keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Tammikuu kaikkine salaisuuksineen

IMG_7522

Kirjoitin helmikuun ensimmäisenä päivänä näin: 

Tammikuu oli hassu. Tapahtui niin paljon kaikkea, että sitten kun ehti olla hetken paikallaan, ei osannutkaan. Tuntui siltä, ettei tapahdu mitään, että oikeastaan aikoihin ei ole tapahtunut mitään, ja jotain on keksittävä. Kaikenlaista keksinkin.

Tammikuuni alkoi lyhyellä lomalla. Kävin tutustumassa Oodiin Helsingissä. On upeaa, että kirjasto on saatu niin keskeiselle paikalle, ja miten ihmiset ovat rynnänneet katsomaan paikkaa. Minulle, ei-Helsinkiläiselle, Oodi näyttäytyi kaupunkilaisten olohuoneena, hengailumestana, kahvilana ja kirjojen noutopisteenä. Se ei ollut kirjasto pursuavine kirjahyllyineen, mutta se oli kirjasto jännittävällä arkkitehtuurilla, isolla oleskelutilalla ja upealla sijainnilla. Oodissa oli paljon hyviä ratkaisuja, joita toivoisin joskus kokeiltavan kotikaupunkini kirjastoissakin.

Muutaman päivän loma oli nopeasti ohi, sitten alkoi arki  ja suuri jännitys, sillä edessä oli työmatka Tukholmaan. Tukholmaan matkattiin laivalla ja viivyttiin reissussa neljä päivää. Tutustuttiin lastenkulttuuriin käymällä Junibackenissa, Postimuseossa, Lastenkirjainstituutissa ja Astrid Lindgrenin kotona. Lisäksi kävimme Tukholman pääkirjastossa ja Fotografiskassa. Astrid Lindgrenin koti oli erikoisin ja hienoin kokemus. Tukholman pääkirjasto on upea, ja siellä olen käynyt aiemminkin. Sen sijaan Fotografiskassa kävin ensimmäistä, mutta en varmasti viimeistä kertaa. Yllättäen Postimuseo osoittautui työmielessä kiinnostavimmaksi, vaikka Junibacken upea satujunineen olikin.  

Työmatkan lisäksi töissä oli (ja on ollut) kiireistä, kun olemme valmistelleet vuoden suurinta tapahtumaamme tohinalla (joka tämän julkaisuhetkellä tosin on jo ohi!). Ehkä sen vuoksi kotonakin on ollut vaikea pysähtyä. Vapaa-aika onkin täyttynyt kaikenlaisesta; keikoista, tortillailtamista, kahvitteluista, pienistä ja suuristakin jutuista.

Mutta pysähdyin lukemaan. Tammikuu on usein minulle hyvä kirjakuukausi. Nytkin sain luettua viisi vapaa-ajan kirjaa. Viime vuonna päätin, että luen työkirjoja vain etäpäivinä, enkä listaa niitä enää blogiin. Ehkä se alkaa näkyä luetuissa kirjoissa. Ainakin tammikuussa painotus oli vapaa-ajan kirjoissa, toisin kuin viime vuonna...

IMG_7626

T a m m i k u u n     k i r j a t

Minna Rytisalo: Rouva C.  
Minna Canth: Työmiehen vaimo. 
Julie Andem: SKAM - Kausi 2: Noora. 
Heini Strand: Hyvä Verse - Suomiräpin naiset. 
Gamilla Grebe: Kun jää pettää alta. 

+ 4 työkirjaa

Tammikuun kirjoista kaikki olivat ihan hyviä, yksikään ei noussut yli muiden. Poikkeuksena toki Minna Canthin Työmiehen vaimo, joka on klassikko syystä. Luulin sen olevan minulle vieras, mutta kun aloin lukea, ymmärsin lukeneeni, nähneeni tai kuulleeni sen jo aiemmin. Hyvä Verse oli tärkeä ja mielenkiintoinen, mutta toteutus hieman ontui. Taittoa olisi voinut tehdä lukijaystävällisemmäksi. Kun jää pettää alta oli niin perinteistä ja ennalta arvattavaa jännityskirjallisuutta, että se oli kuukauden heikoin. Senkin kuitenkin luin ihan mielelläni.

