöydillä, lattioilla jne.), mutta kaikki kirjat (ainakin siis viimeisen viiden vuoden aikana hankitut) on pohtien valittu eli täytyy olla aito kiinnostus ne lukea tai "en saa ostaa". :D

  En uskalla laskea lukemattomia kirjoja, mutta reilusti yli sadan niitä on. Voi olla jopa parisataa. Minä kyllä haluankin, että kodissani on myös lukemattomia kirjoja, koska tykään kun on valinnanvaraa. Kirjat joita en koe tarpeelliseksi pitää, laitan kiertoon.

  Kirjastosta lainaaminen siirtää omasta hyllystä lukemista, kun kirjaston kirjat aina kiilaavat kaikkien muiden edelle. Pitäisi pitää kirjastotauko jossain välissä ja lukea vain omasta hyllystä. Tosin nyt on luvussa oman hyllyn kirja.

  Ajattelin ensi vuonna pitää kirjaa ostamistani kirjoista (pyrin ostamaan vain kirjoja, joita ei saa kirjastosta). Olen muutamana aiempana vuonna (en kuitenkaan tänä vuonna) tehnyt saman ja hieman järkytyin ostomäärästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, etten ole ainoa isojen lukemattomien pinojeni kanssa. Minäkin olen ostanut kaikki kirjat kyllä niin, että ovat ostohetkellä kiinnostaneet. Lähes kaikki kiinnostavat edelleen, mutta toki jos liian kauan pölyttyy hyllyssä, niin kiinnostus voi lopahtaa.

   Minä olen muutaman vuoden pitänyt kirjaa ostamistani kirjoista ja se on tuottanut tulosta - olen ostanut paaaaaaljon vähemmän. Kirjastokirjat ovat suurempi ongelma :D

   Poista
 15. Mulla on suunnitelmissa tehdä sama projekti omaan kirjahyllyyn, tilanne kun on jo pitkään ollut se, että uusille kirjoille ei ole enää yhtään tilaa. Pitäisi karsia kirjoja rankalla kädellä pois tai ostaa isompi kirjahylly.

  Ensi vuonna koitan keskittyä lukemaan oman hyllyn lukemattomia, vaikka kirjaston kirjojen houkuttelevuun tuntuu lähes aina olevan suurempi ja jo nyt olen naputellut uutuuksia kiitettävää tahtia varaukseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli/on vähän sama tilanne. Nykyiseen kämppään ei enempää hyllyjä mahdu, joten karsimislinjalla täytyy olla.

   Sama juttu. Ensi vuonna enemmän oman hyllyn kirjoja! (Ja sama juttu. Uutuuksia on varauslistassa melkoinen määrä...)

   Poista
 16. Itsellä taitaa olla noin 10-15kappaletta. Viime vuonna luin aikalailla kirjoja omasta hyllystä ja tosiaan lähes kaikki myin pois. Hyllyyni tais jäädä noin 5 loistavaa kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, 10-15 kappaletta! Kadehdin tuota määrää! :)

   Poista
 17. Kävin kurkistamassa listaasi, hienoja teoksia iso rivi odottamassa! Minulla on muuten myös Täällä pohjantäden alla hyllyssä lukemista odottamassa :) Jos tuosta pitäisi näin äkkiseltään jotain kirjaa suositella niin Märta Tikkasen Kaksi jäi vahvana mieleeni. /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että hienoja ovat, mutta kun saisi vielä ne itsekin luettua! Tikkanen kiinnostaa, joten yritän lukea tuon pian. Kiitos!

   Poista
 18. Mä lupaan ensimmäisenä kertoa sulle, kun lasken kirjat joulun jälkeen. Lupaan jo etukäteen, että ongelmani ja lukemattomien kirjojen määrä on isompi. Ei-niin-anonyymit Katrit kirjojen hamstrauksesta eroon -kerho, miten ois? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JES JES JES!!! Odotan innolla. Joo, kerho kuulostaa täydelliseltä.

   Poista
  2. Nyt on paha. 267 kirjaa, jos ei lasketa e-kirjoja (12) ja joitain työhön liittyviä kirjoja, joita tuskin koskaan luen kerralla kannesta kanteen. Olin muutenkin suunnitellut kirjojen ostamisen karsimista minimiin, tää kyllä rohkaisi siinä. Mulla lähti lapasesta kun pääsin töihin valmistumisen jälkeen ja yhtäkkiä olikin rahaa ostaa kaikki vähänkin kiinnostavat kirjat. (Ja siis mulla on yks ikea-kassillinen poismeneviä jotka ei oo tossa luvussa.) Nyt tarvis kyllä sen kerhon ja vähän lohdutusta :’D

   Poista
  3. Haha apua, tuossa on kyllä jo hyvä satsi kirjoja! Ja ymmärrän niin hyvin, koska ei sitä itsekään pienistä tuloista ole kirjoja raaskinnut ostaa, mutta kun on saanut vähänkin enemmän palkkaa, niin kyllähän sen huomaa kirjahyllyssäkin. :D Ja eihän se ostaminen ongelma olekaan, vaan se, että ne jää lukematta...

   Laitetaan kerho pystyyn pikimmiten.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.