sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin

IMG_8482

"Kirjoitan muistikirjaani:
myötätunto itseä ja muita kohtaan
yritä nähdä totuus itsestäsi, vaikka sitten epämieluisa
käytä energia viisaasti
älä takerru asioihin, fyysisiin tai henkisiin
ja kaikkein tärkeimpänä: älä takerru identiteettiisi ja kuvittele, että se on muuttumaton, sillä se muuttuu koko ajan."

Naiset joita ajattelen öisin on ihana ihana  i h a n a  kirja. 
Tekee mieli sanoa t ä y d e l l i n e n, silkkaa kirjarakkautta.

Kankimäki on kirjoittanut inspiroivan ja aidon kirjan täynnä naisia, ylistyksenä naisille. Kymmenen naisen joukko käsittää tutkimusmatkailijoita, matkailijoita, taiteilijoita ja muita itsenäisiä naisia, jotka ottivat ja lähtivät. Naisia, jotka ovat jo vuosikymmeniä sitten viis veisanneet liikoja heille asetetuista odotuksista ja tehneet asioita, joista ovat pitäneet, vaikka sitä ei olisikaan katsottu naisille sopivaksi. Nämä naiset ovat olleet rohkeita ja rikkoneet rajoja. Minua huvittaa, että moni kirjan naisista on tehnyt jo satoja vuosia sitten tekoja, joita saatetaan yhä pitää hieman kyseenalaisina, jos siis sattuu olemaan nainen.

"Suuri osa elämäni arvosta, jos sitä on, johtuu siitä että ammun leijonia. Ja siitä, että voin elää vapasti ja tehdä elämälläni mitä haluan. Tällaisia ihmisiä on maailmassa paljon, ja mielestäni heillä on yhtä suuri oikeus elämäänsä ja paikkaansa kuin perheellisillä." (Karen Blixen)

Kirjan naiset ovat lähteneet ja kulkeneet, tehneet asioita, ja eläneet melko vapaata elämää, vaikka se ei ole ollut helppoa. Se ei ole ollut helppoa, koska he ovat eläneet ajassa, jossa sitä on pidetty sopimattomana. Naiset ovat olleet sairaita ja sairastelleet, kokeneet suuria vastoinkäymisiä ja kantaneet raskaita henkisiä taakkoja, ja siitä huolimatta he ovat eläneet. Tehneet sen, mihin on ollut palo. Eivät ehkä aina selvinneet kaikesta, mutta eläneet sen kanssa. Olleet rohkeita ja särmikkäitä.

Kankimäki ei kirjoita naisista kuin täydellisistä sankareista. Onkin ihanaa, että teos nostaa naiset esiin ja maalaa kuvan, jossa he ovat ihan vain ihmisiä. Heillä on omat huolensa ja murheensa, omat itsekkäät motiivinsa ja kompastuskivensä - ihan kuin meillä kaikilla. Kankimäki ei kirjoita itseäänkään kirjaan kaunisteltuna kuvana, vaan rosoisena, väsyneenä, masentuneena ja itseään epäilevänä. Silti hänkin on ottanut ja lähtenyt, kulkenut näiden naisten perässä, etsinyt tietoa ja kirjoittanut tämän kirjan. Elänyt naisena sellaista elämää, joka tuntuu olevan edelleen joillekin haastava hyväksyä.

Kirja käsittelee näitä valittuja naisia, sekä ylipäänsä naiseutta. Naisille asetettuja odotuksia, rajoituksia ja holhoamista ennen ja nyt. Hän kirjoittaa perheellisistä lapsista ja lapsettomista, avioliitosta ja rakkaudestakin. Ihan vain elämästä ja sitä, että millaista on elää elämää normien ulkopuolella, elää erilaista elämää kuin mitä juuri ikäiseltäsi odotetaan. Miten sitä joskus kyseenalaistaa, ja joskus ei voisi olla tyytyväisempi.

"Olen vapaa, mutta samalla ulkopuolinen. 
Huonona hetkenä tuntuu siltä, etten ole kahdessakymmenssä vuodessa onnistunut saavuttamaan yhtään mitään. 
Hyvänä hetkenä tuntuu, että olen onnistunut vapautumaan siitä kaikesta."