Kirjoista kolme oli omasta hyllystä, kaksi kirjastosta lainattuja. Bloggausinnosta huolimatta aikaa kirjoittamiselle ei tahtonut löytyä. Kädet olivat nimittäin täynnä töitä, kun viimein tapahtui asia, jota olin pitkään odottanut.

Tammikuun viimeisenä päivänä hain avaimet uuteen kotiin. Täällä asun nyt, miten jännittävää.

Valoisampaa helmikuuta! Valoisampi se on tainnutkin jo olla!

6 kommenttia:

 1. entinen helsinkiläinen13. helmikuuta 2019 klo 21.45

  Olethan käynyt Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa? Se on Kirjasto isolla K:lla. Oodia en ole vielä nähnyt, mutta kuulemani mukaan mikään ei horjuta Rikun asemaa Helsingin keskeisimpänä ja tärkeimpänä (ja tunnelmallisimpana) kirjastona. Oodi taitaa pikemminkin olla jonkinlainen monitoimikulttuuritalo, jossa on myös kirjasto. Ehkä sillekin on tarkoituksensa, nimenomaan kulttuurihuoneena, se ei ole sinänsä ollenkaan huono juttu, ehkä se etsii vielä itseään?

  Tuo kuva lienee Tukholmasta? Jokaisen kirjaihmisen unelma, kirjoja kattoon saakka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa en ole! Haluaisin ehdottomasti tehdä kirjastokierroksen Helsingissä, ja ehkä se voisi olla seuraavan reissun agenda.

   Oodi on minustakin enemmän se "olohuone", kuin perinteinen kirjasto. Mutta minäkään en näe sitä lainkaan huonona asiana, sillä missä muualla saa vapaasti viettää aikaa maksutta?

   Kuva on Södermalmin kirjakaupasta Söderbokhandeln Hansson & Bruce, joka on aivan huikea. Se on aivan huikea!

   Poista
  2. entinen helsinkiläinen14. helmikuuta 2019 klo 9.59

   Erinomainen pointti, muuten, tuo maksuttomuus. En ollut tullut edes ajatelleeksi. Jos Oodi kerää ihmisiä kulttuurin pariin tällä tavalla, antaa ihmisille uusia näkökulmia (se ei-kaupallinen elokuvateatteri muun muassa) ja avaa siten ovia, se on ansainnut paikkansa.

   Helsingin kirjastokierros on mainio idea, itse tykkään Rikhardinkadun lisäksi Töölön kirjastosta. Ja Kansalliskirjastossa kannattaa ehdottomasti vierailla myös, vaikka sen konsepti onkin ihan eri.

   Aurinkoista helmikuuta!

   Poista
 2. Oodin katto on nyttemmin osoittautunut todella isoksi ongelmaksi. Olen itsekin käynyt vapaa-ajalla kirjastoissa Tukholmassa ja Göteborgissa. Lapsia näkyi kirjastossa yllättävän vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, juuri eilen luin Oodin katosta ja myös rikki menneestä lasiovesta myös. Jos en olisi kirjoittanut tätä tekstiä jo aiemmin, olisin saattanut kommentoida näitä enemmänkin.

   Me kävimme Tukholman pääkirjastossa aamupäivästä, ja silloin oli parikin lapsiryhmää lastenosastolla. Muuten itselläni ei ole tähän asiaan näkemystä. Suomessa onneksi lapset käyvät aika ahkeraan kirjastossa! :)

   Poista
  2. Voi olla että lapsilla on kesällä muuta tekemistä, olen tosiaan ollut kesällä kirjastossa useaankin kertaan Ruotsissa, olen varmasti ainoa matkailija, joka käy kirjastoissa :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.