Alkuteos: The Will to Change: Men, Masculinity, and Love (2003)
Olen lukenut paljon bell hooksista, mutta en mitään bell hooksilta. Asiaa on nyt korjattu hetki sitten suomennetun Mies tahtoo muuttua -kirjan myötä.
Olen lukenut viime aikoina paljon tekstejä, jotka käsittelevät naisvihaa, ja miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa. Oli siis erittäin paikallaan lukea teos, jossa käsitellään teorioita ja ajatuksia siitä, miksi miehet sitten ovat niin väkivaltaisia. bell hooksin teorioissa ja ajatuksissa on viisautta, mutta ei mitään yllättävää tai ennenkuulumatonta. Tämänkin teoksen ydinsanoma on sama; vain patriarkaatin tuhoaminen voi vapauttaa meidän kaikki, sukupuolista riippumatta.
Kirja on alunperin kirjoitettu vuonna 2003, joten teos on jo melkein 20 vuotta vanha. Vaikka kirja on ehdottomasti ajankohtainen myös tänään, näkyy tekstissä myös sen ikä. En tiedä onko bell hooks kommentoinut teosta miten paljon sen julkaisun jälkeen, mutta uskon, että jos tämä olisi kirjoitettu myöhemmin, olisi se hieman erilainen.
Vaikka teoksessa esiin nostetut pointit ovat päteviä, on tekstissä myös ongelmallisuutta, sillä se lykkää vastuuta miesten kasvatuksesta ja käytöksestä naisille, ja feministeille. Osa siitä on oikeutettua, koska kyllä, vanhempien vastuulla on kasvattaa lapsiaan. Lapset eivät itse voi valita, millaisia ajatusmalleja tai toimintatapoja heille opetetaan. He eivät itse päätä, ovatko heille opetetut tavat haitallisia, ongelmallisia tai jopa vaarallisia, vai eivät.
Ymmärrän myös ajatuksen esimerkiksi siitä, miten usein patriarkaatin kasvattamat naiset eivät osaa suhtautua aina oikein miehiin, jotka sitten eivät toteutakkaan sitä toksisen maskuliinisuuden roolia, jota heille tyrkytetään. On vaikea vapautua patriarkaatista, jos vastaanotto ei olekaan hyvä ja ymmärtävä. Miesten tunteille ja herkkyydelle pitää antaa tilaa.
Aikuiset ihmiset ovat kuitenkin vastuussa itse itsestään. Ei ole vain antipatriarkaalisten naisten ja feministien vastuulla viitoittaa aikuisille miehille tie vapauteen patriarkaatin kahleista. Useat feministinaiset ovat saaneet myös patriarkaalisen kasvatuksen. Feminismi on harvoin vain ylhäältä annettu tapa ajatella.
Olen itse monen muun feministin tavoin patriarkaalisten vanhempien lapsi, enkä ole tajunnut feminismin päälle kunnolla ennen aikuisikää. Itse itseni olen kouluttanut ja hakenut tietoa, halunnut muuttua ja toimia eri tavalla. On yhtä lailla väkivaltaisten miesten vastuulla haluta muuttua ja tehdä sitä muutosta. Feministinaiset tekevät sitä koko ajan itsensä kanssa, ja yrittäen samalla kouluttaa ympärillään olevia. Sitähän bell hookskin on tehnyt kirjoja kirjoittaessaan! Feministien vastuullaan ei kuitenkaan voi olla koko maailman kouluttaminen.
Miesten pitää itse haluta muuttua, jotta muutosta voi tapahtua. Siinä mielessä kirjan suomennettu nimi johtaa hieman harhaan. "Mies tahtoo muuttua" kuulostaa siltä, kuin miehet lähtökohtaisesti haluaisit muuttua, mutta patriarkaaliset naiset ovat esteenä. Kirjan englanninkielinen nimi "The Will to Change: Men, Masculinity, and Love" antaa paremman kuvan siitä, mitä kirja käsittelee.
Suomennoksessa oli muutenkin ongelmallisuutta ihan sanatasolla (esimerkkinä sukupuolielämä on vanhentunut termi, joka tulisi korvata sanalla seksielämä), sekä sävyissä. Jos kielitaito riittää, niin suosittelen lukemaan tämän englanniksi. Silloin ei tarvitse arpoa, että mikä on bell hooksin sävy ja mikä suomentajan.
bell hooks käsittelee teoksessaan tärkeää aihetta, josta puhutaan aivan liian vähän. Tekstit ovat tärkeä osa feminististen tekstien kaanonia, ja aivan ehdottomasti suosittelen teoksen lukemaan. Se kannattaa kuitenkin lukea muistaen, että se on noin 20 vuotta vanha ja feministinen ajattelu on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana muuttunut paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
♥ Kiitos kommentistasi!
Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.