Kirja saa ajattelemaan naisia. Omia yönaisia, kirjan naisia ja samalla niitä kaikkia naisia, joista ei vielä tiedä mitään. Kirja saa ajattelemaan historiaa ja sitä, miten historiasta on kirjoitettu esiin lähes pelkkiä miehiä, kuin naisia ei edes olisi ollut. Se ei yllätä ja silti se yllättää. Miksen tiennyt näistä naisista aiemmin mitään? Miksen ole edes osannut ajatella, että tällaisia asioita naiset tekivät jo kymmeniä, satoja vuosia sitten?

Kankimäen ote tekstissä onkin sekä inspiroiva (en kiellä, ettenkö olisi sanonut ystävälleni, että kirjan lukemisen jälkeen kyllä mietti hetken, että jospa vain jättäisi kaiken ja lähtisi!), että inhimillinen. Kirja on kaunis, mutta rehellinen. Oivaltava ja täynnä lauseita, jotka tekee mieli kaikki alleviivata. En ole aikoihin lukenut kirjaa, jonka olisin saanut yhtä täyteen erilaisia muistilappuja tärkeimpien lauseiden kohdalle. Tai hauskimpien.

"Ja miksi minä nykyään epäilen ihmisten rakastumisia mielikuvituksen tuotteeksi, tai pidän niitä hoitoa vaativina psykoottisina tiloina?"

Harvoin kohdalle osuu kirja, joka muuttaa lukijan maailmaa, lukijaa itseäänkin, antaa tukea ja voimaa. Mutta tämä kirja oli minulle sellainen. Kirja, joka tekee mieli sujauttaa tyynyn alle ja kantaa mukana. Pakata laukkuun, kun lähtee kohti omaa seikkailuaan. Kiitos kirjailijalle tästä kirjasta. 

Suosittelen kirjaa kaikille.


Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
Sivut: 447
Otava 2018

11 kommenttia:

 1. On ilo lukea sinun kokemuksestasi tämän kirjan kanssa. Nimittäin minulle tämä oli ihan samanlainen elämys, jopa mullistava. Tuntuu vieläkin hämmentävältä, kuinka yksi kirja voi tehdä niin, mutta jokin tässä sai aivoni ja ajatukseni loksahtamaan uuteen asentoon.

  Aion samperi vieköön olla koko loppuikäni oman elämäni yönainen ja hitot välittää muiden asenteista, ennakkoluuloista ja odotuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan mullistava ja ajatuksia loksautteleva kirja. Tämän lukemisesta tuli jotenkin helpottunut olo, että oikeasti voin elää juuri näin ja se on ihan okei. Enemmän kuin okei. Ja kyllä, jokaisen pitää olla ensisijaisesti oman elämänsä yönainen! Miten tarpeellinen jokin kirja voikaan olla. <3

   Niin mahtavaa, että moni on lukenut tämän ja saanut tästä paljon irti. Kankimäki on tehnyt jotain käsittämättömän upeaa.

   Poista
 2. Tää on. <3 En uskaltanut kirjoittaa tästä mitään oikeaa tekstiä mihinkään, koska mun sanat ei riittäisi antamaan tälle minkäänlaista oikeutta. Onneksi sä käyttelet noita sanoja niin paljon paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! <3
   Tästä on vähän vaikea kirjoittaa, varsinkin kun lukukokemuksesta tuli niin henkilökohtainen. Mutta toisaalta toivon, että niin moni lukisi tämän.

   Voi kiitos ystävä rakas kauniista sanoistasi!

   Poista
 3. Minäkin suosittelen tätä kirjaa kaikille naisille. Kirja on minulle voimakirja ja toivon, että se on sitä kaikille lukijoille <3

  VastaaPoista
 4. Kauniisti kirjoitat tästä upeasta kirjasta. Minäkin olen tämän jo lukenut, mutta postaan tästä vasta toukokuussa, koska se on meillä toukokuun lukupiirikirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauska kuulla ajatuksiasi enemmän sitten toukokuussa. :)

   Poista
 5. Täydellinen teksti tästä upeasta kirjasta! Kuvaat osuvasti kirjan pääajatukset ja sen herättämät tunteet.
  Tämä kirja oli voimaannuttava. Tällaista toistemme kannustamista tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, kirja on voimaannuttava ja hurjan hieno. Toivottavasti Kankimäki kirjoittaa lisää. <3

   Poista
 6. Ihana teksti! Mä luin tätä ja tykkäsin paljon mut sit jostain syystä jäi kesken. Pitää varmaan jossain vaiheessa aloittaa alusta, uskon että mäkin hullaannun <3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.