torstai 30. joulukuuta 2021

Rauno Lahtinen: Murhia ja hirmutekoja Turussa


Rauno Lahtinen: Murhia ja hirmutekoja Turussa
Sammakko 2021
Kirjastosta

Murhia ja hirmutekoja Turussa on tuhti paketti true crimea sitä kaipaavalle, ja samalla kiinnostava sukellus historiaan hieman erikoisemmasta näkökulmasta. Itseäni kiinnostaa molemmat, ja tietenkin turkulaisena kiinnostaa erityisesti rikokset, jotka ovat sattuneet täällä omassa kotikaupungissani. Vaikka nyt lukemisen jälkeen täytyykin sanoa, että eihän se tietenkään mitään valheellista turvallisuudentunnetta varsinaisesti lisää, kun lukee murhista, joita on tehty samoilla kaduilla, joilla itse kävelee. Se olkoon pieni varoitus.

Kirjassa kerrotaan 61 eri tapauksesta, joiden joukossa on keskenään hyvin erilaisia rikoksia puukotuksista myrkytyksiin ja kidnappauksista terrorismiin. Kirjaan on koottu tapauksia 1900-luvun alusta vuoteen 2017. Tapaukset on esitelty aikajärjestyksessä, ja kirjaa lukiessa huomaa miten rikollisuus on vuosien aikana muuttunut. Siinä missä 1900-luvun alussa tapauksiin liittyy usein alkoholi, puukko ja suunnittelemattomuus, niin myöhemmin rikokset ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi, eri tavoin tehdyiksi ja taustalla on monisyisiä motiiveja. 

Kirjassa käsitellyt tapaukset ovat kiinnostavia. Tuoreimmat jutut olivat itselleni tuttuja ja uskon, että niin on varmasti muillekin, jotka ovat jaksaneet vilkuilla 2010-luvulla vähintään uutisotsikot läpi. Ne saattavat silti yllättää! Vanhemmat tapaukset olivat pääasiassa vieraita, ihan muutamaa isompaa juttua laskematta. 

Yksi kirjan luku kertoo aina yhdestä rikoksesta. Luvut ovat suurimmaksi osaksi melko lyhyitä, vain muutaman sivun pituisia. Lahtinen on koonnut ne muun muassa vanhoja lehtileikkeitä käyttäen. Rikoksista kerrotaan pääpiirteet ja oleellisimmat tiedot, mikä on mielestäni hyvä ratkaisu. Jutut pysyvät ytimekkäinä ja niistä selviää oleellisin. Kun puhutaan tosielämän rikoksista, on mielestäni hyvä valita neutraali ja asiallinen linja. Kirjassa on mukana rikoksista niiden tapahtuma-aikoina julkaistuja lehtileikkeitä ja muita tekstejä, ja niistä osa on kyllä melko levottomia ja nykyajasta katsottuna jopa huvittavia. Se, miten rikollisuudesta uutisoidaan, on myös muuttunut paljon vuosikymmenien kuluessa. 

On aika hurjaa ajatella, että vaikka moni näistä rikoksista on ratkennut ja tekijät saaneet tuomionsa, niin silti näidenkin joukossa on paljon tapauksia, jotka ovat jääneet ratkaisematta. Tekijät ovat saattaneet jäädä vapaalle, elleivät ole myöhemmin jääneet muista rikoksista kiinni.

Suosittelen!

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea postaustasi, kun itse tein tästä postauksen pari päivää sitten. Kiinnostava kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anneli! Täytyykin piipahtaa lukemassa juttusi. :)

      Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.