V u o n n a 2 0 1 8
luin yhteensä 77 teosta
10 aikuisten romaania
9 aikuisten/nuorten tietokirjaa/elämäkertaa/ei-romaania
13 nuorten/aikuisten sarjakuvaa
4 nuorten romaania
1 SKAM -tv-sarjan käsikirjoitus
2 runoteosta
38 lastenkirjaa töitä varten
näistä 2 oli lasten sarjakuvia
33 kotimaista teosta
32 teosta on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2018
2 arvostelukappaletta
4 oman hyllyn kirjaa
71 kirjastolainaa
V u o d e n p a r a s
Hanya Yanagihara: Pieni elämä
10 m u u t a h y v ä ä
Maryam Abdulkarim & Eveliina Talvitie: Noin 10 myyttiä feminismistä
Johannes Anuyry: He hukkuvat äitiensä kyyneliin
Alison Bechdel: Äideistä parhain: koominen draama
Jenni Holma: Näkymätön sukupuoli: ei-binäärisiä ihmisiä
Tommi Kinnunen: Pintti
Riina Mattila: Järistyksiä
Maiju Ristkari ym.: Sukupuolena ihminen
Liv Strömquist: Prinssi Charlesin tunne
Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen
Karin Erlandssonin kirjat
V u o d e n h e i k o i m m a t
Jyri Paretskoi: K15
Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Kalle Veirto: Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka sotapoluilla
Vuoden kaikki luetut kirjat voi kurkata täältä.
Kirjavuosi 2018 on ollut runsas ja hyväkin, mutta ei aivan mieleiseni. Kuten kirjatilastoja katsoessa huomaa, on suuri osa lukemastani ollut töihin luettuja lastenkirjoja. Työkirjat on tietenkin pakko lukea, mutta minulla on paha tapa lukea niitä vapaa-ajallani ajatuksena, että lukuinto ja lukuaika pitää käyttää hyödyksi. Muut kirjat ovat jääneet varjoon. Ensi vuonna tiedossa on vielä muutama etäpäivä, ja olen päättänyt, että niiden ulkopuolella en enää käytä aikaa työkirjoihin. Vapaa-aika on vapaa-aikaa ja silloin luen aivan muuta. Eikä se johdu siitä, ettenkö pitäisi lastenkirjoista ja ettenkö niitä muutenkin silloin tällöin lukisi, mutta on aivan eri asia lukea jotain työtä varten, kuin omaksi ilokseen.
Vuoden parhaita kirjoja miettiessä oli hassua, että mieleeni parhaiten jääneet kirjat eivät olleet vain niitä, joille olen aikanaan antanut goodreadsissa viisi tähteä. Vaikka viisi tähteä saaneet teokset ovat olleet ja ovat mielettömän hyviä, niin ihon alle ovat päässeet kuitenkin ne kirjat, jotka ovat herättäneet kaikista eniten tunteita. Ne kirjat, joiden tarinat ovat vieneet mukanaan ja ne kirjat, joiden lukuhetket muistan. Vuosi on ollut täynnä monella tapaa hyviä kirjoja ja parhaiden listaaminen oli tälläkin kertaa haaste. Listan karsimista vaadittiin, jotta lista pysyi vielä jotenkin tarkoituksenmukaisena. Vuoden parasta ei silti tarvinnut miettiä lainkaan, sillä Pieni elämä on yksi vaikuttavimpia kirjoja, joita olen koskaan lukenut.
Luetuista kirjoista suurin osa on kirjastolainoja. Eikä mikään ihme, sillä kun kirjastossa pyörii viitenä päivänä viikossa työpäivän verran, on vaikea välttää kiusausta tuoda osa kirjoista kotiin. Ensi vuonna aion lukea enemmän oman kirjahyllyni teoksia, mutta varmasti myös paljon kirjastolainoja.
Kirjablogivuosi on ollut hiljainen ja epäaktiivinen. Jokainen blogiani tänä vuonna vilkaissut varmaan tietää jo syyn: kokopäivätyö ja opinnäytetyö ovat syöneet ajan ja energian. Vuoden 2018 tavoitteeni oli valmistua koulusta työn ohessa, ja sen tein, mutta veronsa se vaati. Tekisi mieleni sanoa, että ei enää koskaan, mutta jätetään sanomatta.
Blogille ei juurikaan ole ollut aikaa. Toisaalta vapaa-ajan bloggausintoa on syönyt myös se, että olen lukenut niin valtavan määrän työkirjoja, joista pitää kirjoittaa töihin raportti. Kun lukee ja kirjoittaa joka kuukausi töihin, niin vapaa-ajalla kaipaa muuta. Bloggausinto, tai ehkä pikemminkin kaipuu, on kuitenkin tuntunut hiipivän takaisin, joten ehkä ensi vuonna olen aktiivisempi. Sitä en kuitenkaan lupaa.
Vuoden 2018 Helmet-lukuhaasteen ja 10 oman hyllyn himotuinta käyn myöhemmin läpi omissa postauksissaan. Ehkäpä kirjoittelen vielä tarkemmin niistä tavoitteista, joita aion asettaa 2019 kirjavuodelle. Paljon niitä ei ole, mutta jotain kuitenkin.
Ihanaa huomenna alkavaa uutta vuotta!
Tuo Pieni elämä pitää ehdottomasti kyllä lukea. Olkoon se ensi vuoden lukulistallani.
VastaaPoistaToivotan sinulle ihanaa, kirjaisaa, sopivalla lailla haastavaa ja innokasta uutta vuotta 2019!
Kannattaa ehdottomasti lukea. Rankka se on, mutta sen arvoinen.
PoistaVoi kiitos, ja samaa toivon sinulle! <3
Olemme vuoden aikana lukeneet yhden saman kirjan eli Kinnusen Pintin. Lisäksi olen aiemmin lukenut Hobitin :)
VastaaPoistaHeh, no mutta edes yksi sama! Olen tänä vuonna lukenut niin paljon lastenkirjoja, että tuntuu, että olen ihan ulkona kaikesta muusta. :D
PoistaPieni elämä on kyllä hieno. Voisipa sen lukea uudestaan ensimmäistä kertaa, lukea niin ettei taaskaan täysin tietäisi mitä on tulossa. <3
VastaaPoistaSe on hieno ja raskas. Ja niinpä! Nyt on tosi vaikea kuvitella, että lukisi kirjaa uudelleen... ainakaan kovin pian.
PoistaKiva kun muistutit tuosta Pieni elämä -kirjasta, sen haluan lukea. Listaltasi olen lukenut Anuyrun He hukkuvat äitiensä kyyneliin ja tällä hetkellä olen lukemassa Pinttiä. - Kaikkea hyvää sinulle tähän alkavaan vuoteen!
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti lukea Pieni elämä, vaikka se raaka onkin.
PoistaKiitos ja samoin sinulle!
Superpaljon oot lukenut! Mäkin oon tehnyt sen rajauksen, että en lue työjuttuja vapaa-ajalla. Vaikka houkutusta oiskin, niin se raja pitää laittaa. Toivottavasti 2019 on rennompi ja lukemisiloa täynnä! <3
VastaaPoistaTulihan sitä luettua, etenkin niitä työkirjoja. :D
PoistaJep, kyllä se raja vain pitää vetää ja omasta vapaa-ajasta nauttia omien kirjojen kanssa.
Toivottavasti sinullakin! <333