lauantai 18. joulukuuta 2021

Kate Davies: Syvään päähän

Kate Davies: Syvään päähän
Gummerus 2020
Kirjastosta

Syvään päähän. Siinäpä vasta teos, josta ei oikein tiedä mitä ajattelisi tai sanoisi. Kirjaa voisi herkästi erehtyä luulemaan pelkäksi viihdekirjaksi, ja se oli omakin odotukseni, kun kirjaan tartuin. Viihdekirja, jonka keskiössä on queer-ihmisiä. Niitä ei varsinaisesti ole liikaa tarjolla. 

Mutta kenen mielestä tämä on viihdettä? Se oli huutava kysymykseni lukiessani, ja se on sitä edelleen, monta päivää lukemisen jälkeen. Kirjan liepeissä kirjaa kuvaillaan hauskaksi, seksikkääksi ja tuliseksi. Niin kai, jos manipuloiva ja toksinen ihmissuhdekuvaus lasketaan sellaiseksi.

Kirjan alkuasetelma on tyypillinen romanttisille viihdekirjoille. Kirjan päähenkilö Julia on alle kolmekymppinen nuori aikuinen, joka asuu hyvän ystävänsä ja tämän kumppanin kämppiksenä. Hän on valtiolla töissä vastaamassa kansalaisten lähettämiin viesteihin, sillä hän on joutunut luopumaan haaveistaan tanssijan urasta. Julia käy terapeutilla, vaikka terapeutti ei taidakaan noudattaa mitään terapeuttien normaaleja etikettejä työssään. Keskiöön nousee kuitenkin se, ettei Julialla ole ollut oikein mitään deitti- tai seksielämää vuosiin. No, tähänhän on tultava muutos, tietenkin!

Muutosta onkin tiedossa, sillä heti kirjan alussa Julia tajuaa, että heteron sijaan hän taitaakin olla lesbo. Julia tutustuu nopeasti Lontoon queer-mailmaan, ja päätyy sinne kaikista syvimpään päähän. Sinne, missä on villejä seksibileitä, suhdemuodot lähinnä polyamorisia ja tottakai kaikki ovat harrastaneet seksiä keskenään. Lesbon elämä pitääkin aloittaa seksikaupasta, jotta on valmis tulevaan seksielämään. Siihen Julia saakin tutustua, varsinkin kun hän päätyy jonkinlaiseen parisuhteeseen erään naisen kanssa.

Parisuhde paljastuu hyvin pian ongelmalliseksi ja myrkylliseksi. Julia joutuu kokemaan paljon henkistä väkivaltaa, sekä seksiä, joka ei aina tunnu kovin mukavalta. Julia kuitenkin haluaa olla tässä suhteessa, myös muiden varoitteluista huolimatta. Kirjan takakannessa puhutaan omien rajojen etsimisestä ja löytämisestä, mutta tässä myös rikottiin niitä omia rajoja ja päädyttiin tilanteisiin, joissa muut ylittävät ja tallovat niitä rajoja. 

Niin, missä kohtaa olisi pitänyt viihtyä?

Kirja on kirjoitettu kepeän jouhevasti ja rakenne on tehty koukuttavaksi, joten kirjaa on nopea lukea ja samalla kun kirja puistattaa, sitä myös haluaa lukea lisää. Periaatteessa kirja käsittelee myös humoristisesti queer-elämään, ja etenkin lesbosuhteisiin, liitettäviä kliseitä, ja niille voikin nauraa. Mutta suuriman osan ajasta ainakin itse mietin, että onko nämä jutut kirjoitettu tosissaan vai vitsillä?

Kirja on monessa kohtaa ongelmallinen ja yliampuva. Kuten kirjan jälkeeni lukenut kumppanini totesi, viihdettä voi tehdä myös niin, että jutut ovat realistisempia, eivätkä näin lennokkaita. Vaikka omaa henkilökohtaista kokemusta Lontoon queer-piireistä ei nyt tässä kohtaa olekaan, niin täytyy sanoa, että kirja ei tosiaan vaikuttanut kovin uskottavalta. Vaikka kirjan onkin kirjoittanut itse queer-ihminen. 

Haluankin lisätä tähän oman huomautukseni, että jos tämä teos on sinun ensimmäisiä kosketuksia queer-maailmaan, ja olet nyt ihastuksen sijaan järkytyksestä shokissa siitä kuvastosta, että lesbous tarkoittaa yhtä kuin seksibileet ja polyamoriset suhteet, niin ei hätää, toisinkin voi elää. Sekin voi olla ihan kivaa ja ok. 

Kirja herätti paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia, jotka ovat monet vielä hyvin ristiriitaisia keskenään. Edelleen kummastelen sitä, että kirjaa kuvataan nimenomaan kepeänä, seksikkäänä ja viihdyttävänä, sillä kirja kuitenkin käsittelee hyvin rankkoja aiheita, ja siinä on paljon hyvin ongelmallista seksiä.

Tosiaan, vähänpä tiesin silloin, kun luulin päätyväni lukemaan kepeän queer-teemaisen viihdekirjan! 

---

Suomennoksesta huomio, että kirjassa mainittujen ei-binääristen ihmisten englanninkielessä käytetyt pronominit they ja them on käännetty suoraan suomeksi he ja heidän, vaikka meillä suomessa on hyvin käyttökelpoinen sukupuolineutraali ilmaus hän olemassa. Englannissa käytetään monikkoa they/them, sillä she ja he ovat sukupuolittavia. Samaa ongelmaa ei onneksi meillä suomenkielen kanssa ole!

Varoitus: Kirja voi triggeröidä, jos on kokenut seksuaalista väkivaltaa, ollut henkistä väkivaltaa sisältävässä suhteessa, on joutunut painostetuksi seksiin tai alistetuksi vastoin tahtoaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.