lauantai 30. joulukuuta 2017

Kirjavuosi 2017

kesken on pienikirjasto

Vuotta on jäljellä vajaat kaksi päivää, ja loppuvuoden kunniaksi nappasin itselleni jonkin omituisen semiflunssan, jonka vuoksi olen viettänyt pari päivää sängyn pohjalla. No, jos jotain hyvää, niin ainakin on ollut aikaa tehdä perinteinen katsaus menneeseen kirjavuoteen. Vaikka vuodesta on vielä hetki jäljellä, en usko sen tuovan enää muutoksia luettujen kirjojen määrään. Mikäli näin käy, päivitän tätä tilastoa myöhemmin. Nyt siis kurkkaus menneeseen kirjavuoteen! Enjoy!

K I R J A V U O T E N I  2 0 1 7

  Luin yhteensä 64 teosta. 12 aikuisten romaania, 3 aikuisten novellikokoelmaa, 9 aikuisten tietokirjaa ja 6 aikuisille suunnattua sarjakuvaa. Lisäksi luin 10 nuortenromaania, 12 lastenromaania, 4 satukirjaa, 1 lasten tietokirjan ja 7 kuvakirjaa (luku on oikeasti suurempi, mutta vain nämä olen vuoden aikana listannut).

Kategoriat ovat melko karkeat. Esimerkiksi lastenromaaneihin laskin sekä isommille lukijoille tarkoitetut paksut romaanit, että muutaman helppolukuisemman. Satukirjojen alle meni Astrid Lindgrenin kirjat. Turhan pikkutarkaksi en viitsinyt jaottelua tehdä, ja osa kirjoista sopisi joka tapauksessa useammankin kategorian alle.

Kirjoista 35 oli julkaistu vuonna 2017, 10 vuonna 2016, 6 vuonna 2015 ja 5 vuonna 2014. Muut kirjat hajautuivat vuosien 2008-2013 välille. Poikkeuksena vanhin lukemani teos oli vuodelta 1981. 

Luvut huijaavat sen verran, että merkitsen ylös aina lukemani painoksen julkaisuvuoden. Useat käännökset siis ovat huomattavasti vanhempia ja esimerkiksi Astrid Lindgrenin lastenkirjat ovat vanhempia, mutta olen lukenut niistä tuoreimpia painoksia. Joka tapauksessa näiden valossa voi kuitenkin sanoa, että luin paljon uutuuksia ja uusia painoksia.  

Kirjoista 32 oli kotimaisia ja 32 ulkomaalaisia, pääasiassa käännöskirjoja. Aivan kreisiä, että sattumalta vuoden kirjoista tasan puolet on kotimaisia ja puolet ei!  

Kirjoista 4 luin englanniksi, loput suomeksi.  

Lukemistani kirjoista 52 oli lainattu kirjastosta, 8 oli arvostelukappaleita ja 4 oman hyllyn teoksia. Oman hyllyn vähäinen määrä harmittaa, mutta on aika ymmärrettävää, kun päivästä suurimman osan viettää kirjastolla. Arvostelukappaleiden suurehko määrä yllätti, sillä tuntuu, että olen vain harmitellut, miten en ehdi lukea kaikkia saamiani kiinnostavia arvostelukappaleita. 

Tilastot eivät varsinaisesti yllättäneet, vaan vahvistivat oikeaksi tunteeni siitä, että olen lukenut vuoden aikana vähän aikuisten romaaneja, mutta paljon lastenkirjoja. Tietokirjojen määrän tiesin olevan suhteellisesti melko suuri. Myönnän kuitenkin hieman järkyttyneeni siitä, miten vähän aikuisten romaaneja ja novellikokoelmia oikeasti luin. (Ja niistäkin suurimman osan jo alkuvuodesta!) Toisaalta positiivista on se, että luin hyvin monipuolisesti vuoden aikana. Olen tyytyväinen myös siihen, että olen pitänyt kiinni englanniksi lukemisesta. Se on tapa, jota suosittelen kaikille muillekin heikomman englannin omaaville. 

Kaikki vuoden aikana lukemani kirjat voi kurkata täältä tai goodreadsista. Muutamista on arviot kirjoittamatta, mutta ne ovat tulossa.

Ostin 17 kirjaa itselleni, ja muutamia lahjaksi ystävilleni.


ig vegetaristi


V U O D E N  P A R H A A T  T E O K S E T


Vuoden tärkein kirja

Koko Hubara: Ruskeat tytöt

Vuoden romaani

Han Kang: Vegetaristi

Vuoden paras klassikko

Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär

Vuoden comfort book

Rainbow Rowell: Fangirl

Vuoden hurmaavin kuvakirja

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas

Vuoden lastenromaani

Vuokko Hurme: Kiepaus

Vuoden tietokirja


Vuoden sarjakuva
little book of hygge ig pienikirjasto

Kirjavuosi 2017 ei ollut aivan yhtä maaginen kuin vuosi 2016. Kun omassa elämässä tapahtuu suuria, hiljenee kirjarintama näköjään melko radikaalisti. Vuoden huippujuttuina pidän kuitenkin Astrid Lindgrenin kunnollista löytämistä ja parhaillaan luen elämäkertaa kirjailijasta. Toinen upea löyty oli Alison Bechdel. Luin kasan hienoja feministisiä teoksia, toisen kasan hienoja lasten uutuusteoksia ja innostuin myös kunnolla lastenkirjallisuuden klassikoista. 


