tiistai 19. maaliskuuta 2019

Minna Canthista & Työmiehen vaimosta

IMG_8237

Minna Canth: Työmiehen vaimo, Wsoy 2017.
Kuvittaja: Anu Tuominen.
Sivut: 155.
Alkuteos julkaistu 1885.
Omasta hyllystä.

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää! Minna Canthin syntymästä on 175 vuotta, joten tämä vuosi on Minna Canthin juhlavuosi. Sen kunniaksi, tai sen varjolla, onkin julkaistu viime aikoina paljon Minna Canthiin liittyviä teoksia.

Varoitus: seuraavaksi paljastan likaisen salaisuuteni, joka saattaa järkyttää.

Olen ollut jonkin sortin luopio mitä Minna Canthiin tulee, sillä en ole lukenut häneltä tai hänestä juuri mitään. Olen tiennyt Canthista sen verran, mitä varmaan jokainen suomalaisen peruskoulutuksen saanut tietää. Hän kirjoitti teoksia, joissa käsitteli muun muassa yhteiskunnallisia epäkohtia ja edisti naisten asemaa. Canth muutti yhteiskuntaa. Koen erittäin häpeällisenä juuri tämän Canth-aukon sivistyksessäni; en tiedä yhdestä Suomen merkittävimmästä historiallisesta naisesta juuri mitään!

Mutta miksi en tiedä? Miksi paljon lukeva, historiasta kiinnostunut feministi ei ole lukenut Minna Canthia? Miksi tietämykseni on niin olematon? Miksi olen lukenut Aleksis Kiven Seitsemän veljestä (lähes kokonaan) koulua varten, mutten Minna Canthilta mitään*? Saanko lähettää syyttävän kirjeen lukion äidinkielen ja historian opettajilleni, vai pitäisikö katsoa peiliin? (Sillä samat koulut käynyt nuorempi sisareni luki Canthilta lukioaikoina suunnilleen kaiken.)

Tämän vuoden ensimmäinen lukemani kirja kuitenkin paikkaili aukkoa sivistyksessäni. Fiktiivinen, mutta todelliseen Minna Canthiin nojaava Rouva C. herätti kiinnostukseni lukea Minna Canthista lisää. Pian sen jälkeen luin Minna Canthin Työmiehen vaimon. *Olen elänyt ajatuksessa, etten ole lukenut Canthilta koskaan mitään, mutta Työmiehen vaimo olikin tarinana tuttu. Missä lie olen sen lukenut, nähnyt tai kuullut, osittain tai kokonaan - ehkä siellä koulussa, ken tietää -, mutta muutaman sivun luettuani muistin tarinan juonen.

Työmiehen vaimo on näytelmä, joka on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1885. Koko maailma on ehtinyt muuttua moneen otteeseen julkaisupäivän ja tämän päivän välillä, ja silti näytelmässä oli jotain riipivän tuttua. Se onnistui yhä herättämään voimakkata tunteita kaikella epäoikeudenmukaisuudellaan ja julmuudellaan. Lukukokemus oli voimakas ja vihaiseksi tekevä. Se lienee ollut Canthin tarkoituskin.

Työmiehen vaimo on yhä edelleen tarina, johon kannattaa tutustua. Se on yhä teos, jota on täysin relevanttia luetuttaa kouluissa. Kun puhutaan tasa-arvosta  ja sen eteenpäin viemisestä, on äärimmäisen tärkeää nähdä, miten maailma on muuttunut. Tasa-arvoa ei voi viedä eteenpäin, ellei tiedosta niitä epäkohtia ja toisaalta etuoikeuksia, jotka vaativat korjausta, jotta tasa-arvo saavutetaan. Lisäksi on tärkeä tuntea historiaa, jotta ymmärtää minkä kaiken päälle se on rakennettu, mitä nyt on.

On tärkeä tuntea historiallisia naisia, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Naisia, joista on puhuttu paljon vähemmän, kuin historiallisista miehistä. Onneksi heistä on alettu puhua enemmän. Ajat muuttuvat, kun niitä muutetaan.


Olen iloinen, että viime aikoina on julkaistu lapsille teoksia, jotka kertovat Minna Canthista. Elina Lappalaisen kirjoittama Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on tarinamainen tietokirja lapsille. Kirjassa kerrotaan Canthista ja muutamasta muusta suomalaisesta naisesta, sekä heidän supervoimistaan. Leena Virtasen kirjoittama Minna! - Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot on myös lapsille suunnattu tietokirja Canthista. Sopivat myös aikuisille, joiden tietämys Canthista on toistaiseksi vielä vähäinen.

Mitä sinä olet lukenut Canthilta tai Canthista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.