Huikeaa loppuvuotta ja ihanaa uutta vuotta kaikille!

10 kommenttia:

 1. Kiva kooste! Meillä ei ollut tänä vuonna samoja suosikkeja, mutta Kangin Vegetaristista ja Lindgrenin Ronjasta olen pitänyt kovasti aikaisempina vuosina. Ja heh, hauska sattuma tuo kotimaisten ja ulkomaisten kirjojen osuuksien meneminen ihan tasan! Minulla ulkomaisia oli enemmän.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näitä koosteita on kyllä hauska tehdä vuosi toisensa jälkeen. Tänä vuonna oli tosi vaikea valita vuoden paras romaani, koska luin niitä sen verran vähän ja vain muutama ylsi tosi hyväksi. Mutta Vegetaristi on kyllä jättänyt jäljen. Hubaran teos on ehdottomasti vuoden paras!

   Ja joo miten kreisiä, että voikin olla ihan puolet ja puolet! Laskin useamman kerran, ennen kuin uskoin sen todeksi :D

   Kiitos samoin sinulle! <3

   Poista
 2. Itsekin luin tänä vuonna vähän aikuisten romaaneja ja paljon lastenkirjoja. Tavoitteena oli saada luetuksi vuoden aikana 100 kirjaa ja lastenkirjat ovat sopivan nopealukuisia tällaisen haasteen suorittamiseen. :) Vähän kyllä toisaalta harmittaa, ettei vastaan tullut (osin tämän vuoksi) mitään oikein hyvää romaania. Esimerkiksi mainitsemasi Vegetaristi kuulostaa hyvältä, kenties luen sen tulevan vuoden aikana.

  Oikein hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä luin paljon lastenkirjoja töiden takia, mutta onneksi monet lastenkirjat ovat huikean hyviä, niin ilolla niitä lukee. Enkä malta odottaa, että pääsen lukemaan lisää klassikoita, jotka ovat ehkä lapsena jääneet lukematta.

   Minun oli vaikea valita vuoden romaania, koska luin niitä niin vähän ja monet olivat kuitenkin ihan hyviä. Vegetaristi on ehkä jättänyt eniten jälkiä. Suosittelen sitä!

   Kiitos, ja ihanaa uutta vuotta sinullekin! <3

   Poista
 3. Taidan olla vähän yksin ajatukseni kanssa, sillä minulle Vegetaristi oli lopulta todella outo lukukokemus. Se on minulle vuoden hämmentävin lukukokemus! Hubaran Ruskeita tyttöjä odotan kirjastosta, varausjono sen kanssa on melkoisen huikea.

  Ja olet niiiin oikeassa tuosta että kun omassa elämässä tapahtuu kaikkia isoja juttuja niin sen vaikutus blogiin on melkoinen. Itse en todellakaan jää kaipaamaan tätä vuotta vaan katse kohti uusia juttuja ja tietysti kirjoja :)

  Muistan niin tuon lukemattomuuden vaikutuksen tyhmyyteen -juttusi, vuoden paras ja osuvin!

  Mahtavaa uutta vuotta, Katri!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen taas kuullut todella monen pitäneen Vegetaristia hämmentävänä tai iljettävänä! Et siis ole yksin. Onhan se outo - mutta minä pidän kaikesta oudosta!

   Se on mahtavaa, että Ruskeita tyttöjä luetaan. En malta odottaa kuulevani ajatuksiasi siitä.

   Eihän sitä kaikessa elämän melskeessä aina ehdi lukea tai blogata. Ja sama juttu, että nyt kohti uutta vuotta vain. Jee!

   Ja voi kiitos kiitos kiitos <3 Ihanaa vuotta sinullekin!

   Poista
 4. Ruskeat tytöt oli kyllä mieletön esseekokoelma. On jotenkin erityisen upeaa, että sellaista saa lukea myös Suomesta, ei aina vain käännettynä jostain kauempaa. Ja Ronja on kyllä mieletön lastenromaani, ihana että pidit siitä näin paljon! <3

  Ihanaa ja valoisampaa vuotta 2018 sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan kotimaisena Ruskeat tytöt oli tosi hyvä. Toki esimerkiksi Bad Feminist oli hieno, mutta Hubara kiilasi sen ohi, koska se on niin uutta kotimaista ja tutumpi, kun kirjoitetaan paikasta, jossa itsekin asuu.

   Ronja on hieno.

   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 5. Täytyy vielä harkita vakavasti tuota Vegetaristia. Se oli monta kuukautta lukulistalla, mutta sitten otin sen pois kun totesin, että muut kirjat menee aina sen edelle, mutta ehkä ehkä... Hyvää uutta vuotta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kannattaa lukea. Jakaa mielipiteitä, mutta tuntuu silti kaikkia puhututtaan ainakin jotenkin!

   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.